Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Κατασχέθηκαν 31 εκατ. κουτιά λαθραία τσιγάρα

Βασική πύλη εισόδου εξελίσσεται η Ελλάδα για τα λαθραία τσιγάρα που έχουν κατακλύσει τα τελευταία δύο χρόνια τη βουλγαρική αγορά καπνού, οδηγώντας σε συρρίκνωση σχεδόν 50% της κατανάλωσης των νομίμως παραχθέντων προϊόντων του κλάδου. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλούνται οι τελωνειακές υπηρεσίες της γειτονικής χώρας, μόνο για το 2010 κατασχέθηκαν συνολικά 31 εκατομμύρια κουτιά τσιγάρα τα οποία αντιστοιχούν σε έναν όγκο 300 φορές περισσότερο σε σχέση με το 2008.



 
Στα σύνορα
Από αυτά, μάλιστα, ένα ποσοστό που προσδιορίζεται κοντά στο 80%, «πιάστηκε» όταν επιχειρήθηκε να «περάσει» στη Βουλγαρία από τους μεθοριακούς σταθμούς στα σύνορα με την Ελλάδα. Το υπόλοιπο 20% που εντοπίστηκε και κατασχέθηκε αφορούσε τσιγάρα τα οποία προτίμησαν «κανάλια» παράνομης εισαγωγής από τη Ρουμανία, την Τουρκία αλλά και τη Σερβία.
Η προέλευσή τους, σύμφωνα με το διευθυντή της βουλγαρικής Τελωνειακής Υπηρεσίας Βάνιο Τάνοφ είναι κυρίως από την Κίνα και ακολουθούν η Ουκρανία και η Μολδαβία. Ειδικοί στον τομέα ισχυρίζονται εξάλλου ότι και τσιγάρα τα οποία παράγονται στη Βουλγαρία επίσης πωλούνται παράνομα, ενώ κατ' άλλες εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων φαίνεται πως στα κανάλια του λαθρεμπορίου τσιγάρων έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται πλέον και το δίκτυο διανομής ναρκωτικών.
Όπως υπολογίζει ο κ. Τάνοφ, η γειτονική χώρα μέσα στο 2010 έχασε σχεδόν 250 εκατ. λέβα εξαιτίας του λαθρεμπορίου τσιγάρων, τα κέρδη του οποίου διεθνώς «είναι μεγαλύτερα από τα κέρδη από τα ναρκωτικά». Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης συνηγορούν επίσης στην άποψη αυτή, καθώς καταδεικνύουν ότι ποσοστό 43% από τα τσιγάρα που κατάσχονται είναι απομιμήσεις με αποτέλεσμα η Ε.Ε. να χάνει ετησίως σχεδόν 10 δισ. ευρώ.

Οι καπνιστές
Στη Βουλγαρία τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι καπνιστές είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι και στον καθένα αντιστοιχούν σχεδόν 12-13 τσιγάρα την ημέρα. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, τα τσιγάρα του καπνίζονται στη χώρα είναι πολύ περισσότερα λόγω του λαθρεμπορίου. Σύμφωνα με μια μελέτη που εκπόνησε η Philip Morris Interna-tional, το επίπεδο της παράνομης εμπορίας τσιγάρων είναι στο 34%, με στοιχεία του Μαΐου του 2010, το οποίο φθάνει έως και το 40% όταν πρόκειται για τις παραμεθόριες περιοχές.
Σε σύγκριση με το 2009 αυτό το επίπεδο έχει διπλασιαστεί. Την ίδια στιγμή η νόμιμη αγορά τσιγάρων στη χώρα μειώθηκε πάνω από 35% το 2010, αφού περιορίστηκε σε περίπου 10,6 δισ. τσιγάρα, έναντι σχεδόν 19 δισ. τσιγάρα το 2008.
Ο λόγος για τον οποίο παρατηρείται αυτή η έξαρση στην κατανάλωση λαθραίων τσιγάρων, σύμφωνα με τον κ. Τάνοφ, ιδιαίτερα στη βουλγαρική περιφέρεια, έχει να κάνει με τα χαμηλά εισοδήματα του πληθυσμού. Το 2010 ο έμμεσος φόρος στα τσιγάρα, για παράδειγμα, αυξήθηκε κατά περίπου 45%. Έτσι, ένα νόμιμο τσιγάρο έγινε δύο φορές πιο ακριβό από το παράνομο. Η αύξηση του φόρου βέβαια έγινε για να εξισωθεί ο φορολογικός συντελεστής με το χαμηλότερο στην Ε.Ε.

Του Λεωνίδα Λιάμη και του Δημήτρη Διαμαντίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου