Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Καιρός η Ελλάδα να αλλάξει πολιτική για τους μετανάστες!

Γράφει ο ΒΑΣ. Α. ΚΟΚΚΙΝΟΣ,
Επίτ. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου
Τα απρόσμενα ανατρεπτικά γεγονότα της Τυνησίας και της Αιγύπτου, αλλά και ο τρόπος πραγματοποιήσεως της προσφάτου καταλήψεως της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών από τριακοσίους περίπου λαθρομετανάστες, αφύπνισαν την υπνώττουσα σιωπηρά πλειονότητα των Ελλήνων. Όχι όμως και...
την πολιτική ηγεσία τους. Αυτή εξακολουθεί «καθεύδουσα τον νήδυμον».

Ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί γνώριζαν ότι τα σύνορα της Ελλάδος, χερσαία και θαλάσσια, δεν φυλάσσονται επαρκώς, φαλκίδευσαν τον αριθμό των υπηρετούντων στρατεύσιμων, διά της μειώσεως της θητείας τους. Αποδέχτηκαν δε ανεπιφυλάκτως τη συμφωνία του Δουβλίνου 2, κατά την οποία κάθε κράτος υποδοχής λαθρομεταναστών, μη δικαιουμένων παροχής ασύλου, υποχρεούται να δεχθεί αυτούς, αν συλληφθούν σε οιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος.

Συνέπεια τούτου, η Ελλάδα κατά πρώτο λόγο και η Ισπανία κατά δεύτερο, έγιναν καταφύγια των λαθρομεταναστών της υφηλίου. Ουδείς υπεύθυνος γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των διαβιούντων στην Ελλάδα και ιδιαιτέρως στην περιφέρεια της πρωτευούσης μεταναστών και λαθρομεταναστών. Και πώς είναι δυνατόν να τους γνωρίζει, όταν το ελληνικό κράτος αγνοεί ακόμη και τους αριθμούς των υπαλλήλων και συνταξιούχων του, αναγκάζεται δε τώρα να τους απογράψει, με ειδικά δελτία απογραφής. Ωστόσο είναι βέβαιο, ότι στην περιοχή της πρωτευούσης έχουν εγκατασταθεί ή διαμένουν τουλάχιστον οκτακόσιες χιλιάδες αλλοδαποί. Εκ τούτων πολλοί είναι άνεργοι και αποζούν διά ποικιλοτρόπου επαιτείας ή διά παρανόμων πράξεων (κλοπών, μικροληστειών κ.ά.).

Κατά συνέπεια, αν πολλοί των λαθρομεταναστών τούτων αποφασίσουν να ενεργήσουν ομαδικώς, όπως οι καταληψίες της Νομικής Σχολής, βοηθούμενοι από τους πάντοτε πρόθυμους προς τούτο αναρχικούς ή κατευθυνόμενους από ξένα κέντρα πολιτικής αποσταθεροποιήσεως αφελείς ή δόλιους συμπατριώτες μας, δεν θα είναι δυνατόν να τους αντιμετωπίσει η αστυνομία ή ο στρατός. Οπότε όμως θα επακολουθήσουν αναρχία και οι καταστροφές. Η πατρίδα μας θα παραλύσει. Και θα καταστεί εύκολη λεία των εχθρών της. Ο κίνδυνος αυτού του ενδεχομένου δεν είναι απίθανος. Όταν μάλιστα ένα μέρος της άκρας αριστεράς και των ΜΜΕ θυσιάζουν το συμφέρον του τόπου τούτου και του λαού του για την ικανοποίηση των πολιτικών επιδιώξεών τους.

Στην περίπτωση αυτή, όχι μόνο η αθέτηση των υποχρεώσεών μας εκ του μνημονίου θα είναι βεβαία, αλλά και οιαδήποτε προσπάθεια οικονομικής αναπτύξεως της χώρας θα ματαιωθεί. Για μια δε ακόμη φορά θα ανοίξουν οι θύρες της επί γης κολάσεως για τον μαρτυρικό λαό μας. Είναι επομένως καιρός κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους. Και να αναλογισθούν, ότι στην ανωτέρω απευκταία περίπτωση δεν θα τους σώσει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ούτε αυτοί που τους στηρίζουν. Η εθνική επιβίωση της χώρας και της ελληνικής φυλής προέχει της ικανοποιήσεως των κερδοσκόπων δανειστών μας, όπως και των καλοπροαίρετων εταίρων μας.

Η Ελλάδα οφείλει να αξιώσει την τροποποίηση της ως άνω συμφωνίας, ώστε να δικαιούται να αποκρούσει τους λαθρομετανάστες που εγκαταλείπουν το έδαφός της για να μεταβούν σε άλλη χώρα της Ευρώπης. Περαιτέρω δε η κυβέρνηση οφείλει να εξετάσει το ταχύτερο τις αιτήσεις παροχής ασύλου, τουλάχιστον των Αφγανών, των Ιρακινών, των Παλαιστινίων και των Αιγυπτίων, ώστε να αποκτήσουν τη δυνατότητα εγκαταστάσεώς τους σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, διά ανθρωπιστικούς λόγους, έστω και αν δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της συμβάσεως της Γενεύης για τους πρόσφυγες.

Έχει λεχθεί, ότι ο χειρότερος εχθρός του ανθρώπου είναι ο άνθρωπος και της Ελλάδος κάποιοι Έλληνες πολιτικοί ή πολιτικολογούντες. Κατά τον ημερήσιο Τύπο, η Ελλάδα έλαβε ποσόν διακοσίων πενήντα εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αναλάβει την υποχρέωση να δέχεται τους λαθρομετανάστες, που έφυγαν από αυτή και συνελήφθησαν σε άλλη χώρα της Ευρώπης. Κανένα όμως οικονομικό αντάλλαγμα δεν είναι δυνατό να μας αποτρέψει από το να προστατεύουμε την πατρίδα μας εκ των κινδύνων της αθρόας και ανέλεγκτου συγκεντρώσεως σε αυτή λαθρομεταναστών και μάλιστα Μουσουλμάνων!

Ούτε είναι νοητό να απαιτούν ορισμένοι συμπατριώτες μας από την ελληνική πολιτεία να παρέχει στους μετανάστες περίθαλψη και διατροφή που αδυνατεί να παράσχει στους δεινοπαθούντες Έλληνες. Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να συμπεριφέρεται φιλανθρώπως, συντηρών εξ ιδίων όλους τους κατατρεγμένους της γης. Αλλά ουδείς δικαιούται να απαιτεί από το κράτος να αναλάβει τη διατροφή και περίθαλψη όλων αυτών που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους προς αναζήτηση καλύτερης τύχης. 

Κατασχέθηκαν 31 εκατ. κουτιά λαθραία τσιγάρα

Βασική πύλη εισόδου εξελίσσεται η Ελλάδα για τα λαθραία τσιγάρα που έχουν κατακλύσει τα τελευταία δύο χρόνια τη βουλγαρική αγορά καπνού, οδηγώντας σε συρρίκνωση σχεδόν 50% της κατανάλωσης των νομίμως παραχθέντων προϊόντων του κλάδου. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλούνται οι τελωνειακές υπηρεσίες της γειτονικής χώρας, μόνο για το 2010 κατασχέθηκαν συνολικά 31 εκατομμύρια κουτιά τσιγάρα τα οποία αντιστοιχούν σε έναν όγκο 300 φορές περισσότερο σε σχέση με το 2008.



 
Στα σύνορα
Από αυτά, μάλιστα, ένα ποσοστό που προσδιορίζεται κοντά στο 80%, «πιάστηκε» όταν επιχειρήθηκε να «περάσει» στη Βουλγαρία από τους μεθοριακούς σταθμούς στα σύνορα με την Ελλάδα. Το υπόλοιπο 20% που εντοπίστηκε και κατασχέθηκε αφορούσε τσιγάρα τα οποία προτίμησαν «κανάλια» παράνομης εισαγωγής από τη Ρουμανία, την Τουρκία αλλά και τη Σερβία.
Η προέλευσή τους, σύμφωνα με το διευθυντή της βουλγαρικής Τελωνειακής Υπηρεσίας Βάνιο Τάνοφ είναι κυρίως από την Κίνα και ακολουθούν η Ουκρανία και η Μολδαβία. Ειδικοί στον τομέα ισχυρίζονται εξάλλου ότι και τσιγάρα τα οποία παράγονται στη Βουλγαρία επίσης πωλούνται παράνομα, ενώ κατ' άλλες εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων φαίνεται πως στα κανάλια του λαθρεμπορίου τσιγάρων έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται πλέον και το δίκτυο διανομής ναρκωτικών.
Όπως υπολογίζει ο κ. Τάνοφ, η γειτονική χώρα μέσα στο 2010 έχασε σχεδόν 250 εκατ. λέβα εξαιτίας του λαθρεμπορίου τσιγάρων, τα κέρδη του οποίου διεθνώς «είναι μεγαλύτερα από τα κέρδη από τα ναρκωτικά». Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης συνηγορούν επίσης στην άποψη αυτή, καθώς καταδεικνύουν ότι ποσοστό 43% από τα τσιγάρα που κατάσχονται είναι απομιμήσεις με αποτέλεσμα η Ε.Ε. να χάνει ετησίως σχεδόν 10 δισ. ευρώ.

Οι καπνιστές
Στη Βουλγαρία τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι καπνιστές είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι και στον καθένα αντιστοιχούν σχεδόν 12-13 τσιγάρα την ημέρα. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, τα τσιγάρα του καπνίζονται στη χώρα είναι πολύ περισσότερα λόγω του λαθρεμπορίου. Σύμφωνα με μια μελέτη που εκπόνησε η Philip Morris Interna-tional, το επίπεδο της παράνομης εμπορίας τσιγάρων είναι στο 34%, με στοιχεία του Μαΐου του 2010, το οποίο φθάνει έως και το 40% όταν πρόκειται για τις παραμεθόριες περιοχές.
Σε σύγκριση με το 2009 αυτό το επίπεδο έχει διπλασιαστεί. Την ίδια στιγμή η νόμιμη αγορά τσιγάρων στη χώρα μειώθηκε πάνω από 35% το 2010, αφού περιορίστηκε σε περίπου 10,6 δισ. τσιγάρα, έναντι σχεδόν 19 δισ. τσιγάρα το 2008.
Ο λόγος για τον οποίο παρατηρείται αυτή η έξαρση στην κατανάλωση λαθραίων τσιγάρων, σύμφωνα με τον κ. Τάνοφ, ιδιαίτερα στη βουλγαρική περιφέρεια, έχει να κάνει με τα χαμηλά εισοδήματα του πληθυσμού. Το 2010 ο έμμεσος φόρος στα τσιγάρα, για παράδειγμα, αυξήθηκε κατά περίπου 45%. Έτσι, ένα νόμιμο τσιγάρο έγινε δύο φορές πιο ακριβό από το παράνομο. Η αύξηση του φόρου βέβαια έγινε για να εξισωθεί ο φορολογικός συντελεστής με το χαμηλότερο στην Ε.Ε.

Του Λεωνίδα Λιάμη και του Δημήτρη Διαμαντίδη

"Φύτεψε" λαθραία τσιγάρα μέσα σε γλάστρες

Κρυμμένα στο εσωτερικό κεραμικών γλαστρών βρέθηκαν 9.020 πακέτα λαθραίων τσιγάρων σε φορτηγό
που οδηγούσε ένας 40χρονος, ο οποίος τα μετέφερε σε αποθήκες στον Ασπρόπυργο Αττικής.
Ο 40χρονος συνελήφθη χθες, στις Αχαρνές Αττικής, ενώ το φορτηγό και τα πακέτα κατασχέθηκαν.
Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι υπολογίζονται σε 29.000 ευρώ.

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΥΠΕΡ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ( ΑΡΘΡΟ 47,ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6).

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Θεσσαλονίκη, 21 Φεβρουαρίου 2011
Αριθμ. Πρωτ  406
ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

Προς : κο Δημήτριο Κουσελά  Υφυπουργό Οικονομικών


Κύριε Υφυπουργέ
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης από την πρώτη στιγμή που προέκυψε πρόβλημα με τις επιχειρήσεις πώλησης καπνικών προϊόντων, μετά την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, τάχθηκε υπέρ της θέσπισης ποσόστωσης του κέρδους σ΄ όλα τα στάδια παραγωγής και διακίνησής τους.
Οι συνδικαλιστικοί φορείς του χώρου, τόσο ο Σύλλογος Ενοικιαστών Περιπτέρων Θεσσαλονίκης όσο και η Ένωση Καταστημάτων Ψιλικών Καπνοπωλών και Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας, μας ενημέρωσαν ότι επίκειται  νομοθετική πρωτοβουλία με στόχο την  κατοχύρωση του κέρδους των  λιανοπωλητών  καπνικών προϊόντων, με καθορισμό ποσοστού επί της καθαρής αξίας αυτών, μη συμπεριλαμβανομένου του φόρου.
Επί της αρχής, η ρύθμιση αυτή, συγκλίνει με τη θέση του Επιμελητηρίου μας καθώς και των συλλόγων που προαναφέραμε  θεωρούμε όμως ότι για να  αποδώσει, πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα παρακάτω :
α) Η νομοθετική κατοχύρωση πρέπει να αφορά τα κατώτερα ποσοστά των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης για να επιδέχονται αυτά  βελτιώσεις μετά από διαπραγματεύσεις με τις καπνοβιομηχανίες
β) Τα ελάχιστα ποσοστά που θα κατοχυρωθούν με την νομοθετική ρύθμιση να παρέχουν βιωσιμότητα στην ασθενέστερη κοινωνική ομάδα της αλυσίδας διακίνησης των καπνικών προϊόντων, που είναι οι λιανοπωλητές.
 γ) Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε να τηρηθούν από τους εμπλεκόμενους, καπνοβιομηχανίες, χονδρεμπόρους, λιανοπωλητές, οι διατάξεις της νομοθετικής ρύθμισης 
δ) Η νομοθετική ρύθμιση να έχει αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία που αυξήθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και δημιουργήθηκε το πρόβλημα και οι λιανοπωλητές αντιμετώπισαν ουσιαστικά προβλήματα επιβίωσης.
Είμαστε βέβαιοι ότι συμμερίζεστε τις ανησυχίες μας καθώς και τις ανησυχίες των λιανοπωλητών καπνικών προϊόντων μελών του Επιμελητηρίου μας και σας υπενθυμίζουμε ότι σε προϊόντα που λειτουργούν με καθεστώς διατίμησης  επιβάλλεται η κατοχύρωση της ποσόστωσης  των κερδών για να αποφεύγονται στρεβλώσεις και οι αδικίες σε βάρος των ασθενέστερων. 
Με εκτίμηση
Μιχάλης Ζορπίδης

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 27
Τ.Θ. 11267, 546 24 Θεσσαλονίκη 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ 2310-271.488  FAX 2310-257.283
e-mail  grammateia@epepthe.gr

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

       Αθήνα ,23 Φεβρουαρίου 2011
       Αξιότιμοι κύριοι/ες βουλευτές,
       Με το συνταγματικό μου δικαίωμα ως Έλληνας πολίτης, αλλά και ως επαγγελματίας πολλών ετών στο λιανεμπόριο καπνικών,σας απευθύνω αυτή την ύστατη στιγμή την  ανοιχτή επιστολή, ώστε να γίνει κατανοητό από όλους σας το βάρος της ιστορικής σας ευθύνης που έχει όλο Ελληνικό Κοινοβούλιο (συμπολίτευση και αντιπολίτευση) για τον κλάδο μας (περίπτερα –καπνοπωλεία) .
       

Είναι αποκλειστικά στην δική σας ευθύνη η επιβίωση ή ο αφανισμός 40.000 οικογενειών .

       Ο υποφαινόμενος δεν έχει σπουδάσει σε κανένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού ,ούτε έχει κανένα πτυχίο master. Έχει όμως πανεπιστημιακή μόρφωση και πολλά master από βιοπάλη ζωής από τα 13 του χρόνια.
       Αξιότιμοι κύριοι/ες βουλευτές....
       Είμαι σε θέση να γνωρίζω πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις σχετικά με ό,τι συμβαίνει στο κέντρο των αποφάσεων αλλά και στο παρασκηνίο όλων των γεγονότων που έχουν συμβεί τον τελευταίο χρόνο.
       Πολλοί από εσάς με γνωρίζετε και προσωπικά.
       Συμμετείχα σε όλες τις υπουργικές συσκέψεις που είχε συγκαλέσει ο υφυπουργός Οικονομικών κύριος Δημήτριος Κουσελάς με όλους τους συναλλασσόμενους  φορείς.
      Με παρρησία λόγου σας λέω τούτα:
      Ο υφυπουργός Οικονομικών κ.Δ.Κουσελάς και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του συγκεκριμένου Υπουργείου :    
      Γνωρίζουν όλη την αλήθεια ,είναι οι μόνοι που ασχολήθηκαν πολύ σοβαρά ,έχουν δουλέψει πολλές ώρες για το συγκεκριμένο θέμα ,έχουν πλήρη εικόνα και όλα τα επίσημα έγγραφα –ντοκουμέντα για το τι πραγματικά συμβαίνει στο καπνικό ζήτημα (καπνοβιομηχανίες –δίκτυο).
     Ο υφυπουργός κ.Δ.Κουσελάς κάνοντας την υπέρβαση σε αυτή  την δύσκολη εποχή για το τόπο ,μείωσε τον αναλογικό φόρο 2% ,μόνο με την προΰπόθεση όλο αυτό το ποσοστό να περιέλθει στο λιανεμπόριο.
     Ήταν πράγματι μια πράξη ανδρείας.
    Μάρτυρας εκ μέρους του Ελληνικού κοινοβουλίου ήταν ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, κύριος Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος παρίστατο επί τετράωρο σε όλη την διαδικασία της διαβούλευσης.
     Όλος ο κλάδος του λιανεμπορίου τον ευχαριστεί για την πολύτιμη βοήθεια που μας έχει προσφέρει μέχρι τώρα.
     Αξιότιμοι κύριοι βουλευτές,
     Όλοι  γνωρίζετε τα γεγονότα:
     Στην κύρια σχετική επερώτηση που κατέθεσε ως εισηγητής ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κύριος Θεόδωρος Καράογλου,δεν θεσμοθετήθηκε ποσοστό για το λιανεμπόριο,δεν ικανοποιήθηκε τότε το αίτημα μας.
      Αν ανατρέξει κανείς στα πρακτικά εκείνης της συνεδρίασης ,θα διαβάσει ότι για πρώτη φορά σύσσωμο το Ελληνικό κοινοβούλιο (συμπολίτευση και αντιπολίτευση) απαιτούσε λύση υπέρ των περιπτερούχων εδώ και τώρα.
      Λόγω πιέσεων που όλοι μας καταλαβαίνουμε από ποια κυκλώματα προέρχονται,αναβλήθηκε για λίγους μήνες η κατοχύρωση θεσμοθετημένου ποσοστού υπέρ του λιανεμπορίου καπνικών.
     Ο υφυπουργός Οικονομικών κ.Δ.Κουσελάς τελικώς κράτησε την υπόσχεση του και εισηγείται σήμερα την θεσμοθέτηση ποσοστών δικτύου.
      Είναι προς τιμήν του ,διότι το « δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού».
      Σήμερα που γράφεται αυτή η ανοιχτή επιστολή ,υπάρχει λόγος και αιτία...Στις επόμενες μέρες  ,συζητείται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής η επίμαχη παράγραφος (άρθρο 47 ,παράγραφος 6).
      Αυτή την ώρα συμβαίνουν τα εξής: 
      Υπάρχει μεγάλος “ντόρος” από διάφορες συντεχνίες και άνομα συμφέροντα, που χρόνια τώρα ποδηγετούν τον κλάδο  του λιανεμπορίου καπνικών και επιχειρούν την ύστατη στιγμή να αφαιρέσουν την συγκεκριμένη παράγραφο.
      Έξω στην “πιάτσα” του συγκεκριμένου κλάδου ,συμβαίνουν σημεία και τέρατα.Οι εκβιασμοί παίρνουν και δίνουν .Τα τηλέφωνα και οι πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις έχουν πάρει φωτιά.
      Έχουν επιστρατεύσει όλο τον μηχανισμό τους με στημένα άρθρα στα Μ.Μ.Ε. ,ξεθάψανε ακόμη και τον “ηθικό αυτουργό” κ. Μάνο ,να κάνει δηλώσεις ...ότι τάχα η επικείμενη τροπολογία είναι αντίθετη με την Ευρωπαΐκή νομοθεσία !!!
      Το θράσος και τα ψέματα του κυρίου Μάνου είναι απύθμενα, όπως και οι πράξεις του.Αν ανατρέξει κανείς στην αιτιολογική έκθεση της Βουλής εκείνης της εποχής για την κατάργηση του θεσμοθετημένου ποσοστού λιανεμπορίου ,θα διαπιστώσει πως ήταν μια καθαρά πολιτική απόφαση. 
      Εμείς ως κλάδος λιανεμπορίου καπνικών, δεν έχουμε αυτές τις δυνάμεις ,ούτε τους μηχανισμούς ,ούτε την οικονομική ευμάρεια που έχουν οι συγκεκριμένες συντεχνίες.Παλεύουμε για το δίκιο μας μόνο με την ψυχή μας και θέλω να απευθύνω ένα ερώτημα προς όλους εσάς τους εκπροσώπους του Ελληνικού λαού:
      ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΑΘΕΤΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΣΑΣ κ.κ.ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ;(Γιώργος Παπακωνσταντίνου ,Γιάννης Ραγκούσης ,Ευάγγελος Βενιζέλος ,Μιχάλης Χρυσοχοΐδης,Χάρης Καστανίδης,Χάρης Παμπούκης)
      Σας ικετεύουμε να μην υποχωρήσετε στην απόφαση σας ,να μην αλλάξετε τίποτα από το ποσοστό του λιανεμπορίου και αν ζητούν οι χονδρέμποροι κάτι παραπάνω ,να το δώσετε από τo μερίδιo των καπνοβιομηχανιών.
      Κλείνοντας την επιστολή μου και απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό της χώρας, σε όλους τους αρχηγούς και την γενική γραμματέα των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αλλά και ειδικότερα στους 300 της Βουλής,
      Τους καλώ: Να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να γράψουν ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ –ΚΑΠΝΟΠΩΛΩΝ.
     Αξιότιμοι κύριοι/ες βουλευτές ,
     Όταν εσείς συναλλάσσεστε καθημερινά με τα περίπτερα,θέλετε να εισπράττετε ένα χαμόγελο και ένα μεγάλο ευχαριστώ από ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν πάνω από 18 ώρες την ημέρα,ως “εισπράκτορες” του Ελληνικού Δημοσίου.
     Θωρακίστε νομικά το περίπτερο, σώστε την κουλτούρα και τον πολιτισμό της πατρίδος μας.
     
      Μετά τιμής,
    





Γεώργιος Δούκας
Βουλιαγμένης 35, Γλυφάδα 16675
Τηλ.: 210 330 2840
Fax: 210 330 2950
Κιν.: 6975 903688


ΕΝ ΛΕΥΚΩ ΕΝΤΟΛΗ – ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ (ΑΡΘΡΟ 47,ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6 )

Από το
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΚΑΠΝΟΠΩΛΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΘΗΒΩΝ







ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΨΗΦΙΣΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΩΝ
ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
2310304170/6932424925
http://peripterathess.blogspot.com                                                                  
Θεσσαλονίκη    23/02/2011



Το Σωματείο Ενοικιαστών Περιπτέρων Ν. Θεσσαλονίκης, αξιολογώντας τις τελευταίες εξελίξεις και τις επικείμενες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της κερδοφορίας μας στα καπνικά προϊόντα, επισημαίνει τα εξής:
Η απόφαση αυτή, που αφορά τη θεσμοθέτηση επί της αποφορολογημένης αξίας, είναι ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο, δεν θα είναι αρκετό αν δεν υποστηριχτεί και από άλλα συμπληρωματικά μέτρα που θα θωρακίζουν και θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του κλάδου μας.
Τέτοια μέτρα είναι:
 α) Η νομοθετική κατοχύρωση να αφορά αποκλειστικά τα ποσοστά του δικτύου (και όχι της βιομηχανίας), τα οποία θα πρέπει να ορίζονται ως ελάχιστα, ώστε να επιδέχονται βελτιώσεις από διαπραγματεύσεις απευθείας μεταξύ λιανεμπορίου και καπνοβιομηχανίας, άτυπες ή με θεσμική μορφή. Η νομοθετική σας πρωτοβουλία δεν έχει νόημα εάν κατοχυρώσει ανελαστική κατανομή της αποφορολογημένης αξίας ανάμεσα στην καπνοβιομηχανία και το δίκτυο (χονδρεμπόριο – λιανεμπόριο).
β) Τα ελάχιστα ποσοστά που κατοχυρώνονται να είναι βιώσιμα για το λιανεμπόριο (έχει φημολογηθεί ότι θα ανέρχονται σε 8,3% για το χονδρεμπόριο και σε 31,3% για το λιανεμπόριο).
γ) Λήψη μέτρων ώστε αυτή να μην υποβαθμιστεί σε ατελή κανόνα δικαίου και νεκρό γράμμα, όπως υποχρεωτική αναγραφή της αποφορολογημένης αξίας επί των παραστατικών διακίνησης και προσδιορισμός εννόμων συνεπειών παράβασης της προτεινόμενης διάταξης.

Ελπίζοντας στην άμεση ψήφιση της συγκεκριμένης απόφασης, την καλοσωρίζουμε και αναμένουμε και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες προς τη σωστή κατεύθυνση.  


Με εκτίμηση

                  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
              ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                        ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ



ΑΛΚΜΗΝΗΣ 24& ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ     
                                             Τ.Κ. 54249 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ (Ο.Π.Κ.Ε.) 05/02/2011

Όλοι οι συνάδελφοι – συνεργάτες και ενδιαφερόμενοι μπορείτε να παρακολουθήσετε σε οπτικοακουστική μορφή όλες τις τοποθετήσεις των παρευρισκομένων προέδρων στην συγκεκριμένη συνέλευση ,καθώς και τοποθέτηση – εισήγηση του προέδρου της Ο.Π.Κ.Ε. κύριου Κώστα Κόγια.
Επίσης ,μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του δικηγόρου Αθηνών κύριου Ευάγγελου Παπαγιάννη καθώς και διευκρινιστικές του απαντήσεις σε ερωτήματα συναδέλφων .

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΛΙΑΝΟΠΩΛΗΤΗ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Αθήνα, Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Προς τους αξιότιμους :

1. κ. Δημήτριο Κουσελά, υφυπουργό Οικονομικών
2. κ. Λάσκαρη, διευθυντή γραφείου υφυπουργού
           







Αξιότιμοι κύριοι,
Από κύκλους του χονδρεμπορίου και μερίδα του τύπου, πληροφορήθηκαμε  ότι επίκειται νομοθετική πρωτοβουλία με περιεχόμενο την νομοθετική κατοχύρωση προμηθείας για τους λιανοπωλητές καπνοβιομηχανικών προϊόντων, υπολογιζόμενης σε ποσοστό επί της αποφορολογημένης αξίας αυτών.
Επί της αρχής η ρύθμιση αυτή συγκλίνει με τη θέση μας, ως λιανοπωλητές, ότι απαιτείται νομοθετική κατοχύρωση ελάχιστης και βιώσιμης προμήθειας για το λιανεμπόριο, προκειμένου να προστατευθεί από τις στρεβλώσεις της αγοράς καπνοβιομηχανικών προϊόντων. Η προγραμματική αυτή θέση εκτιμούμε ότι υπήρξε η πλέον δημοφιλής μεταξύ των συναδέλφων. Από αυτήν την άποψη, καλωσορίζουμε την πρωτοβουλία σας και συντασσόμεθα με τις κατευθύνσεις της.
Για να αποδώσει, ωστόσο, η πρωτοβουλία αυτή, παρακαλούμε να εξετάσετε τον εμπλουτισμό της προς τις ακόλουθες κατευθύνσεις:
α) Η νομοθετική κατοχύρωση να αφορά αποκλειστικά τα ποσοστά του δικτύου (και όχι της βιομηχανίας), τα οποία θα πρέπει να ορίζονται ως ελάχιστα, ώστε να επιδέχονται βελτιώσεις από διαπραγματεύσεις απευθείας μεταξύ λιανεμπορίου και καπνοβιομηχανίας, άτυπες ή με θεσμική μορφή. Η νομοθετική σας πρωτοβουλία δεν έχει νόημα εάν κατοχυρώσει ανελαστική κατανομή της αποφορολογημένης αξίας ανάμεσα στην καπνοβιομηχανία και το δίκτυο (χονδρεμπόριο – λιανεμπόριο).
β) Τα ελάχιστα ποσοστά που κατοχυρώνονται να είναι βιώσιμα για το λιανεμπόριο (έχει φημολογηθεί ότι θα ανέρχονται σε 8,3% για το χονδρεμπόριο και σε 31,3% για το λιανεμπόριο).
γ) Λήψη μέτρων ώστε αυτή να μην υποβαθμιστεί σε ατελή κανόνα δικαίου και νεκρό γράμμα, όπως υποχρεωτική αναγραφή της αποφορολογημένης αξίας επί των παραστατικών διακίνησης και προσδιορισμός εννόμων συνεπειών παράβασης της προτεινόμενης διάταξης.
Εκφράζουμε την ελπίδα ότι δε θα ακυρώσουν την παραπάνω πρωτοβουλία σας συντεχνιακές αντιλήψεις, οι οποίες επικαλούνται το πρόσχημα της ελεύθερης αγοράς για να διατηρήσουν τη διαπραγματευτική τους υπεροπλία σε βάρος του λιανεμπορίου. 

Μετά τιμής,

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ –ΚΑΠΝΟΠΩΛΩΝ Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ «ΛΕΠΡΩΝ» Η ΕΛΠΙΔΑ ΔΕΝ ΣΒΗΝΕΙ ΠΟΤΕ ..«ΚΟΥΦΑΛΕΣ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΕΣ»

Πέρασε κατοχή, πέρασε πείνα και δυστυχία και όμως όταν επρόκειτο για την ασθένεια της λέπρας όλοι το έλεγαν «το κακό», «η κακιά αρρώστια»… Η λύση της τότε κοινωνίας ήταν να απομονώσει τους «άρρωστους» σε ένα Νησί. Με δικούς τους νόμους να κυκλοφορούν σαν ζωντανοί νεκροί κοιτώντας και ελπίζοντας  να ζήσουν και την επόμενη ημέρα, για να καταφέρουν να μπουν στην λίστα για ένα εμβόλιο που θα έρθει από το εξωτερικό.




Όλοι το ίδιο «σημαδεμένοι» παρατούσαν σπίτια, οικογένειες, μωρά παιδιά, για να ζήσουν ένα αύριο άγνωστο, πιο φοβισμένο, ζώντας με την αναμονή για να τους έρθει φώς τεχνητό αλλά και όχι μόνο.. Ζώντας, ξέροντας πως η Ελλάδα  τους απομόνωνε στέλνοντας τους συντροφιά με το σκοτάδι.
Η αναλογία με το σήμερα ίσως πονάει το ίδιο αν και η λέπρα δεν έχει τα ίδια συμπτώματα πια. Ξεκίνησε σαν σαράκι από το 1992 που κατάτρωγε τα. σωθικά ενός κλάδου..(λιανεμπόριο καπνικών). Έφτασε στο μεδούλι το 2010 και συνεχίζει και μέχρι σήμερα να τον τρώει χωρίς να υπάρχει  «εμβόλιο από το εξωτερικό ή το εσωτερικό ».
Το επάγγελμα μας , μας ανάγκασε να παρατάμε σπίτια, γονείς, φίλους για να απομονωθούμε δουλεύοντας νυχθημερόν για το μεροκάματο του τρόμου, λες και βρισκόμαστε σε περίοδο κατοχής.
 Σε πολλούς, για τους οποίους δεν ξέρει την γιατρειά, η λύση της είναι να τους απομονώνει απλά ως δακτυλοδεικτούμενους, καθώς περπατάνε ανάμεσά μας. ….
Έχουν δημιουργήσει τεχνηέντως  ομάδες «λεπρών» ανάμεσά μας , ώστε ακόμη και αν δεν γνωρίζουμε από τι ακριβώς πάσχουν, να μπούμε  στην διαδικασία να τους απομονώνουμε σε «νησιά»…. «Νησιά σιωπής».
 Είναι οι σύγχρονες Σπιναλόνγκες της Ομερτάς για έναν κλάδο  που νοσούσε αλλά που έκανε ότι δεν έβλεπε ποτέ τα σημάδια στο κορμί του.
 Για έναν κλάδο που τα συμπτώματα τα έδινε καθημερινά όταν «ξεγυμνωνόταν και κοιτιόταν στον καθρέφτη» μέσα στο σπίτι του, αλλά όλοι -επειδή ήταν «παιδί -περίπτερο μας»-  δεν θέλαμε να το αποχωριστούμε.
Ξέρουμε ότι στα «νησιά-περίπτερα » που φτιάχνουμε για όλες τις ομάδες των «λεπρών» δεν θα «επιζήσουμε» όλοι οι «λεπροί».
 Είναι όμως η μοναδική ευκαιρία να αποδείξουμε πώς ζουν οι ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ. Είναι η μοναδική στιγμή στην οποία ο ύμνος προς την ελευθερία έχει γλυκό αντίλαλο… «απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη….» . Μας βγάζουν την ψυχή….
Στην κοινωνία που μας βαφτίζει «λεπρούς» η απάντησή μας είναι ότι «η ελπίδα μας δεν ξενερώνει ποτέ κουφάλες νεκροθάφτες».
 Δεν θα περιμένουμε κανένα πεμπτοφαλαγγίτη να μας σώσει, και κανέναν …"βαρυποινίτη" ή “νονό” να μας πουλήσει προστασία και να μας φυλάξει.
Στους δικούς μας νόμους ,ακόμη και να αλλάξετε 100 στημένους δοτούς προέδρους στο «Νησί», να έχετε υπόψιν σας...
 Ότι ο βαρκάρης  κάνει αντίστροφη διαδρομή… φεύγει από το «Νησί»  για να ταϊζει εσάς και η «λέπρα» είναι μεταδοτική….στους δεσμοφύλακες της Σπιναλόγκας.
Φεύγει από το «Νησί»,τραβάει δυνατό κουπί, πάει στο υπερωκεάνιο ,που έχει πλευρίσει την Σπιναλόγκα για να φορτώσει “τα εμβόλια της σωτηρίας “ και να τα δώσει στους λεπρoύς να γίνουν καλά .
Σπάει τα δεσμά ...Έχει ήδη δραπετεύσει...
Στήνει γέφυρες σωτηρίας ,δένει κάβους και αναφωνεί μόνο τούτο:
«ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΗΡΘΑΤΕ»
Οι κραυγές απόγνωσης στην Σπιναλόγκα ακούστηκαν σε όλη την Ελλάδα και στα πέρατα του κόσμου....
«’Εστω και αργά,το υπερωκεάνιο ήρθε».
…to be continued

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ.ΚΥΡΙΑΣ ΓΙΟΒΑΝΝΑΣ ΦΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Θ.Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Α.Ε

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΩΝ
ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
2310304170/6932424925
http://peripterathess.blogspot.com                    

Θεσσαλονίκη 21/02/2011


Το Σωματείο μας, όπως έχει δηλώσει και στο παρελθόν, θα είναι δίπλα σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για το καλό του κλάδου μας. Έτσι λοιπόν, και αυτή τη φορά, στην προσπάθεια των συναδέλφων της Κρήτης, το Σωματείο θα βρίσκεται εκεί μέσω της εκπροσώπου κυρίας Φραγκιαδάκη – Δίελλα Ευγενίας, η οποία από σήμερα Δευτέρα 21/02/2011 το βράδυ θα βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Όμως, για να γίνει σαφές και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, θα βρισκόμαστε εκεί υιοθετώντας την αγωνιστικότητα των συναδέλφων που είναι εκεί και όχι το λόγο για τον οποίο γίνεται (0,10ευρώ ανά πακέτο καπνικού προϊόντος). Ο λόγος για τον οποίο κάποιοι οδηγούνται σε ακραίες αποφάσεις είναι αποτέλεσμα της απαξίωσης από πλευράς του κράτους προς τον κλάδο μας. Για το λόγο αυτό το Σωματείο Ενοικιαστών Περιπτέρων Θεσσαλονίκης ανακοινώνει ότι, όσον αφορά στα μέλη του, δεν θα προβεί σε παρόμοια κίνηση αυτοκόλλητης ταινίας, γεγονός το οποίο δεν διέπεται και από νομική κάλυψη. Η παραπάνω απόφαση έχει την υπογραφή της έκτακτης γενικής συνέλευσης του σώματος που διεξήχθη το Σάββατο 19/02/2011 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.




Με εκτίμηση
         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
  ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                               ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ





ΑΛΚΜΗΝΗΣ 24& ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ     
                                           Τ.Κ. 54249 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ¨ ΕΚΛΟΓΕΣ ¨ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ Α.Π.Ε. ( Άμα Πιάσει Έπιασε )

Ας υποθέσουμε ότι την Κυριακή αυτή θα γίνουν βουλευτικές εκλογές. Η απόφαση για τις εκλογές έχει ληφθεί πριν από σαράντα μέρες και αυτές έχουν γνωστοποιηθεί από μία εφημερίδα της Αθήνας και με συστημένες επιστολές σε όλους ή κάποιους από τους ψηφοφόρους. Η ψηφοφορία αρχίζει με την εκλογή το πρωί της Κυριακής της εφορευτικής επιτροπής. Ο ψηφοφόρος δεν ξέρει ποιοι κατεβαίνουν ή τι θα ψηφίσει, αφού οι υποψήφιοι θα δηλωθούν την ίδια Κυριακή στην εφορευτική επιτροπή και δεν έχει προηγηθεί προεκλογικός αγώνας.



Οι υποψήφιοι το δηλώνουν. Η εφορευτική επιτροπή τρέχει Κυριακάτικα να βρει ανοικτό φωτοτυπικό για να τυπώσει ψηφοδέλτια. Όταν το βρίσκει, επιστρέφει με τα ψηφοδέλτια. Δεν έχει όμως και πολύ δουλειά γιατί δεν διάβαζαν όλοι οι ψηφοφόροι την εφημερίδα αυτή και άλλοι είχαν κανονίσει κάτι άλλο για την ίδια ημέρα. Έτσι, το εκλογικό σώμα περιορίζεται σε κάποιους φίλους και συγγενείς των υποψηφίων.
Τέτοιες εκλογές έβγαζαν τον Μουμπάρακ ισόβιο Πρόεδρο στην Αίγυπτο. Όμως το καταστατικό της «Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών και Περιπτερούχων τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης» τα λέει λίγο διαφορετικά:
Άρθρο 5 παρ. 1 «Στην αρχαιρεσιακή γενική συνέλευση εκλέγεται, με μυστική ψηφοφορία, 3μελής εφορευτική επιτροπή. Υποψήφιος για οποιοδήποτε όργανο δεν μπορεί να είναι και μέλος της εφορευτικής επιτροπής. Η Γενική Συνέλευση αποφασίζει και την ημερομηνία διεξαγωγής των αρχαιρεσιών, μετά από πρόταση του Δ.Σ. ή άλλου μέλους. Η δε ημερομηνία δεν πρέπει να είναι κοντύτερα από 5 ημέρες και μακρύτερα από 15 ημέρες».
Άρθρο 5 παρ. 8 «Οι υποψήφιοι συνδυασμοί ή ανεξάρτητοι χωριστοί υποψήφιοι υποβάλλουν στην εφορευτική επιτροπή, με απόδειξη παραλαβής αυτής 3 τουλάχιστον μέρες πριν τις αρχαιρεσίες με έγγραφη αίτηση – δήλωση υπογεγραμμένη από κάθε υποψήφιο ατομικά. Η αίτηση – δήλωση περιέχει το ονοματεπώνυμο και το συλλογικό όργανο για το οποίο είναι υποψήφιος αυτός που κάνει την αίτηση – δήλωση. Η εφορευτική επιτροπή δύο (2) τουλάχιστον ημέρες πριν τις αρχαιρεσίες ανακοινώνει τα ψηφοδέλτια με πρακτικό που τοιχοκολλάει στα γραφεία του σωματείου.»
Δεν υπάρχει διάταξη που να μην παραβιάζεται από τις αιφνιδιαστικές εκλογές που προκήρυξε η προσωρινή διοίκηση του σωματείου για την 20 και 21 Φεβρουαρίου 2011.
Επιδιώκει με τις παραπάνω συνειδητές παραβάσεις:
-Να αποφύγει εκλογοαπολογιστική συνέλευση για τα πεπραγμένα της.
-Να αποφύγει μαζικές διαδικασίες και να διεξαχθούν εκλογές μεταξύ φίλων, γνωστών και ελεγχόμενων.
-Να υφαρπάξει την ψήφο των συναδέλφων για την επανεκλογή της.
Η εντολή που η προσωρινή διοίκηση πήρε με την υπ’ αριθμόν 720/2011 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών είναι ξεκάθαρη: Να γίνουν εκλογές σύμφωνα με το καταστατικό.
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη:
-Δεν νομιμοποιούμε με την συμμετοχή ή την παρουσία μας εκλογές στο πόδι και ελεγχόμενες.
-Απαιτούμε την τήρηση του καταστατικού.
-Αξιώνουμε την νομιμότητα.
-Προσβάλλουμε το κύρος των μεθοδεύσεων στη δικαιοσύνη.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ – ΚΑΠΝΟΠΩΛΩΝ Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΦΙΛΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ

Αγαπητέ Γιώργο,

Διάβασα με ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή την ανακοίνωση του κ. Πλακόπουλου με τίτλο "Η αλήθεια για το καπνικό". Όπως ξέρεις, εκ χαρακτήρος με χαροποιεί πάντα η έκφραση θέσεων και η ανταλλαγή απόψεων, διότι αυτή εμπλουτίζει τη συζήτηση και μας κάνει όλους σοφότερους. Οι προσωπικές αντεγκλήσεις δεν με αφορούν, με απασχολούν μόνο οι θέσεις και τίποτα άλλο. Οι θέσεις, όμως, είναι εκτιμήσεις και απόψεις. Από αυτή την άποψη, είναι υποκειμενικές. Κανένας δεν μπορεί να διεκδικήσει την απόλυτη αλήθεια για τίποτε αλλά μπορεί να κάνει εκτιμήσεις. Το γεγονός αυτό βοήθησε τον κλάδο σας, οι φορείς του οποίου στις διαπραγματεύσεις, ανεξαρτήτως όσων λέγονται, σε πολλά θέματα λειτούργησαν αλληλοσυμπληρωματικά παρά τις διαφοροποιήσεις.


Μία θέση που αποδέχεστε όλοι είναι ότι το πρόβλημα του κλάδου σας μέχρι σήμερα δεν έχει λυθεί. Μία άλλη θέση που επίσης αποδέχεστε όλοι, είναι αυτή που εκφράζει και ο κ. Πλακόπουλος για τον τρόπο που δημιουργήθηκε το πρόβλημα.

Αν κάποιος το ψάξει καλύτερα, υπάρχουν και άλλοι κοινοί τόποι στους προβληματισμούς σας. Ο πρώτος είναι ότι το πρόβλημά σας είναι πρόβλημα εύρους της αποφορολογημένης αξίας του τσιγάρου. Αυτή βγαίνει με βάση δύο παράγοντες, το ύψος των φόρων και τις τιμές που ορίζει η καπνοβιομηχανία. Οι φόροι είναι υψηλοί και οι τιμές δυσανάλογα χαμηλές. Έτσι, όλοι συγκλίνετε ότι πρέπει να υπάρξει μείωση της φορολογίας και πιο λογικές τιμές. 

Το πρόβλημά σας επίσης είναι με ποιόν τρόπο θα γίνεται η κατανομή της αποφορολογημένης αξίας ανάμεσα σε βιομηχανία, χονδρέμπορο, περίπτερο. Δηλαδή πιο απλά μόλις το κράτος πάρει τους φόρους, τι θα παίρνει ο καθένας και ποιός θα το αποφασίζει.

Η ανακοίνωση εκφράζει τη θέση ότι αυτό θα ορίζεται με ελεύθερες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε εσάς, τους χονδρεμπόρους και τους καπνοβιομηχάνους. Αυτό από μόνο του είναι ασαφές λίγο.
Πρώτα πρέπει να διευκρινιστεί αν αυτή θα είναι ατομική από την πλευρά του περιπτέρου ή συλλογική. Επειδή το κάθε περίπτερο μεμονωμένα δεν έχει τη δύναμη να διαπραγματευτεί τους όρους συναλλαγής του, υποθέτω ότι θα είναι συλλογική. Το κείμενο κάνει λόγο για "διαπραγματευτική ικανότητα συνδικαλιστών περιπτερούχων".
Δηλαδή τα σωματεία σας θα κανονίζουν τις προμήθειές σας μιλώντας με το χονδρεμπόριο και τις καπνοβιομηχανίες.

Σήμερα, η καπνοβιομηχανία κανονίζει την τιμή του τσιγάρου στην αγορά. Επίσης, όταν το δίνει στο χονδρέμπορο, κανονίζει και πόσο το δίνει και άρα παίρνει από μόνη της ότι θέλει από την λιανική τιμή. Από ότι έχω καταλάβει, οι χονδρέμποροι έχουν συνεννοηθεί από την λιανική τιμή του τσιγάρου να παίρνουν τουλάχιστον ένα συγκεκριμένο ποσοστό. Είναι λίγοι και μπορούν να το κάνουν. Στη συνέχεια, σας δίνουν το τσιγάρο για να το πουλήσετε στην τιμή της καπνοβιομηχανίας. Όμως, αυτοί έχουν ήδη πάρει ότι θέλουν και έτσι ουσιαστικά έχουν κανονίσει τι θα πάρει και το περίπτερο.
Αφού λοιπόν καπνοβιομηχανία και χονδρεμπόροι παίρνουν ό,τι θέλουν, γιατί να κάτσουν να το συζητήσουν μαζί σας το θέμα; Πως θα πιεστούν;
Κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει (δε διευκρινίζεται στο άρθρο) ότι θα πάρετε εμπορικά αντίμετρα. Αν δεν έρθεις να συζητήσουμε, θα σου βγάλουμε το τσιγάρο από το περίπτερο.

Αυτό λέγεται στο εμπορικό δίκαιο εναρμονισμένη πρακτική και είναι αμφίβολης νομιμότητας. Μία όμως εναρμονισμένη πρακτική σημαίνει και καλό συντονισμό. Οι καπνοβιομηχανίες είναι 6-7 και συντονίζονται. Οι χονδρέμποροι μετριούνται σε εκατοντάδες και συντονίζονται.Τα περίπτερα είναι χιλιάδες. Θα ρισκάρουν τα περίπτερα της γειτονιάς να χάσουν πελάτες όταν έστω και ένα περίπτερο δίνει το τσιγάρο που πρέπει να αποκλειστεί; Αν η καπνοβιομηχανία πιάσει έστω και ένα από τα περίπτερα του Θησείου ας πούμε και του πει δώσε και θα πάρεις γη και ύδωρ, αυτό θα πουλάει το τσιγάρο που δεν έχουν οι άλλοι σαν τρελό και οι απέναντι θα κοιτάνε. Αλλά και κάτι ακόμη. Πως το σωματείο θα το περιφρουρήσει; Θα έχει έναν έξω από κάθε περίπτερο να βλέπει τι πουλάει και παραλαμβάνει; Τι κυρώσεις θα έχει το περίπτερο που δεν ακολουθεί τη γραμμή; Τι κυρώσεις θα έχει η καπνοβιομηχανία ή ο χονδρέμπορος που επιλεκτικά θα δίνει τα ποσοστά που έχει πει το σωματείο μόνο σε όποιους θέλει;
Αυτά δε διευκρινίζονται και αποτελούν απορίες μου.

Αλήθεια, αν οι καπνοβιομηχανίες δεν έρθουν όλες για συζήτηση, θα βγουν όλα τα τσιγάρα ας πούμε;
Αν η λύση στο πρόβλημά σας είναι τόσο απλή, τότε το θέμα σας έχει ήδη εν μέρει λυθεί. Και θα μπορούσατε να διαπραγματευτείτε και από την πρώτη στιγμή, χωρίς να χρειαστεί να περιμένετε τι θα γίνει με το φόρο. Αν οι δυνάμεις της αγοράς αυτορυθμίζονται, δε χρειάζεται η θεσμική παρέμβαση της πολιτείας.
Περιμένω λοιπόν με μεγάλο ενδιαφέρον να διευκρινιστεί η θέση αυτή. Το θέμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Κλείνω και την επικοινωνία μας με δύο διδακτικές παραβολές:
1) Αν η διαπραγμάτευση έλυνε όλα μας τα προβλήματα, δε θα χρειαζόμασταν νόμους. Έτσι έλεγαν οι Ρωμαίοι. Όταν διαπραγματεύονται δύο ελεύθεροι πολίτες, αφού είναι ισότιμοι σε όλα, θα καταλήξουν σε ένα κοινό αποτέλεσμα που τους ικανοποιεί και τους δύο.
Κάποτε έγινε η βιομηχανική επανάσταση. Ο κάθε εργάτης που δούλευε στο εργοστάσιο κανόνιζε μόνος το μεροκάματο με τον εργοστασιάρχη. Ελεύθεροι και ισότιμοι ήταν και οι δύο. Έτσι, όλοι οι εργάτες πεινούσαν, ο εργοστασιάρχης θησαύριζε και όλα ήταν ωραία.
Κάποια στιγμή όμως κάποιοι παλιάνθρωποι που λεγότανε σοσιαλιστές είπανε ότι αυτό είναι άδικο, αφού ο κάθε εργάτης χωριστά δεν ήταν ισότιμος με τον εργοστασιάρχη στην πραγματικότητα, αλλά μόνο θεωρητικά και έτσι ήταν υποτελής. Έτσι, κάνανε σωματεία και είπανε εφεξής θα υπογράφεις συμφωνίες με το σωματείο μας για αυτά που θα παίρνουμε αλλιώς απεργούμε. Κάποια στιγμή ξύπνησε και ο νομοθέτης και είπε μπράβο. Θα κανονίζω ένα ελάχιστο μεροκάματο με νόμο, το οποίο θα μπορείτε να βελτιώνετε με τις συμφωνίες σας. Οι συμφωνίες σας αυτές θα έχουν ισχύ νόμου και κανένας δε θα μπορεί να τις παραβιάζει, αλλιώς θα έχει τις συνέπειες του νόμου. Αυτές τις συμφωνίες ο νόμος τις είπε συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Είναι και η μόνη μορφή συλλογικής διαπραγμάτευσης που ο νόμος γνωρίζει.Αυτά για τους εργάτες. Για τους έμπορους δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες συμφωνίες και μάλιστα εν πολλοίς απαγορεύονται, αφού δεν αφήνουν την ελεύθερη αγορά να λειτουργήσει.

Στον τελευταίο νόμο που άλλαξε τη φορολογία των καπνικών ο νομοθέτης προσπαθεί να κάνει πίσω. Όχι ρε παιδιά. Αυτές οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν αφήνουν τον ανταγωνισμό να δουλέψει. Αν εγώ δώσω μεροκάματα Κίνας, μπορώ να πουλάω φτηνότερα. Άρα να τις μαζέψουμε.
Αυτό είναι το περιβάλλον της ευρωπαϊκής ένωσης και της σύγχρονης ελεύθερης αγοράς, που εσείς θα επιδιώξετε συλλογικές συμφωνίες.
Το παραμύθι επίσης αυτό μας διδάσκει ότι οι συλλογικές συμφωνίες δεν έχουν καμία σημασία εάν δεν τους δίνει ισχύ ο ίδιος ο νόμος ή ο συμβαλλόμενος δεν έχει τη δύναμη να τις επιβάλλει. Αφού δεν ισχύει το πρώτο, πρέπει να έχουμε μέσα να πετύχουμε το δεύτερο. 
Καμιά φορά τα προβλήματα δεν τα λύνει μόνο η διαπραγματευτική δεινότητα του καθένα αλλά και ο νόμος.
2) Κάποτε υπήρχαν υπουργοί Δικαιοσύνης που είπανε να αλλάξουνε το επάγγελμα του δικηγόρου.
Πρώτα είπε ότι οι νέοι δικηγόροι θα πληρώνουνε τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές και θα παίρνουνε την μισή (και λιγότερο) σύνταξη σε μεγαλύτερη ηλικία. Τότε οι δικηγόροι χωριστήκανε σε νέους και γέρους και οι γέροι (που ήταν περισσότεροι) είπανε να μην αντιδράσουμε για να μην χάσουμε και εμείς τις συντάξεις μας. Δεν έγινε τίποτα.
Μετά είπε να βάλει Φ.Π.Α. στους δικηγόρους. Τότε οι δικηγόροι χωριστήκανε στους "υπεύθυνους" της Αθήνας και τους "ανεύθυνους" της επαρχίας. Οι πρώτοι, που ήταν και περισσότεροι είπαν να το διαπραγματευτούμε. Εξάλλου, έρχεται η απελευθέρωση και πρέπει να κρατήσουμε τις δυνάμεις μας να τους δείξουμε εκεί ποιοί είμαστε. Ο ΦΠΑ επιβλήθηκε και όλα τελείωσαν.
Κάποια στιγμή ήρθε και η ώρα της απελευθέρωσης. Οι Αθηναίοι είπανε όλα ωραία, να το διαπραγματευτούμε για να περιορίσουμε τις συνέπειες. Οι επαρχιώτες είπανε να το πολεμήσουμε.
Οι δεύτεροι λοιπόν απεργούνε μέρες τώρα. Οι πρώτοι το αρνήθηκαν, αφήνοντας τους απεργούς μακριά από τα κέντρα αποφάσεων, πνίγοντας τη δημοσιότητα της απεργίας τους και προφασιζόμενοι ότι τώρα έχουμε εκλογές και είναι πια θέμα της νέας διοίκησης.
Το παραμύθι μας τελείωσε χτες με την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Το επιμύθιο ακόμη το αναζητώ.

Γιώργο μου σε κούρασα. Να ξέρεις πάντως ότι όσοι συνεισφέρουν στον προβληματισμό για τα επαγγελματικά σας προβλήματα έχουν την ειλικρινή εκτίμησή μου και δεν με αφορά η γνώμη κανενός για αυτούς. 
Μακάρι τα προβλήματά σας να λυθούν. Τα συγγραφικά δικαιώματα είναι το τελευταίο.

Με εκτίμηση,
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Ι. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ. –Δικηγόρος Αθηνών