Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Κατάθεση σχετικής ερώτησης από τον ανεξάρτητο βουλευτή του Ν. Κιλκίς κου. Κωνσταντίνου Κιλτίδη – «Εφαρμογή του νόμου για το ποσοστό κέρδους των καπνοπωλών»

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ
Ανεξάρτητος Βουλευτής N. Κιλκίς
Προς
Υπουργό Οικονομικών








Κύριε Υπουργέ

Μετά από ενάμιση χρόνο αγωνίας και αγώνων, κατοχυρώθηκαν τα κατώτατα όρια προμήθειας κέρδους στα καπνικά προϊόντα με το νόμο 3943/2011 «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις, αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών», ο οποίος δημοσιεύθηκε στο φύλλο 66 Α΄(31/3/2011) της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και αναφέρει: «το κατώτατο όριο προμήθειας των εμπόρων χονδρικής και λιανικής πώλησης των καπνοβιομηχανικών προϊόντων ορίζεται σε 8,3% και 31,3% αντίστοιχα επί της τιμής λιανικής τους προ φόρων. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου ισχύει μέχρι 31/12/2011».

Σας ενημερώνω ότι μέχρι σήμερα ο νόμος δεν έχει εφαρμοσθεί από τους εμπόρους χονδρικής πώλησης. Οι καπνοπώλες απευθύνθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος επικαλέστηκε ότι ο νόμος εκτός της ημερομηνίας λήξης δεν έχει άλλες ποινές. Αμέσως απέστειλαν επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών για να διευθετηθεί το θέμα, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχουν λάβει καμία απάντηση.

Είναι επιβεβλημένο να αναλάβετε πρωτοβουλία, για την ενεργοποίηση του όποιου αρμόδιου μηχανισμού ή για την όποια επιπλέον νομοθετική ρύθμιση ώστε να καταστεί άμεσα σαφές ότι η εφαρμογή του νόμου είναι υποχρέωση όλων των πολιτών.

Είναι αδιανόητο μερίδα συμπολιτών μας και μάλιστα προνομιούχων, να αρνείται να εφαρμόζει τους νόμους του Κράτους. Το επόμενο βήμα τους ποιο θα είναι δηλαδή, αν με τόση αλαζονεία θεωρούν ότι είναι οι κυρίαρχοι της αγοράς των προϊόντων καπνού; Να μηδενίσουν το κέρδος των καπνοπωλών και να τους οδηγήσουν στην ανεργία αποκτώντας προνομιακά και την λιανική διάθεση των προϊόντων καπνού, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αγορά; 

Ο κλάδος των καπνοπωλών με τα ισχύοντα δεδομένα, δεν είναι πλέον βιώσιμος και οι επιχειρήσεις τους κλείνουν καθημερινά, η μια μετά την άλλη.

Γι΄ αυτό κύριε Υπουργέ ερωτάσθε :

-         Γιατί δεν ενεργοποιείτε τον ΣΔΟΕ και άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες για την εφαρμογή των νόμων;
-         Προτίθεσθε συμπληρωματικά να νομοθετήσετε και πότε;
                                                    
Ο ερωτών




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου