Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ ΚΑΠΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Π.Κ.Ε.)

                                                                                                      Βόλος, 8 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


            Θέμα: «Πανελλαδική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ελλάδος (Ο.Π.Κ.Ε.).»





Το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά η Πανελλαδική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ελλάδος (Ο.Π.Κ.Ε.).
            Η Γενική Συνέλευση είχε ως θέμα τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν σε όλα τα επίπεδα και προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για να τεθεί φραγμός στον αφανισμό του κλάδου και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του. Είναι πλέον κοινή διαπίστωση ότι μετά τις διαδοχικές αυξήσεις της φορολογίας καπνού και εν μέσω της οικονομικής κρίσης, μεγάλο μέρος των περιπτέρων έχει ήδη βάλει «λουκέτο» και η συντριπτική τους πλειοψηφία αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης.
Σε αυτή τη συγκυρία, σωματεία, φορείς και συλλογικότητες των περιπτερούχων και των επαγγελματιών καπνοπωλών από όλα τα μέρη της Ελλάδας αγκάλιασαν την πρωτοβουλία αυτή και τους παραχωρήθηκε το βήμα να εκφράσουν τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους.
Στη Συνέλευση παρευρέθηκαν σωματεία και ενώσεις των Νομών από ολόκληρη την Ελλάδα. Η γραμματεία της Συνέλευσης δέχτηκε τηλεομοιότυπα από όσα σωματεία δεν υπήρξαν σε θέση να παρευρεθούν, με τα οποία χαιρέτισαν τη διαδικασία, ανακοίνωσαν την προχώρησή τους στις εισηγήσεις της Ομοσπονδίας και τις αποφάσεις της Συνέλευσης και σφυρηλάτησαν την αναγκαία ενότητα του κλάδου, ώστε αυτός απερίσπαστος να διεκδικήσει την επιβίωσή του.
            Η Γενική Συνέλευση έκανε ομόφωνα δεκτές τον απολογισμό και τις εισηγήσεις του Προέδρου της Ομοσπονδίας Κωνσταντίνου Κόγια και συμπεριέλαβε τις αποφάσεις της στο συνημμένο κείμενο. (Διαβάστε απόφαση).
Μεταξύ άλλων θεμάτων, ειδικά σε σχέση με την κατάρρευση των ποσοστών κέρδους των καπνοπωλών από την λιανική διάθεση των καπνοβιομηχανικών προϊόντων, η Γενική Συνέλευση εκτίμησε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και ο αφανισμός των καπνοπωλείων βρίσκεται επί θύραις, καθώς τα καπνικά αντιπροσωπεύουν ποσοστό 70 με 80% του συνολικού τζίρου. Προκειμένου οι καπνοπώλες να μην γίνουν ξανά, όπως στο πρόσφατο παρελθόν τα θύματα παλινωδιών, ανεκπλήρωτων υποσχέσεων και λευκών επιταγών της πολιτείας για νομοθετική διευθέτηση του θέματος χωρίς αντίκρισμα, αποφασίστηκαν τα παρακάτω:
α) Συνάντηση εξουσιοδοτημένης αντιπροσωπείας με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Δημήτριο Κουσελά σε εύθετο χρόνο, πολύπλευρη ενημέρωσή του για τις εξελίξεις και τη χορήγηση προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών για την νομοθετική κατοχύρωση ελάχιστου βιώσιμου ποσοστού προμήθειας για την πώληση των καπνοβιομηχανικών προϊόντων (8%). .
 β) Την υιοθέτηση των ακόλουθων μορφών πάλης σε περίπτωση εκπνοής της παραπάνω προθεσμίας:
·         Συνάντηση εξουσιοδοτημένης αντιπροσωπείας με αντιπροσωπείες όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με σκοπό την ενημέρωσή τους για τα προβλήματα του κλάδου, την υιοθέτηση και υποστήριξη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την προμήθεια ελάχιστου ποσοστού προμήθειας για την λιανική πώληση των καπνικών και την υποβολή αναφοράς στην Επιτροπή και επερώτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για όλες τις φορολογικές και τιμολογιακές στρεβλώσεις της Ελληνικής αγοράς καπνοβιομηχανικών προϊόντων.
·         Υποβολή αναφοράς στις Εθνικές και Ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού και φορολογίας με το ίδιο αντικείμενο.
·         Υποβολή στα Εθνικά Δικαστήρια συλλογικών και μαζικών αγωγών κατά των λοιπών εμπλεκομένων στην παραγωγή, εισαγωγή και διακίνηση καπνοβιομηχανικών προϊόντων με αίτημα την παράλειψη στο μέλλον της κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης τους και των εναρμονισμένων πρακτικών τους, καθώς και ενδεχομένως την αποκατάσταση κάθε θετικής ή αποθετικής ζημίας των περιπτερούχων από τις πρακτικές αυτές.
·         Προκήρυξη συνεχών απεργιακών κινητοποιήσεων.
·         Λήψη νομίμων και συλλογικών εμπορικών αντιμέτρων κατά των στρεβλώσεων της αγοράς καπνοβιομηχανικών προϊόντων.
Η Γενική Συνέλευση εξέφρασε την αγωνιστική της ετοιμότητα για τη διεκδίκηση της σωτηρίας του κλάδου και απήυθυνε πρόσκληση προς όλους τους συναδέλφους να πλαισιώσουν τους αγώνες της Ομοσπονδίας μέχρι την τελική νίκη.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ ΚΑΠΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ – ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

2 σχόλια:

  1. απελευθερωση τιμης να τελειωνουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εδω η κυβερνηση δεν νοιαζετε εαν θα βρει ο αρρωστος φαρμακα,θα νοιαστει για το τι κερδος μενει απ το τσιγαρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή