Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΛΙΑΝΟΠΩΛΗΤΗ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Αθήνα, Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Προς τους αξιότιμους :

1. κ. Δημήτριο Κουσελά, υφυπουργό Οικονομικών
2. κ. Λάσκαρη, διευθυντή γραφείου υφυπουργού
           







Αξιότιμοι κύριοι,
Από κύκλους του χονδρεμπορίου και μερίδα του τύπου, πληροφορήθηκαμε  ότι επίκειται νομοθετική πρωτοβουλία με περιεχόμενο την νομοθετική κατοχύρωση προμηθείας για τους λιανοπωλητές καπνοβιομηχανικών προϊόντων, υπολογιζόμενης σε ποσοστό επί της αποφορολογημένης αξίας αυτών.
Επί της αρχής η ρύθμιση αυτή συγκλίνει με τη θέση μας, ως λιανοπωλητές, ότι απαιτείται νομοθετική κατοχύρωση ελάχιστης και βιώσιμης προμήθειας για το λιανεμπόριο, προκειμένου να προστατευθεί από τις στρεβλώσεις της αγοράς καπνοβιομηχανικών προϊόντων. Η προγραμματική αυτή θέση εκτιμούμε ότι υπήρξε η πλέον δημοφιλής μεταξύ των συναδέλφων. Από αυτήν την άποψη, καλωσορίζουμε την πρωτοβουλία σας και συντασσόμεθα με τις κατευθύνσεις της.
Για να αποδώσει, ωστόσο, η πρωτοβουλία αυτή, παρακαλούμε να εξετάσετε τον εμπλουτισμό της προς τις ακόλουθες κατευθύνσεις:
α) Η νομοθετική κατοχύρωση να αφορά αποκλειστικά τα ποσοστά του δικτύου (και όχι της βιομηχανίας), τα οποία θα πρέπει να ορίζονται ως ελάχιστα, ώστε να επιδέχονται βελτιώσεις από διαπραγματεύσεις απευθείας μεταξύ λιανεμπορίου και καπνοβιομηχανίας, άτυπες ή με θεσμική μορφή. Η νομοθετική σας πρωτοβουλία δεν έχει νόημα εάν κατοχυρώσει ανελαστική κατανομή της αποφορολογημένης αξίας ανάμεσα στην καπνοβιομηχανία και το δίκτυο (χονδρεμπόριο – λιανεμπόριο).
β) Τα ελάχιστα ποσοστά που κατοχυρώνονται να είναι βιώσιμα για το λιανεμπόριο (έχει φημολογηθεί ότι θα ανέρχονται σε 8,3% για το χονδρεμπόριο και σε 31,3% για το λιανεμπόριο).
γ) Λήψη μέτρων ώστε αυτή να μην υποβαθμιστεί σε ατελή κανόνα δικαίου και νεκρό γράμμα, όπως υποχρεωτική αναγραφή της αποφορολογημένης αξίας επί των παραστατικών διακίνησης και προσδιορισμός εννόμων συνεπειών παράβασης της προτεινόμενης διάταξης.
Εκφράζουμε την ελπίδα ότι δε θα ακυρώσουν την παραπάνω πρωτοβουλία σας συντεχνιακές αντιλήψεις, οι οποίες επικαλούνται το πρόσχημα της ελεύθερης αγοράς για να διατηρήσουν τη διαπραγματευτική τους υπεροπλία σε βάρος του λιανεμπορίου. 

Μετά τιμής,

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ –ΚΑΠΝΟΠΩΛΩΝ Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ

3 σχόλια:

  1. τώρα δεν ξέρω ποιος κάνει "κωλοτούμπες"... χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κατώτατο όριο προμήθειας των εμπόρων χονδρικής και λιανικής πώλησης τωνκαπνοβιομηχανικών προϊόντων, ορίζεται σε 8,3% και 31,3% αντίστοιχα επί τηςτιμής λιανικής τους προ φόρων. Η ισχύς της διάταξης του προηγουμένου εδαφίουαρχίζει από 1.1.2011.

    ΑπάντησηΔιαγραφή