Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Πάρκο 760 στρεμμάτων στο Φάληρο

Στον πρωθυπουργό το master plan που μελετήθηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano. Λυρική Σκηνή και Εθνική Βιβλιοθήκη στον πρώην Ιππόδρομο από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Σε πάρκο έκτασης 760 στρεμμάτων σχεδιάζει η κυβέρνηση να μετατρέψει όλη την αδόμητη έκταση του φαληρικού μετώπου.
Το κόστος των έργων εκτιμάται σε 200 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο ποιες θα είναι οι πηγές χρηματοδότησης.


Χθες παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό το master plan που μελετήθηκε από τον σπουδαίο Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano. Το κόστος της μελέτης καλύφθηκε με χορηγία, ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Η χορηγία καλύπτει το σύνολο των απαιτούμενων μελετών που θα εκπονηθούν από ελληνικά μελετητικά γραφεία, συνεργαζόμενα με το Renzo Piano.

Το σχέδιο φιλοδοξεί να συνδέσει την πόλη με τη θάλασσα και μέσω της υπογειοποίησης και της μετατόπισης προς τη θάλασσα τμήματος της Ποσειδώνος, σε συνδυασμό με το χώρο του πρώην Ιπποδρόμου, να δημιουργήσει μια μεγάλη πράσινη έκταση 1.000 στρεμμάτων, από τα οποία μόνο τα 32 καλύπτονται με δόμηση. Προβλέπεται η δημιουργία φυσικού πάρκου με λειτουργίες αναψυχής, ελεύθερο σε όλους τους πολίτες. Με την υπογειοποίηση και μετατόπιση της Ποσειδώνος το πάρκο θα διεισδύει προς τους όμορους δήμους.

Πισίνα

Το πάρκο θα περιλαμβάνει τεράστια προστατευμένη πισίνα με θαλασσινό νερό σε συνέχεια της θάλασσας, αξιοποιώντας με κάθε τρόπο το υδάτινο στοιχείο για αθλητισμό και αναψυχή. Επίσης άλση, ποδηλατοδρόμους, περιοχές απόλαυσης της φύσης με θεματικές ενότητες δραστηριοτήτων, καταδυτικό πάρκο. Όσον αφορά στην άρδευση του πάρκου, αυτή προβλέπεται να καλυφθεί με την επανάχρηση μέρους των επεξεργασμένων λυμάτων της Ψυττάλειας. Ετοιμάζεται ακόμα πρόσκληση για χρηματοδότηση των απαιτούμενων έργων που περιλαμβάνουν την πρόσθετη επεξεργασία των λυμάτων, καθώς και δίκτυο διανομής του ανακτημένου νερού. Το συγκεκριμένο αυτό έργο προγραμματίζεται να δημοπρατηθεί στο τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που ορίστηκαν, στις 20 Μαΐου θα γίνει η τελική έγκριση του masterplan και στις 22 Μαΐου η ολοκλήρωση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της πολεοδομικής θεώρησης. Μέχρι τα μέσα Μαρτίου του 2012 θα πρέπει να ψηφιστεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και στο τέλος Απριλίου 2012 να ολοκληρωθούν οι τεχνικές μελέτες.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση το κόστος θα εκτιμηθεί όταν αυτό είναι εφικτό σε σχέση με την ωριμότητα των μελετών. Πρόχειροι πάντως υπολογισμοί, κάνουν λόγο για κόστος περί τα 200 εκατ. ευρώ. Οι δυνατότητες χρηματοδότησης, σύμφωνα με την κυβέρνηση, προέρχονται από το ΠΕΠ Αττικής, το Πράσινο Ταμείο του υπουργείου Περιβάλλοντος και πιθανώς κοινοτικά προγράμματα. Για τη συντήρησή του θα απαιτηθούν έσοδα και σύμφωνα με το υπ. Περιβάλλοντος αυτά θα εξευρεθούν από «δραστηριότητες αναψυχής και αθλητισμού».

Πολιτισμός

Υπενθυμίζεται ότι σε μέρος του χώρου του πρώην Ιπποδρόμου θα ανεγερθεί η νέα Λυρική Σκηνή και το νέο κτήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης που αποτελούν δωρέα του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», κόστους 566 εκατ. ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα του έργου προβλέπει την ολοκλήρωση των τελικών αρχιτεκτονικών σχεδίων μέσα στους επόμενους δύο μήνες, την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών στα τέλη του 2011 και την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου το 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προτάσεις του διάσημου αρχιτέκτονα, Ρ. Πιάνο, είναι και η δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει σύμβολο για όλη την Αττική και ειδικά για την περιοχή, αλλά και να αποφέρει σημαντικά έσοδα για το δημόσιο με τη μίσθωσή του σε μεγάλη αλυσίδα. Εντός, του Απριλίου αναμένεται να παρουσιαστούν και τα σχέδια του Χ. Ασεμπίγιο για το Ελληνικό.

Το σχέδιο

Το σχέδιο φιλοδοξεί να συνδέσει την πόλη με τη θάλασσα και να δημιουργήσει μια μεγάλη πράσινη έκταση 1.000 στρεμμάτων, από τα οποία μόνο τα 32 καλύπτονται με δόμηση.

Το Πάρκο θα περιλαμβάνει τεράστια προστατευμένη πισίνα με θαλασσινό νερό σε συνέχεια της θάλασσας.

Επίσης, άλση, ποδηλατοδρόμους, περιοχές απόλαυσης της φύσης με θεματικές ενότητες δραστηριοτήτων, καταδυτικό πάρκο.

Του Κασσιανου Τζέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου