Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Θράσος της ΠΓΔΜ για την ψήφο των ομογενών - «Στοπ» σε δημοσίευση αγγελίας με το χαρακτηρισμό «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Θέμα με τη συμμετοχή των πολιτών της ΠΓΔΜ που ζουν στην Ελλάδα, στις βουλευτικές εκλογές της 5ης Ιουνίου, εγείρουν τα Σκόπια, με αφορμή το ζήτημα της ονομασίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις της εκλογικής νομοθεσίας που ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή της γειτονικής χώρας, δίνεται το δικαίωμα, για πρώτη φορά, στην ομογένεια της ΠΓΔΜ να ψηφίσει στις εκλογές και να εκλέξει τρεις βουλευτές (από έναν στην Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία).
Οι ομογενείς της ΠΓΔΜ μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά στις διπλωματικές αρχές της χώρας τους στο εξωτερικό και σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία πρέπει προηγουμένως να υπάρξει δημόσια πρόσκληση, μέσω δημοσίευσης αγγελίας σε εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, στους τόπους όπου υπάρχουν διπλωματικές αρχές. Εάν δεν υπάρξει δημόσια πρόσκληση σε κάποιον τόπο, τότε δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή των εκλογών σε αυτόν.

Το Γραφείο Συνδέσμου της ΠΓΔΜ στην Αθήνα και το προξενείο της ΠΓΔΜ στη Θεσσαλονίκη έστειλαν σχετικές αγγελίες προς δημοσίευση σε έξι ελληνικές εφημερίδες (τρεις της Αθήνας και τρεις της Θεσσαλονίκης), στις οποίες όμως η χώρα αναφέρεται ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα των Σκοπίων «Ντνέβνικ» (Dnevnik), οι έξι ελληνικές εφημερίδες, στις οποίες απεστάλησαν οι αγγελίες, ανέφεραν στις διπλωματικές αρχές της ΠΓΔΜ ότι μπορούν να δημοσιεύσουν την αγγελία εφόσον η χώρα αναφερθεί ως ΠΓΔΜ και όχι ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε αποδεκτό από τις διπλωματικές αρχές της ΠΓΔΜ στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί νομικό κενό σχετικά με την ψηφοφορία των ομογενών της ΠΓΔΜ στην Ελλάδα.

Στους εκλογικούς καταλόγους που υπάρχουν στις δύο διπλωματικές αρχές της ΠΓΔΜ στην Ελλάδα είναι εγγεγραμμένοι 490 ψηφοφόροι.

Οδηγός για τις επιχειρήσεις που το πάνε για λουκέτο - Μάθετε για το προ- πτωχευτικό δίκαιο και προστατευτείτε

Μικρό σωσίβιο σε επιχειρήσεις που βουλιάζουν στα χρέη επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση με το προ-πτωχευτικό δίκαιο που επί τις ουσίας δίνει με αυστηρές προϋποθέσεις μικρές ενέσεις ρευστότητας στις επιχειρήσεις για να κινηθούν ανάμεσα στους πιστωτές τους και να αποφύγουν για όσο καιρό γίνεται την εκκαθάριση και το λουκέτο.


Ιδιαίτερη σημασία στο νομοσχέδιο που παρουσίασε στο υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης έχουν διατάξεις που διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ουσιαστικά δίνεται, κατά το γαλλικό πρότυπο, η δυνατότητα να καταλήξουν οφειλέτης και δανειστές σε συμφωνία χωρίς επίσημη διαδικασία διαπραγματεύσεων, με εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις, ώστε να αποφεύγεται, όπου είναι εφικτό (συνήθως όταν οι δανειστές είναι λίγοι και συνεργάζονται μεταξύ τους), η δημιουργία αβεβαιότητας ως προς την επιβίωση της επιχείρησης που συνεπάγεται σήμερα η υπαγωγή σε διαδικασία συνδιαλλαγής.

Στην περίπτωση που επιλέγεται η διαδικασία επίσημης διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της διαδικασίας εξυγίανσης δίνονται δύο δυνατότητες - είτε να συνάπτουν τη συμφωνία απευθείας οι πιστωτές, είτε να συγκαλείται συνέλευση των πιστωτών. Η δεύτερη, πιο «βαριά» διαδικασία αναμένεται ότι θα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που υπάρχει πληθώρα πιστωτών που είναι δύσκολο να συντονιστούν διαφορετικά.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση το όφελος από αυτή την αναμόρφωση, ειδικά στη συγκεκριμένη δύσκολη οικονομική συγκυρία, είναι σημαντικό καθώς:
1. Διασώζονται θέσεις εργασίας τόσο στην ίδια την επιχείρηση, όσο και σε άλλες επιχειρήσεις (προμηθευτές, εμπορικούς αντιπροσώπους κλπ.) που συναλλάσσονται με αυτήν.

2. Δεν χάνεται η άυλη αξία της επιχείρησης και δεν διακόπτεται η παραγωγική της δραστηριότητα.

3. Η διάσωση επιχειρήσεων μπορεί να βοηθήσει και στην προσέλκυση επενδύσεων, αφού μπορεί να είναι ελκυστικότερο για τον επενδυτή να ξεκινήσει την επένδυσή του με βάση μια υφιστάμενη επιχείρηση που χρειάζεται ρευστότητα για να διασωθεί και να αναπτυχθεί, παρά να ξεκινήσει από το μηδέν.

-Τι προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση για την προ-πτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης επιχειρήσεων;
Με την προτεινόμενη θεσμική ρύθμιση αντικαθίσταται το έκτο κεφάλαιο του Ν.3588/2007 (Πτωχευτικός Κώδικας) και αναμορφώνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να δίνεται μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις που για οποιονδήποτε λόγο βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία.

Έτσι, εισάγεται με ουσιαστικό τρόπο η προ-πτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης μιας επιχείρησης και ενισχύεται η δυνατότητα διάσωσής της, πριν επέλθει η περίοδος πτώχευσης που σημαίνει και την αυτόματη απαξίωσή της.

Το καινοτόμο στοιχείο που επιφέρει αυτή η ρύθμιση είναι ο γρήγορος επανακαθορισμός των σχέσεων οφειλέτη και πιστωτών, με σύναψη συμφωνίας εξυγίανσης, που έχει ως στόχο τον περιορισμό της προκύπτουσας ζημίας στο ελάχιστο. Έτσι, περιορίζεται το διάστημα της αβεβαιότητας σε σχέση με την επιβίωση ή μη της επιχείρησης.

-Ποιες επιχειρήσεις αναμένεται ότι θα ενισχυθούν από αυτή τη ρύθμιση;
Μέσω αυτής της ρύθμισης αναμένεται να εξυγιανθούν και να συνεχίσουν να λειτουργούν επιχειρήσεις που είναι επιχειρηματικά βιώσιμες λόγω αντικειμένου, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας επειδή είναι υπερχρεωμένες.

-Ποιο είναι το όφελος από αυτή τη θεσμική αναμόρφωση;
Το όφελος από αυτή την αναμόρφωση, ειδικά στη συγκεκριμένη δύσκολη οικονομική συγκυρία, είναι σημαντικό καθώς:

1. Διασώζονται θέσεις εργασίας τόσο στην ίδια την επιχείρηση, όσο και σε άλλες επιχειρήσεις (προμηθευτές, εμπορικούς αντιπροσώπους κλπ.) που συναλλάσσονται με αυτήν.

2. Δεν χάνεται η άυλη αξία της επιχείρησης και δεν διακόπτεται η παραγωγική της δραστηριότητα.

3. Η διάσωση επιχειρήσεων μπορεί να βοηθήσει και στην προσέλκυση επενδύσεων, αφού μπορεί να είναι ελκυστικότερο για τον επενδυτή να ξεκινήσει την επένδυσή του με βάση μια υφιστάμενη επιχείρηση που χρειάζεται ρευστότητα για να διασωθεί και να αναπτυχθεί, παρά να ξεκινήσει από το μηδέν.

Τι ακριβώς αλλάζει με τη συγκεκριμένη θεσμική αναμόρφωση της Προ πτωχευτικής διαδικασίας;
1.Η επιχείρηση διάσωσης της επιχείρησης δεν γίνεται στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας, όπως γινόταν μέχρι σήμερα (κυρίως με το θεσμό του σχεδίου αναδιοργάνωσης). Στη χώρα μας η πτώχευση, οικονομικά και κοινωνικά, συνδέεται με την εκκαθάριση, με αποτέλεσμα οι απόπειρες αναδιοργάνωσης στο πλαίσιο της πτώχευσης να υπονομεύονται από την απαξίωση της επιχείρησης στα μάτια των πελατών και προμηθευτών της.

2. Ο Πτωχευτικός Κώδικα που ισχύει μέχρι σήμερα προβλέπει μεν για το προ-πτωχευτικό στάδιο τη διαδικασία της συνδιαλλαγής, χωρίς όμως η συμφωνία που απορρέει από αυτή τη διαδικασία να δεσμεύει τους μη συναινούντες πιστωτές.

Έτσι, δημιουργείται αυτό που στην οικονομική επιστήμη αποκαλείται «πρόβλημα της συλλογικής δράσης». Δηλαδή, ακόμη και αν όλοι οι πιστωτές αναγνωρίζουν ότι μια ρύθμιση των απαιτήσεών τους που θα διασώσει τον οφειλέτη θα είναι προς το συλλογικό συμφέρον, κάθε ένας χωριστά μπορεί να ελπίζει ότι οι λοιποί πιστωτές θα υποστούν το κόστος της ρύθμισης και θα εξυγιάνουν την επιχείρηση του οφειλέτη, χωρίς όμως ο πιστωτής αυτός να υποστεί τις θυσίες της ρύθμισης.

Για τον λόγο αυτό παρατηρείται ότι, ενώ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων εισέρχεται στις διαδικασίες των άρθρων 99 επ., πολύ λίγες επιτυγχάνουν συμφωνία με τους πιστωτές τους και πραγματική εξυγίανση.

3. Η προτεινόμενη ρύθμιση συνδυάζει τα θετικά στοιχεία της καταργημένης ρύθμισης του άρθρου 44 του ν. 1892/1990 (ιδίως τη δέσμευση της μειοψηφίας) και της ρύθμισης του Πτωχευτικού Κώδικα (διαδικασία συνδιαλλαγής), προχωρώντας όμως πέραν αυτών και εισάγοντας καινοτόμες λύσεις.

Ποια είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά της νέας ρύθμισης;
1. Εισάγεται η δυνατότητα δέσμευσης των μη συναινούντων πιστωτών, λύνοντας έτσι το προαναφερθέν «πρόβλημα της συλλογικής δράσης».

2. Δίνεται η μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία ως προς την κατάρτιση της συμφωνίας. Συγκεκριμένα δίνεται, κατά το γαλλικό πρότυπο, η δυνατότητα να καταλήξουν οφειλέτης και δανειστές σε συμφωνία χωρίς επίσημη διαδικασία διαπραγματεύσεων, με εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις, ώστε να αποφεύγεται, όπου είναι εφικτό (συνήθως όταν οι δανειστές είναι λίγοι και συνεργάζονται μεταξύ τους), η δημιουργία αβεβαιότητας ως προς την επιβίωση της επιχείρησης που συνεπάγεται σήμερα η υπαγωγή σε διαδικασία συνδιαλλαγής.

Στην περίπτωση που επιλέγεται η διαδικασία επίσημης διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της διαδικασίας εξυγίανσης δίνονται δύο δυνατότητες - είτε να συνάπτουν τη συμφωνία απευθείας οι πιστωτές, είτε να συγκαλείται συνέλευση των πιστωτών. Η δεύτερη, πιο "βαριά" διαδικασία αναμένεται ότι θα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που υπάρχει πληθώρα πιστωτών που είναι δύσκολο να συντονιστούν διαφορετικά.

-Τι είδους ρυθμίσεις μπορούν να συμπεριλαμβάνονται σε μια συμφωνία εξυγίανσης οφειλέτη- πιστωτών;
Ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας εξυγίανσης (άρθρο 106ε παρ. 1) δίνεται ευρύτατη διακριτική ευχέρεια στα μέρη με ενδεικτική δυνατότητα χρήσης διαφόρων μέτρων από τα πιο ήπια (π.χ. απλή παράταση του χρόνου αποπληρωμής υποχρεώσεων) μέχρι τα πιο δραστικά (π.χ. κεφαλαιοποίηση των χρεών ή και μεταβίβαση της επιχείρησης), ώστε να καλύπτονται κατά το δυνατό όλες οι περιπτώσεις ανάλογα με την έκταση του προβλήματος της επιχείρησης.

-Πως διασφαλίζεται η προστασία των πιστωτών μιας επιχείρησης που κάνει χρήση των ρυθμίσεων της προ-πτωχευτικής διαδικασίας εξυγίανσης;
1. Η ανάγκη της διάσωσης της επιχείρησης δεν έρχεται σε σύγκρουση, αλλά αντίθετα συμπλέει με τα συμφέροντα των πιστωτών, αφού κατά κανόνα οι πιστωτές θα ικανοποιηθούν περισσότερο από μια λειτουργούσα επιχείρηση, από ό,τι θα ικανοποιούνταν από την αναγκαστική πώληση των περιουσιακών της στοιχείων.

2. Στις λίγες περιπτώσεις που η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων είναι ευνοϊκότερη για τους πιστωτές από τη διάσωση της επιχείρησης θα πρόκειται για επιχειρήσεις μεσοπρόθεσμα μη βιώσιμες, η απόπειρα διάσωσης των οποίων δεν είναι κοινωνικά και οικονομικά επωφελής αφού είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Για τον λόγο αυτόν τίθεται ως κριτήριο της διαδικασίας εξυγίανσης το να μη παραβλάπτεται η συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών. Με τον τρόπο αυτό και οι νέες διατάξεις εναρμονίζονται με τον σκοπό του Πτωχευτικού Κώδικα, όπως εξαγγέλλεται στο άρθρο 1.

3. Για την αποφυγή άδικων αποτελεσμάτων το νομοσχέδιο προβλέπει ουσιαστικά κριτήρια για την επικύρωση της συμφωνίας. Ενδεικτικά προβλέπεται ότι με βάση τη συμφωνία πρέπει οι πιστωτές να μην περιέρχονται σε χειρότερη θέση από αυτήν στην οποία θα βρίσκονταν αν ο οφειλέτης πτώχευε και πρέπει να τηρείται η αρχή της ισότητας μεταξύ πιστωτών που βρίσκονται στην ίδια θέση – ρυθμίσεις που συνιστούν ουσιώδεις δικλείδες ασφαλείας για τους μικρούς πιστωτές.

Διάσωση μιας επιχείρησης σημαίνει και αυτόματη διάσωση του επιχειρηματία;
1. Η διάσωση της επιχείρησης δεν σημαίνει αναγκαία και τη διάσωση του φορέα της – του επιχειρηματία. Αυτό θα ήταν αντίθετο με την οικονομική λογική, αφού στην περίπτωση της επιτυχίας της επιχείρησης ο επιχειρηματίας καρπώνεται τα κέρδη και συνεπώς πρέπει κατά κύριο λόγο να υφίσταται από την άλλη πλευρά τις οικονομικές συνέπειες της αποτυχίας.

Και κοινωνικά όμως μπορεί να είναι άδικη η διάσωση του επιχειρηματία σε βάρος των πιστωτών που συχνά είναι περισσότερο άξιοι προστασίας (π.χ. εργαζόμενοι, προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία κλπ.). Είναι λοιπόν ενδεχόμενο η διάσωση της επιχείρησης να συνεπάγεται την απώλεια του ελέγχου της από τον επιχειρηματία, όπως θα συμβαίνει όταν η διάσωση θα γίνεται με μεταβίβαση της επιχείρησης ή (ενδεχομένως) με κεφαλαιοποίηση χρεών.

2. Ο νομοθέτης δεν επιδιώκει να ρυθμίσει σε ποιο βαθμό θα επέρχεται απώλεια της επιχείρησης για τον επιχειρηματία, αφήνοντας τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών να καθορίσουν τα αποτελέσματα αυτά. Ωστόσο για την αποφυγή καταχρηστικής συμπεριφοράς από τους μετόχους ή εταίρους του οφειλέτη επιτρέπει υπό προϋποθέσεις στο πτωχευτικό δικαστήριο να παρέμβει και να τους εξαναγκάσει να συμπράξουν στη διάσωση της επιχείρησης.

3. Σύμφωνα με το ήδη υφιστάμενο άρθρο 98 του Πτωχευτικού Κώδικα οι διοικητές των κεφαλαιουχικών εταιρειών έχουν υποχρέωση να εργαστούν για την αποφυγή της πτώχευσής τους.

Έτσι, είναι προφανές ότι η υποχρέωση αυτή μπορεί να συνίσταται και στη σύμπραξη σε επιτυχή εξυγίανση σε περίπτωση που είναι εφικτή. Επομένως, σε περίπτωση αδικαιολόγητης άρνησης ή παράλειψης των διοικητών κεφαλαιουχικής εταιρείας να συνάψουν συμφωνία εξυγίανσης μπορεί να γεννάται ευθύνη τους για την αποζημίωση των πιστωτών, σύμφωνα με το άρθρο 98 παρ. 2 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Παράρτημα

Παραδείγματα εξυγίανσης επιχειρήσεων με τις νέες ρυθμίσεις που προβλέπονται στην προ-πτωχευτική διαδικασία

Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά περιπτώσεις εξυγίανσης με μεταβίβαση εν όλω ή εν μέρει της επιχείρησης του οφειλέτη:

α. Ανώνυμη εταιρεία οφείλει 10.000.000 Ευρώ. Τρίτος αγοράζει το σύνολο του ενεργητικού της επιχείρησής της χωρίς να αναλάβει μέρος του παθητικού έναντι 5.000.000 Ευρώ, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μερική ικανοποίηση των πιστωτών οι οποίοι συμφωνούν να διαγράψουν τα υπόλοιπα.

β. Ανώνυμη εταιρεία οφείλει 10.000.000 Ευρώ. Τρίτος αγοράζει το σύνολο του ενεργητικού της επιχείρησής της, αναδέχεται υποχρεώσεις 3.000.000 Ευρώ και καταβάλει τίμημα τοις μετρητοίς 3.000.000 Ευρώ. Τα εναπομένοντα 4.000.000 Ευρώ διαγράφονται.

γ. Ανώνυμη εταιρεία οφείλει 10.000.000 Ευρώ. Τρίτος αγοράζει το ενεργητικό ενός από τους δύο κλάδους της δραστηριότητάς της έναντι τιμήματος 4.000.000 Ευρώ. Από τα εναπομένοντα 6.000.000 Ευρώ, 1.000.000 Ευρώ παραμένει ως χρέος του οφειλέτη, 3.000.000 Ευρώ κεφαλαιοποιούνται και 2.000.000 Ευρώ διαγράφονται.

δ. Ανώνυμη εταιρεία οφείλει 10.000.000 Ευρώ. Οι πιστωτές της εισφέρουν σε ανώνυμη εταιρεία που συστήνεται για τον σκοπό αυτόν τις απαιτήσεις τους. Στη συνέχεια η νέα ανώνυμη εταιρεία αγοράζει έναντι 10.000.000 Ευρώ το σύνολο του ενεργητικού της παλιάς.

Το τίμημα συμψηφίζεται με τις απαιτήσεις που ανήκουν πλέον στη νέα εταιρεία. Έτσι η επιχείρηση περιέρχεται ελεύθερη χρεών σε εταιρεία που ανήκει στους πιστωτές.
ε. Ανώνυμη εταιρεία οφείλει 10.000.000 Ευρώ. Οι πιστωτές της εισφέρουν σε νέα ανώνυμη εταιρεία απαιτήσεις ύψους

5.000.000 Ευρώ και η νέα εταιρεία αγοράζει τον έναν από τους δύο κλάδους της δραστηριότητας της παλαιάς ανώνυμης εταιρείας έναντι 5.000.000 Ευρώ (με συμψηφισμό των απαιτήσεών της κατά της παλαιάς εταιρείας) και αναδέχεται επιπλέον υποχρεώσεις 2.000.000 Ευρώ.

Από τις εναπομένουσες υποχρεώσεις της παλαιάς ανώνυμης εταιρείας, 1.000.000 Ευρώ ορίζεται ότι θα καταβληθεί σε δόσεις με βάση την αναμενόμενη κερδοφορία του εναπομένοντος κλάδου της, ενώ 2.000.000 Ευρώ εξοφλούνται από αύξηση κεφαλαίου που καλύπτουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι της παλαιάς εταιρείας και τρίτοι επενδυτές.

Με άγριες διαθέσεις έρχεται η τρόικα

Ψηλά στην ατζέντα και η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος
Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να εργάζεται πάνω στην ολοκλήρωση τόσο των νέων μέτρων που θα περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο, όσο και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.


Με την έλευση της τρόικας (στις 4 Μαΐου έρχονται τα τεχνικά κλιμάκια και μεταξύ 9 και 11 Μαΐου οι επικεφαλής) θα οριστικοποιηθούν μέτρα και ιδιωτικοποιήσεις, ενώ την ίδια ώρα που τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας θα είναι στην Αθήνα, το μεσοπρόθεσμο σχέδιο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο για να λάβει το πράσινο φως.

Το ζητούμενο είναι να υπάρξει συμφωνία στους κόλπους της κυβέρνησης πριν κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο με τα μέτρα και τις αποκρατικοποιήσεις, αφού εκεί σίγουρα θα δεχτεί τα πυρά των βουλευτών από όλες τις παρατάξεις.

Παράλληλα, με τους επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, η οποιαδήποτε αντίδραση υπάρξει σε επίπεδο υπουργών θα λύνεται επί τόπου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ψηλά στην ατζέντα της τρόικας είναι και η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει στείλει σαφές μήνυμα στις τράπεζες πως η παροχή ρευστότητας τελειώνει, είναι πλέον κρίσιμο για ολόκληρη την οικονομία να γίνουν κινήσεις από τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να εξασφαλίσουν την χρηματοδότησή τους μόνες τους.

Επίσης, μέσα στον Μάιο θα κατατεθεί στη Βουλή και νομοσχέδιο που θα προβλέπει την διάσπαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ). Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχουν και διατάξεις που θα εκσυγχρονίζουν το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τις αποκρατικοποιήσεις, με στόχο να ενισχυθεί η διαφάνεια και να αρθούν γραφειοκρατικά εμπόδια στις διαδικασίες των ιδιωτικοποιήσεων.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που στοχεύει στην έλευση 15 δισ. ευρώ έως το 2013 και 50 δισ. ευρώ έως το 2015, αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους. Στο πλαίσιο της κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου Στρατηγικής (ΜΔΠΣ) 2012 – 2015 στη Βουλή, έως τις 15 Μαΐου, για να ψηφιστούν τα μέτρα ύψους 26 δις ευρώ που θα εφαρμοστούν φέτος και τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα περιλαμβάνεται και το σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων.

Δηλαδή, το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει το πότε και το πώς θα γίνονται οι αποκρατικοποιήσεις. Για παράδειγμα, το ότι φέτος θα πουληθεί ποσοστό έως 10% του ΟΤΕ ή ότι θα ανανεωθεί η σύμβαση παραχώρησης που υπάρχει για το «Ελ. Βενιζέλος» ή ότι του χρόνου θα διατεθεί ποσοστό έως 17% της ΔΕΗ χωρίς να παραχωρηθεί ο δημόσιος έλεγχος και το μάνατζμεντ της επιχείρησης.

Με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων κυρωμένο από τη Βουλή, θεωρείται ότι θα μπορέσουν να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα οι ιδιωτικοποιήσεις, ξεπερνώντας πολιτικές και συνδικαλιστικές αντιδράσεις.

«Καμπανάκι» του υπουργείου για τις πλαστές αποδείξεις - Θα αποτελεί αξιόποινη πράξη

Αξιόποινη πράξη είναι η υποβολή πλαστών δικαιολογητικών και αποδείξεων, όπως υπενθυμίζει σε εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, η οποία υπογράφεται από τον υφυπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται επίσης ότι στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο μέχρι 1.500 ευρώ θα γίνονται διασταυρώσεις μέσω του TAXIS για επαλήθευση.
«Εφιστάται η προσοχή των φορολογουμένων στις περιπτώσεις που τα δικαιολογητικά που επικαλούνται αποδειχθεί ότι είναι πλαστά, ότι διαπράττεται αξιόποινη πράξη και θα γίνεται σχετική αναγγελία στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται επίσης ότι στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο μεγαλύτερο των 1.500 ευρώ εξακολουθεί να διενεργείται από τις Εφορίες έλεγχος των σχετικών παραστατικών.

Ακόμη, υπενθυμίζεται πως σε κάθε περίπτωση που το δηλούμενο συνολικό εισόδημα του φορολογουμένου (πραγματικό ή τεκμαρτό) υπερβαίνει τις 6.000 ευρώ και ανεξάρτητα από το ύψος των δαπανών του που εκπίπτουν από το εισόδημα (ασφαλιστικές εισφορές, ιατρικές δαπάνες, κ.α..) ο φορολογούμενος οφείλει να έχει συγκεντρώσει το ελάχιστο ποσό των απαιτούμενων αποδείξεων αυτών των δαπανών, τις οποίες συνυποβάλλει με τη δήλωσή του σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια Εφορία.

Αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας παραλαβής των δηλώσεων θα επιλεγεί δείγμα προς έλεγχο και στη συνέχεια το σύνολο των αποδείξεων θα δοθούν προς ανακύκλωση.

Εντοπίστηκε αποθήκη με λαθραία τσιγάρα

Νέα έφοδος της αστυνομίας στην περιοχή του Μεταξουργείου
Έφοδο σε αποθήκη για να κατασχέσουν μεγάλες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων πραγματοποιούν οι αστυνομικοί στην οδό Θερμοπυλών 84, στο Μεταξουργείο.

Στην αποθήκη βρέθηκε, επίσης, μεγάλος αριθμός συσκευών που προκαλούν ηλεκτροσόκ.

Νωρίτερα κατασχέθηκαν ρούχα «μαϊμού» σε αποθήκη επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως 126 στην ίδια περιοχή.

Πηγή: http://www.newsbeast.gr/society/arthro/162086/edopistike-apothiki-me-lathraia-tsigara/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο.Π.Κ.Ε. - ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ ΚΑΠΝΟΠΩΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥΣ ΠΩΛΗΤΕΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ ΚΑΠΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
(Ο.Π.Κ.Ε.)
Κουταρέλια 74, 1ος Όροφος, Βόλος,
Τηλ-FAX 24210-32780 κιν.6934832876




ΒΟΛΟΣ  28/04/2011                                                            ΑΡ. ΠΡΩΤ: 476

                                                                                                                                        ΠΡΟΣ 
ΜΜΕ
ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ ΚΑΠΝΟΠΩΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥΣ ΠΩΛΗΤΕΣ

Αγαπητοί φίλοι & φίλες,

Το μεγαλύτερο καρκίνωμα που θα αντιμετωπίσουμε ως κλάδος είναι η ύπαρξη των αυτόματων πωλητών. Εμείς ως Ομοσπονδία ( Ο.Π.Κ.Ε. ) μέσω του νομικού μας συμβούλου έχουμε αποστείλει ένα έγγραφο και έχουμε κάνει αρκετές παρεμβάσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και φυσικά θα αποστείλουμε και καινούργιο έγγραφο τόσο προς το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών όσο και στο Υπουργείο Ανάπτυξης καθώς και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για τη μεγάλη μάστιγα των αυτόματων πωλητών.

Εμείς αγαπητοί  φίλοι & φίλες  καλούμαστε να είμαστε τυπικοί έναντι της πολιτείας και τιμωρούμαστε σε περίπτωση που δεν κόβουμε αποδείξεις. Μα είναι δυνατόν να γίνεται όργιο φοροδιαφυγής μέσω αυτών των μηχανημάτων και εμείς να μένουμε αδιάφοροι; Θα ενημερώσουμε  τη ΣΔΟΕ να κάνει ελέγχους και να κατασχέσει όλα αυτά τα μηχανήματα. Δεν μιλάμε για αυτομάτους πωλητές τσιγάρων όπου απαγορεύεται από τον Νόμο 3730 στους ανήλικους όπου εάν έχουν τοποθετηθεί αυτά τα μηχανήματα την ίδια ώρα με μια απλή καταγγελία κατάσχονται. Μιλάμε για αυτομάτους πωλητές όπου έχουν προϊόντα σοκολατοποιΐας, γαριδοειδή, αναψυκτικών, ποτών, νερών, μπύρας, ετοίμου καφέ, προφυλακτικών, σάντουιτς, κρουασάν, γάλα, γιαούρτι, τηγανισμένες πατάτες, περιοδικών κ.α.
Αυτά τα μηχανήματα αγαπητοί φίλοι & φίλες  λειτουργούν σε μαζικούς χώρους όπως φροντιστήρια, σχολεία, εργοστάσια, σταθμούς λεωφορείων, τρένων, λιμένων, και σε αλλά καταστήματα όπως πρακτορεία ΟΠΑΠ κ.α. και κάνουν πάρτι φοροδιαφυγής, διότι ούτε απόδειξη δίνουν ,ούτε υπάρχουν αντίστοιχα παραστατικά που να βεβαιώνουν το τι προϊόντα πουλήθηκαν από τους αυτομάτους πωλητές. Εάν η κυβέρνηση ή τα συναρμόδια Υπουργεία δεν πάρουν οριστική απόφαση ,εμείς θα αποφασίσουμε να τοποθετήσουμε στις επιχειρήσεις μας αυτόματους πωλητές και θα πηγαίνουμε το βράδυ να τοποθετούμε τα πωληθέντα προϊόντα και να παίρνουμε τα χρήματα και μάλιστα μαύρα. Αυτό το καρκίνωμα εάν δεν αντιμετωπιστεί σήμερα, τότε δεν υπάρχει ουδεμία ελπίδα για κανένα συνάδελφο όλων των κλάδων από μας να έχει βιωσιμότητα. Στις 19  &  20  Φεβρουαρίου  του 2011 έθεσα το θέμα των αυτόματων πωλητών στην εκλογοαπολογιστικη συνέλευση της  Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε εγώ προσωπικά και  ζήτησα την άμεση παρέμβαση την τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης. Επίσης πρέπει να αναφέρουμε ότι εδώ και αρκετό καιρό χωρίς να είμαστε ρατσιστές έχουμε ξεκινήσει ένα ανελέητο πόλεμο με την μάστιγα του παραεμπορίου. Εμείς δεχόμαστε συνεχής ελέγχους γιατί είμαστε νόμιμοι ενώ αντίθετα αυτούς τους έχουν στο απυρόβλητο. Δεν μπορεί αγαπητοί φίλοι & φίλες  να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά ή όλοι παράνομοι ή όλοι νόμιμοι.

Το ίδιο θέμα το έχουμε θέσει και στο Επιμελητήριο Μαγνησίας αλλά και στην κεντρική ένωση Επιμελητηρίων και φυσικά έχουμε ενημερώσει και όλο το ελληνικό κοινοβούλιο, χρειάζεται κάποτε η ελληνική πολιτεία να πάρει την πολιτική ευθύνη και φυσικά πρέπει να συνηγορήσουν και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Δεν μπορεί εμείς οι άνθρωποι του μόχθου και της εργασίας να καλούμαστε να πληρώσουμε αντίστοιχους φόρους και περαιώσεις και να κινδυνεύουμε να μείνουμε άνεργοι και η πολιτεία να κλείνει το μάτι στη λαίλαπα του παραεμπορίου.

Στη σκέψη μας είναι να ενημερώσουμε τους πάντες και να τους δεσμεύσουμε να πάρουν θέση. Αυτό το κατάντημα δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, δεν επιτρέπετε να γίνουμε εμείς ξένοι στο τόπο μας. Είμαστε Έλληνες και διεκδικούμαι τη νομιμότητα όλων.
Αγαπητοί φίλοι & φίλες όλοι είστε γνώστες των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως κλάδος αλλά και γενικότερα όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα περιθώρια  υπομονής όλων μας έχουν εξαντληθεί πρέπει να βρούμε τον τρόπο  για να βγούμε από το αδιέξοδο. Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι μέχρι σήμερα σε όλη την επικράτεια έχουν κλείσει 2.350 περίπτερα, επίσης σας αναφέρουμε ότι το σύνολο του κλάδου είναι 46000. Το 50% έως 60% τον συναδέλφων μας  έχουν ετήσιο τζίρο 150000€. Το 30% των συναδέλφων μας είναι κάτω από 100000€ και μόνο το 10% των συναδέλφων μας έχουν μια μικρή βιωσιμότητα στις επιχειρήσεις τους και αυτό στις μεγάλες αστικές πόλεις.

Αρνούμαστε να είμαστε θύματα μεθοδεύσεων, αρνούμαστε να χαρίσουμε τη δουλεία μας και τις επιχειρήσεις μας, αρνούμαστε να υπερχρεωθούμε άλλο στο τραπεζικό σύστημα. Αγωνιζόμαστε για μια δίκαια και οριστική λύση. Αγαπητοί φίλοι & φίλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας χρειάζονται στήριξη και οικονομικά κίνητρα προκειμένου να έχουν βιώσιμη πορεία.
 
Μετά τιμής
Για το Δ/Σ




Εξαρθρώθηκε κύκλωμα τοκογλυφίας - Την τελευταία 5ετία, τα μέλη του εμπλέκονται σε υποθέσεις εκβίασης και προστασίας καταστημάτων

Ακόμη και Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία (ΠΑΕ) συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των επιχειρηματιών και ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων διασκέδασης που είχαν δανειστεί μεγάλα χρηματικά ποσά από τον 34χρονο εγκέφαλο του κυκλώματος τοκογλυφίας, το οποίο εξάρθρωσε χθες η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Ως αντάλλαγμα για τον δανεισμό 514.000 ευρώ οι εκπρόσωποι της ΠΑΕ, σύμφωνα με την Αστυνομία, είχαν εκχωρήσει τα τηλεοπτικά της δικαιώματα.

Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών έχουν ήδη συλληφθεί 9 άτομα (μεταξύ αυτών και ο ιθύνων νους του κυκλώματος) και έχει σχηματιστεί δικογραφία για άλλα 13, ηλικίας 21 ώς 34 ετών, τα οποία αναζητούνται, ενώ από δικαστικές πηγές έγινε γνωστό ότι η Ποδοσφαιρική Εταιρεία που δανείστηκε τα 514.000 ευρώ είναι η ΠΑΕ Ηρακλής.

Η δικογραφία αφορά τις κατά περίσταση κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, τοκογλυφίας και εκβίασης κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) κατ’ επάγγελμα κι εντός εγκληματικής οργάνωσης. Ενα από τα άτομα που εμπλέκονται στο κύκλωμα κρατείται στις δικαστικές φυλακές Λάρισας εκτίοντας ποινή κάθειρξης για ανθρωποκτονία και εκβίαση.

Οπως ανέφερε ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, κ. Αθηναγόρας Παζαρλής, η αστυνομική έρευνα ήταν πολύμηνη, καθώς το κύκλωμα ενέχεται την τελευταία πενταετία σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων εκβίασης, τοκογλυφίας και παροχής προστασίας σε τουλάχιστον 20 καταστήματα - επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και 4 της Αθήνας. Οι αστυνομικοί μιλούν μάλιστα για χορό εκατομμυρίων γύρω από τον εγκέφαλο του κυκλώματος, ο οποίος όμως δεν είχε υποβάλει ποτέ του φορολογική δήλωση. Ενδεικτικά όπως αναφέρθηκε από τους αστυνομικούς, το 2009 ο τοκογλυφικός δανεισμός είχε ξεπεράσει τα 2.500.000 ευρώ.

Ο 34χρονος εγκέφαλος συνελήφθη στην περιοχή της Γλυφάδας στην οποία κατοικούσε το τελευταίο διάστημα μαζί με τη σύζυγό του. Εντεκα άτομα παραδέχθηκαν ότι είχαν δανειστεί χρηματικά ποσά με τοκογλυφικούς όρους που ξεπερνούσαν και το 10% από τον 34χρονο και στις περιπτώσεις που οι δανειζόμενοι δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις οφειλές, τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν εις βάρος τους διάφορες «πειστικές» μεθόδους.

Η πολύμηνη έρευνα των διωκτικών αρχών έφερε στην επιφάνεια και τα ονόματα δύο αστυνομικών, για την εμπλοκή των οποίων η Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ. ΑΣ. διεξάγει πλέον ξεχωριστή έρευνα.

Αφορμή για την αστυνομική έρευνα αποτέλεσε η καταγγελία ενός επιχειρηματία εις βάρος του 34χρονου τον Σεπτέμβριο του 2010 για άσκηση βίας. Οι αστυνομικοί σε έρευνα που διεξήγαγαν βρήκαν το ημερολόγιο του 34χρονου με κωδικοποιημένα ονόματα επιχειρηματιών που όφειλαν ποσά, διάφορα έγγραφα και ιδιωτικά συμφωνητικά άτυπων συμβάσεων δανεισμού.

Από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι άνδρες της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης διαπίστωσαν ότι στο ημερολόγιο υπήρχαν τα ονόματα 44 επιχειρηματιών, πολλοί από εκ των οποίων ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων οι οποίοι δανείζονταν διάφορα ποσά.

Για να νομιμοποιήσουν τα χρηματικά ποσά των παράνομων δραστηριοτήτων τους ο 34χρονος και η 29χρονη σύζυγός του αγόρασαν 14 πολυτελή αυτοκίνητα εμπορικής αξίας άνω του ενός εκατ. ευρώ, 6 κατοικίες (η εμπορική αξία μιας εξ αυτών φτάνει τα 4 εκατ. ευρώ), σκάφος αναψυχής αξίας ενός εκατ. ευρώ και πλήθος κοσμημάτων. Από την εκβιαστική προστασία σε καταστήματα της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας μόνο το τελευταίο 11μηνο είχαν αποκομίσει 375.000 ευρώ.

Του Θαναση Tσιγγανα

Η οριστική ρύθμιση του υπ. Οικονομικών για τις φορολογικές δηλώσεις

Διέξοδο στον... λαβύρινθο των αποδείξεων αναζητούν αυτές τις ημέρες οι φορολογούμενοι, οι οποίοι θα πρέπει να αποφύγουν τις «παγίδες» κατά την ταξινόμηση και την αποστολή τους, καθώς μετά την υποβολή δηλώσεων θα ακολουθήσουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Σύμφωνα με διευκρινίσεις του υπουργείου Οικονομικών, στις δηλώσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά δεν συνυποβάλλονται αποδείξεις, αλλά φυλάσσονται από τον φορολογούμενο. Αν οι δηλώσεις ταχυδρομηθούν ή κατατεθούν στην εφορία, οι αποδείξεις τις συνοδεύουν σε ξεχωριστό φάκελο.
Έλεγχοι θα γίνονται κάθε μήνα σε συγκεκριμένο δείγμα, το οποίο θα καθορίζεται με κριτήρια: το εισόδημα που δηλώνεται, το συνολικό ύψος των αποδείξεων που προσκομίζονται και τα ποσά των επιστρεφόμενων φόρων.

Είναι προφανές ότι οι έλεγχοι θα εστιαστούν στις μεγάλες επιστροφές φόρων.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καταμέτρηση και στο άθροισμα των ποσών που συγκέντρωσαν πέρυσι μέσω αποδείξεων από εμπορικές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και υπηρεσίες, για να μη βρεθούν προ δυσάρεστου απρόοπτου και οι δηλώσεις τους κριθούν ως «ανακριβείς». Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών οι αποδείξεις δαπανών υποβάλλονται σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος ΔΟΥ ή αποστέλλονται ταχυδρομικά σε αυτήν.

Στον φάκελο θα πρέπει να αναγράφονται:
- Το ονοματεπώνυμο και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του υπόχρεου.
- Ο αριθμός των αποδείξεων.
- Το συνολικό ποσό των αποδείξεων.

Στη συνέχεια, ο φάκελος θα παραμένει κλειστός στη ΔΟΥ μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων.

Για να γίνουν δεκτές οι αποδείξεις από τη φορολογική αρχή και να αναγνωριστούν οι σχετικές δαπάνες για την κάλυψη του αφορολογήτου, απαιτείται πάνω στο χαρτί της κάθε απόδειξης να διακρίνεται η επωνυμία της εκδότριας επιχείρησης και ο ΑΦΜ, η ημερομηνία έκδοσης και το τελικό ποσό.

Για τις δηλώσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά, δεν συνυποβάλλονται αποδείξεις. Όμως, όπως σημειώνει το υπουργείο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Έθνους, οι αποδείξεις φυλάσσονται από τους φορολογουμένους μαζί με τα λοιπά δικαιολογητικά, για να προσκομιστούν στη ΔΟΥ όταν ζητηθούν.

Για τους ελέγχους που θα διεξαχθούν, το υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας παραλαβής των δηλώσεων, θα επιλέγεται μηνιαίως δείγμα ελέγχου, με σχετική οδηγία που θα δοθεί και θα διενεργηθεί οπωσδήποτε δειγματοληπτικός έλεγχος, για να διαπιστωθεί η ύπαρξη των αποδείξεων και η ακριβής δήλωσή τους.

«Αυτονόητο είναι ότι θα ληφθεί υπόψη στο δείγμα η αναλογία εισοδήματος και προσκομιζόμενων αποδείξεων, καθώς και τα ποσά επιστρεφομένων φόρων», προστίθεται χαρακτηριστικά.

Τώρα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί λάθος, ο φορολογούμενος καλείται να υποβάλει συμπληρωματική δήλωση με τυχόν αποδείξεις που εκ παραδρομής δεν συμπεριέλαβε στην αρχική. Αν τώρα διαπιστωθεί μεγάλη απόκλιση στο ποσό των αποδείξεων που δηλώθηκε και σε αυτό που προκύπτει από τον έλεγχο, η δήλωση θα χαρακτηριστεί ανακριβής και θα επιβληθεί πρόστιμο.

Ποιες δαπάνες γίνονται δεκτές


Προ εκπλήξεως θα βρεθούν οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα υποβάλουν στην εφορία αποδείξεις για σειρά δαπανών οι οποίες δεν μετρούν για τη δημιουργία του αφορολόγητου ορίου.

Δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες γενικά, για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Συγκεκριμένα, η εφορία δεν λαμβάνει υπόψη:



Οι κάτοικοι εξωτερικού που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα, δεν προσκομίζουν αποδείξεις δαπανών, δεδομένου ότι δεν δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό της φορολογικής κλίμακας. Όσοι επικαλούνται μήνες διαμονής, θα έχουν την ευχέρεια να επιλέξουν εάν θα προσκομίσουν ή όχι τις αποδείξεις.

Αφορολόγητο χωρίς αποδείξεις δικαιούνται ορισμένοι φορολογούμενοι. Σύμφωνα με τον φορολογικό νόμο, αυτοί που δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό χωρίς να προσκομίσουν αποδείξεις είναι:

- Οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή και οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών και των λοιπών δημόσιων πολιτικών υπηρεσιών, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και οι υπάλληλοι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, οι υπάλληλοι του Εθνικού Οργανισμού Μικρομεσαίων Μεταποιητικών Επιχειρήσεων και οι υπάλληλοι της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών που υπηρετούν στα οικεία αντιπροσωπευτικά γραφεία τους στις Βρυξέλλες.
- Οσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας
- Οι έγκλειστοι στις φυλακές.
- Οι κάτοικοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα πλέον του 90% του συνολικού εισοδήματός τους. Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι φορολογούμενοι (ο σύζυγος ή η σύζυγος) που δικαιούνται το αφορολόγητο χωρίς αποδείξεις, θα πρέπει να έχουν διαγραμμίσει τους κωδικούς 023-024 αντίστοιχα.

Επίσης ο νόμος προβλέπει ότι :
- Τις δαπάνες για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κ.λπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου, για τοκοχρεωλητική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κ.λπ.
- Τις δαπάνες για ασφάλιση ζωής ή θανάτου, οι εισφορές που καταβάλλονται στα ταμεία ασφάλισης του φορολογουμένου, οι τόκοι στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία, τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης κ.τ.λ.
- Τις δαπάνες για ενοίκιο κύριας κατοικίας, για παράδοση κατ' οίκον μαθημάτων ή για φροντιστήρια, για τόκους στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας, για δικηγόρους λόγω παροχής νομικών υπηρεσιών κ.λπ.
- Τις δαπάνες για ασφάλιστρα πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, για δικαστικές δαπάνες και για αμοιβή δικηγόρων για δίκες μισθωτικών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστικών ιδιοκτησίας κατ' ορόφους, οι οποίες εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων.
- Το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (π.χ. Κino, Στοίχημα κ.λπ.) και η δαπάνη εισόδου σε καζίνο, καθόσον στις πιο πάνω περιπτώσεις δεν πραγματοποιείται αγορά αγαθών ή παροχή υπηρεσιών όπως επιβάλλει ο νόμος, αλλά οι εν λόγω δαπάνες αφορούν το κόστος ή την προϋπόθεση συμμετοχής σε τυχερά παιχνίδια.

Εξαιρέσεις
Έκπτωση φόρου ίση με το 10% της διαφοράς μεταξύ του ποσού των απαιτούμενων για το αφορολόγητο δαπανών και του ποσού των δηλούμενων δαπανών μπορούν να εξασφαλίσουν οι φορολογούμενοι.

Βέβαια, μπορούν να προσκομίσουν αποδείξεις το ανώτερο έως 15.000 ευρώ το άτομο ή 30.000 ευρώ για οικογένεια.

Ειδικότερα, για ατομικό εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ δεν απαιτούνται αποδείξεις δαπανών.

Για ατομικό εισόδημα από 6.000 έως 12.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% του εισοδήματος.

Για φορολογούμενους με εισόδημα από 12.000 ευρώ και άνω, η αξία των αποδείξεων που πρέπει να προσκομιστούν υπολογίζεται με 10% στο τμήμα του εισοδήματος μέχρι τις 12.000 και με 30% στο τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 12.000 ευρώ.

Π.χ. φορολογούμενος με εισόδημα 17.000 ευρώ πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις συνολικής αξίας 2.700 ευρώ (10% των πρώτων 12.000 ευρώ του εισοδήματός του, δηλαδή 1.200 ευρώ, συν 30% των επομένων 5.000 ευρώ του εισοδήματός του, δηλαδή άλλα 1.500 ευρώ).

Όταν οι δαπάνες που καλύπτονται με αποδείξεις είναι περισσότερες από τις απαιτούμενες για την κάλυψη του αφορολογήτου και μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ ατομικά ή 30.000 ευρώ για οικογένεια, ο φορολογούμενος δικαιούται μείωση φόρου ίση με το 10% της διαφοράς μεταξύ του ποσού των απαιτούμενων για το αφορολόγητο δαπανών και του ποσού των δηλούμενων δαπανών.

Όταν η αξία των αποδείξεων που προσκομίζονται είναι μικρότερη από την απαιτούμενη για την κάλυψη του αφορολογήτου, τότε ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται με φόρο 10% επί του ακάλυπτου ποσού.

Επιπλέον, προβλέπεται και μεταφορά ποσού δαπανών από τον έναν σύζυγο στον άλλον, εφόσον έχει καλύψει το αφορολόγητο ποσό του.

Ποιες δαπάνες δεν λαμβάνονται υπόψη από την εφορία
Στο «χτίσιμο του αφορολογήτου χρησιμοποιούνται όλες οι αποδείξεις καταναλωτικών δαπανών. Δηλαδή οι πάσης φύσης δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται επίσης και:

- Τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν οι επιχειρήσεις, όπως αποδείξεις των ΕΛΤΑ, εταιρειών courier και πινακίδια χρηματιστηριακών εταιρειών.

- Οι δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων (εκτός από τις δαπάνες εξόφλησης των λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης) μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.

- Η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου, εφόσον βέβαια η δαπάνη αυτή δεν εμπίπτει στις αντικειμενικές δαπάνες του άρθρου 17 του ΚΦΕ (π.χ. γονική παροχή ή δωρεά).

Πώς θα καλύψετε το αφορολόγητο

Θολά τα μέτρα κατά του τσιγάρου

Οκτώ μήνες μετά την καθολική απαγόρευση του τσιγάρου στους κλειστούς δημόσιους χώρους, το κάπνισμα συνεχίζεται κανονικά και χωρίς οχλήσεις, σε μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες αλά ακόμα και γραφεία σε υπουργεία, νοσοκομεία και πανεπιστήμια.




Η γραμμή υποστήριξης κατά του καπνίσματος του Κέντρου Ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων έχει δεχθεί από την 1η Σεπτεμβρίου, 22.500 καταγγελίες για παραβιάσεις των μέτρων.

Εξ αυτών, 1.600 αφορούσαν κάπνισμα σε κλειστούς χώρους του δημοσίου

Για κάπνισμα σε δημόσια νοσοκομεία και μονάδες υγείας διαμαρτυρήθηκαν στη γραμμή 286 πολίτες ενώ αντίστοιχος αριθμός πολιτών ανέφερε ότι καθηγητές καπνίζουν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα απονείμει βραβείο στον Γιώργο Παπανδρέου για τη σταθερή αντικαπνιστική του στάση και την υιοθέτηση αυστηρής νομοθεσίας κατά του καπνίσματος.

Στο σκεπτικό του αναφέρεται πως ήταν μια σημαντική πράξη πολιτικού θάρρους, παρά την αντίδραση οργανωμένων συμφερόντων και σε περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση υιοθετούσε μέτρα αυστηρής λιτότητας.

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΜΙΑ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ


Εχθές το πρωί 27/4/2011 και ώρα 6:00 π.μ.,ο υπάλληλος ενός περιπτέρου στο Παλαιό Ψυχικό ,πήγε να ανοίξει το κατάστημα.
Οι υπάλληλοι καθαριότητας του συγκεκριμένου Δήμου και ο προμηθευτής εφημεριδοπώλης του περιπτέρου τον βρήκαν αναίσθητο, από χτύπημα που δέχθηκε στο κεφάλι.



Ειδοποιήθηκε το 166 και η Άμεση Δράση(100) ,οι οποίοι και μετέφεραν τον συγκεκριμένο υπάλληλο στο νοσοκομείο.
Υπάρχουν κάποια αξιοπερίεργα γεγονότα αυτού του συμβάντος:
Ο υπάλληλος είχε στην τσέπη του 70 ευρώ (1 χαρτονόμισμα των 50 ευρώ και 1 χαρτονόμισμα των 20 ευρώ ).
Αφαιρέθηκαν από αυτόν μόνο τα 50€ και άφησαν τα 20 €.
Ο υπάλληλος είχε επάνω του κινητό τηλέφωνο ,το οποίο δεν αφαιρέθηκε .
ΓΙΑΤΙ ???
Αν το χτύπημα ήταν από πρεζόνι (στην συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχουν τέτοιοι διότι είναι η πιο καλά φυλαγμένη περιοχή της Αθήνας,λόγω έδρας διπλωματικών αποστολών –πρεσβείες αλλά και επωνύμων οι οποίοι κατοικούν εκεί),θα του έπαιρνε ΟΛΑ τα χρήματα και το κινητό!!!
Δεν γνωρίζουμε φυσικά πόσα άτομα ήταν που ανέλαβαν την αποστολή για αυτό το μαφιόζικο χτύπημα.
Ο συγκεκριμένος υπάλληλος στάθμευσε παραπλεύρως του περιπτέρου με το δικό του αυτοκίνητο.Όταν κατέβηκε και κλέιδωσε την πόρτα,τότε δέχθηκε το χτύπημα από πίσω που τον άφησε αναίσθητο.
Είχε επάνω του κλειδιά ,αλλά δεν του έκλεψαν το αυτοκίνητο.
ΓΙΑΤΙ ???
Ο υπάλληλος είχε τα κλειδιά του καταστήματος ,καθώς και το computer που ανοίγει τα ηλεκτρικά ρολά του περιπτέρου.
Αυτά δεν αφαιρέθησαν ,ούτε στο περίπτερο μπήκαν για να το ληστέψουν.
ΓΙΑΤΙ ???
Στο συγκεκριμένο περίπτερο όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει συναγερμός ,άρα κάτι άλλο ήθελαν να κάνουν ή να πουν .
Ο υπάλληλος ευτυχώς είναι καλά στην υγεία του, έχει εξέλθει από το νοσοκομείο και αναπαύεται στο σπίτι του μετά το ύπουλο χτύπημα που δέχθηκε.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν επιληφθεί της υπόθεσης .
Στο συγκεκριμένο περίπτερο δουλεύει και ο γιος του ιδιοκτήτη ,ο οποίος είναι και ο καθήν αρμόδιος για την λειτουργία του καταστήματος.
Μήπως αυτόν είχαν στόχο και μπέρδεψαν τα πρόσωπα???
Τα ερωτήματα που γεννούνται είναι πολλά:
Τυχαίο γεγονός ή ΜΗΝΥΜΑ ???
…Και μια λεπτομέρεια :Η άδεια λειτουργίας του συγκεκριμένου περιπτέρου γράφει : ΔΟΥΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Υ.Γ.Προσωπικά ερευνώ και όταν θα είμαι σίγουρος θα στείλω την απάντηση μου  με ΙΝΔΙΑΝΙΚΟ ΚΑΠΝΟ ….

Εκτοξεύτηκαν τα κέρδη της Τουρκίας από τον τουρισμό

Στο +28,5% στο πρώτο τρίμηνο του έτους
 
Στα 3,1 δισ. δολάρια ανήλθαν τα κέρδη της Τουρκίας από τον τουρισμό το πρώτο τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική υπηρεσία στατιστικής TurkStat.

Από τα 3,1 δισ. δολάρια που είναι τα κέρδη, τα 2,2 δισ. προέρχονται από ξένους τουρίστες, ενώ ο μέσος όρος της δαπάνης ανά άτομο είναι περίπου 705 δολάρια.

Σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, τα κέρδη της Τουρκίας από την τουριστική βιομηχανία είναι αυξημένα κατά 28,5%.

Οι δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 1,1 δισ. δολάρια.

Πηγή: http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/161454/ektoxeutikan-ta-kerdi-tis-tourkias-apo-ton-tourismo-/

Απόβαση Νορβηγών για πετρέλαιο στην Ελλάδα

Τα οικονομικά προβλήματα επιταχύνουν τις ερευνητικές διαδικασίες για την ανακάλυψη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Ενδιαφέρον από νορβηγική εταιρεία για το Ιόνιο.




Εκτός από την ενημέρωση για το νορβηγικό μοντέλο εκμετάλλευσης του πετρελαϊκού πλούτου της χώρας από τον Νορβηγό ομόλογό του Ρούνε Χένρικσεν, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, θα έρθει σε επαφή με εκπροσώπους της Statoil που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για έρευνες στην Ελλάδα.

Η Statoil, μία από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο, όπως είχε επισημάνει σε δημοσίευμά του το "Κεφάλαιο", επιθυμεί να διεξάγει έρευνες σε συγκεκριμένες περιοχές στο Ιόνιο και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή των Οθωνών.

Θα συναντηθεί επίσης με τους εκπροσώπους της PGS (Petroleum Geo Services), της εταιρείας που διενήργησε έρευνες με τη μέθοδο των multi client surveys, κατά τη διάρκεια των οποίων στην Κύπρουιοθετήθηκαν νέες τεχνολογίες και χρησιμοποιήθηκε το νέο geostreamer για τη διενέργεια των δισδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμικών.

Επίσης, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του "Capital", θα έχει συνάντηση και με εκπροσώπους της εταιρείας TGS - Nopec Geophysical Company που επίσης ειδικεύεται στις γεωφυσικές έρευνες.

Να σημειωθεί πως στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του φορέα για τις έρευνες υδρογονανθράκων, που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, θα περιλαμβάνεται ειδική αναφορά και θα ανοίγει για πρώτη φορά η αγορά έρευνας, καθώς θα δίνεται η δυνατότητα διενέργειας ερευνών από εξειδικευμένες εταιρείες όπως η PGS και η TGS.

Τα δεδομένα αυτά, στα οποία θα έχει πρόσβαση μόνο το ελληνικό κράτος και οι εταιρείες, θα διατεθούν στη διεθνή αγορά πετρελαίου και τα έσοδα που θα προκύψουν θα καλύψουν τα υψηλά κόστη των ερευνών, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα αποτελέσουν έσοδα του Δημοσίου.

'Ολα τα αγαθά στον 23% ΦΠΑ, επιβολή φόρου στα αναψυκτικά και έως 30% περικοπές μισθών με το ενιαίο μισθολόγιο για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα

- Τα μέτρα έπρεπε ήδη να εφαρμόζονται σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης στην τρόικα
- Έρχονται και αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας
- Σχέδια για επιβολή επιπλέον φόρου ακόμα και στα αλκοολούχα ποτά.





Οι πολίτες για άλλη μία φορά θα κληθούν να πληρώσουν εκείνοι το μάρμαρο, δηλαδή την αναθεώρηση του ελλείμματος, καθώς σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ο περσινός προϋπολογισμός εκτελέστηκε με απόκλιση κατά 10,5% και όχι κατά 9,4%, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί.

Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι λείπουν 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κρατικά ταμεία για το 2010 και η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να λάβει κατεπείγοντα μέτρα που φυσικά θα επιβαρύνουν τον έλληνα φορολογούμενο. Με βάση την υστέρηση και των εσόδων το 2011 κατά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σημαίνει πως η κυβέρνηση ψάχνει 4 δισεκατομμύρια για να ισορροπήσει τον προϋπολογισμό του 2011.

Οι νέες δυσμενείς εξελίξεις θα οδηγήσουν την κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα μέσα σε δύο μήνες και μάλιστα μέτρα που σύμφωνα με τις υποσχέσεις στην τρόικα θα έπρεπε ήδη να εφαρμόζονται.

Ένα από αυτά τα μέτρα είναι η επίσπευση της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου όπου για κάποιες περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων σημαίνει περικοπές στον μισθό που ενδέχεται να φτάσουν και το 30%.

Επίσης, η κυβέρνηση ρίχνει πλέον και επίσημα στο τραπέζι την κατάργηση ή το ψαλίδισμα φοροαπαλλαγών και κοινωνικών επιδομάτων, στα οποία μάλιστα αναμένεται να τεθούν και κριτήρια εισοδήματος και περιουσίας.

Αυτό που θα τινάξει όμως στον αέρα τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών είναι και η διεύρυνση του ΦΠΑ, που στην ουσία σημαίνει κατάργηση μειωμένου συντελεστή και μετακίνηση των αγαθών στο 23%.

Στη φαρέτρα των μέτρων για την κυβέρνηση υπάρχει και η πιθανότητα επιβολής ειδικού φόρου στα αναψυκτικά και τα μη αλκοολούχα ποτά, αλλά και οι περαιτέρω αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας για όλα τα οχήματα.

Ανάμεσα στα μέτρα βρίσκονται τα πρόστιμα για τις υπό εξέταση νέες ρυθμίσεις περαίωσης, την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών και την επίλυση εκκρεμών υποθέσεων με το δημόσιο.

Σε δημοπρασία το 79,81% της βουλγαρικής Bulgartabac

Σε δημοπρασία για την εκχώρηση του 79,81% του μετοχικού της κεφαλαίου προχωρά η βουλγαρική καπνοβιομηχανία Bulgartabac Holding. Μάλιστα, όπως δήλωσε σήμερα ο διευθυντής της αρμόδιας Υπηρεσίας Ιδιωτικοποιήσεων της Βουλγαρίας, Εμίλ Καρανικόλοφ, μέχρι στιγμής έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από τρεις στρατηγικούς επενδυτές, αλλά και πολλές άλλες πλευρές. Η τιμή εκκίνησης έχει καθοριστεί στα 10 εκ. ευρώ και το τελικό ποσό θα πρέπει να καταβληθεί μέσα σε διάστημα 10 ημερών από την επικύρωση της όλης διαδικασίας.
Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1961215

Λουκέτο σε 1.500 περίπτερα λόγω κρίσης

Μέσα στο 2010 έβαλαν λουκέτο 1.500 περίπτερα σύμφωνα με την Ομοσπονδία Περιπτερούχων Καπνοπωλών. Η οικονομική κρίση κάνει και πολλούς καπνιστές να στραφούν στα "χύμα" τσιγάρα

Με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα εν μέσω οικονομικής κρίσης να περιορίζει δραματικά το ποσοστό κέρδους των περιπτερούχων, 1.500 από τα περίπου 18.000 περίπτερα έβαλαν λουκέτο το 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ελλάδος.

Οι δεκάδες αγγελίες πώλησης περιπτέρων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", είναι ενδεικτικό στοιχείο της κρίσης. Οι τιμές πώλησης κυμαίνονται από 8.000 ευρώ και αγγίζουν ακόμα και τις 60.000 ευρώ, αναλόγως της τοποθεσίας.

Σε πολλές περιπτώσεις, ο όρος «τιμή συζητήσιμη» φανερώνει τη διάθεση διαπραγμάτευσης, καθώς διανύουμε μία πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο.

«Δυστυχώς οι φόροι έδωσαν τη χαριστική βολή στο περίπτερο σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη. Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που κρατούν τεφτέρι και άλλοι που πια το έχουν κόψει, γιατί δεν «βγαίνουν» ή ''φεσώθηκαν'' και άλλοι που για τον ίδιο λόγο αναγκάστηκαν να πωλούν τσιγάρα χύμα παρ' όλο που δεν επιτρέπεται», αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτερούχων-Αναπηρικών Κυλικείων, Θοδωρής Μάλλιος.

Με την οικονομική κρίση να πλήττει το σύνολο των νοικοκυριών, οι καπνιστές που ζητούν "χύμα" τσιγάρα αυξάνονται διαρκώς είτε για οικονομικούς λόγους είτε επειδή θέλουν να κόψουν σταδιακά το κάπνισμα.

«Ζητάμε να μη φορολογούνται τα έσοδα των περιπτέρων και παράλληλα αύξηση του ποσοστού κέρδους στα τσιγάρα από 4% σε 8%», δήλωσε στην "Καθημερινή" ο πρόεδρος της Eθνικής Γενικής Συνομοσπονδίας Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, Χαράλαμπος Λυμπερόπουλος.

Πηγή: http://news247.gr/oikonomia/oikonomika/h_krish_evale_loyketo_se_1_500_periptera.843116.html

ΣΕΚΑΠ με φήμες για πώληση και παραίτηση Γαβριηλίδη από το ΠΑΣΟΚ

Την παραίτησή του από μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε εδώ και δύο εβδομάδες το Πρόεδρος του Σωματείου Υπαλλήλων Εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ Κώστας Γαβριηλίδης.

Όπως δήλωσε στο XanthiPress.gr, μετά τις τελευταίες εξελίξεις διαπίστωσε ότι κάποια στελέχη του κόμματος «μεθοδεύουν» πώληση της εταιρίας, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ. «Δεν ξέρω αν θα συνεχίσω να είμαι ψηφοφόρος του κόμματος αλλά δεν μπορώ να είμαι πλέον στη Νομαρχιακή και έχω παραδώσει την παραίτησή μου στη Γραμματεία της Νομαρχιακής Επιτροπής» κατέληξε.

Αντιδρούν στα σενάρια πώλησης. Διαψεύδει ο Πράτσος

Κατά τα άλλα οι εργαζόμενοι αντιδρούν έντονα στα σενάρια πώλησης που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και εμπλέκουν ινδική εταιρία καθώς και την τουρκική τράπεζα Ziraat. Όπως αναφέρουν, δεν συζητάνε και δεν θέλουν να ακούσουν τέτοιο ενδεχόμενο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ Δημήτρης Πράτσος σε δήλωσή του στο Κανάλι 6 αναφέρει ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει τίποτε για περίπτωση πώλησης και σημειώνει. «Η ΣΕΚΑΠ έχει συνομιλήσει με κάποιους συνεργάτες της ενόψεις της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου . Υπάρχουν πολλοί που έχουν εκδηλώσει πρόθεση για συμμετοχή στην αύξηση και μόνο και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Δεν γνωρίζω για καμία Ziraat ή άλλη εταιρία» ανέφερε ο Δ. Πράτσος.

Πηγή: http://www.xanthipress.gr/eidiseis/politiki/7454-sekap-pratsos-gavriilidis-senaria-polisis-paraitisi-ne-pasok.html

Νέα μείωση 26% στις κυκλοφορίες το Μάρτιο

Μείον 26% στις κυκλοφορίες των εφημερίδων το Μάρτιο. Η ύφεση σε συνδυασμό με την εγγενή προβλήματα του Τύπου, στέλνουν τις εφημερίδες στο κενό.

Το Μάρτιο του 2011 οι εφημερίδες, έχασαν, κατά μέσο όρο, 385.578 αναγνώστες, πουλώντας, παρά την
ενίσχυση των προσφορών 1.456.087 φύλλα, έναντι 1.8412.665 τον περσινό Μάρτιο. Στο πρώτο 3μηνο του 2011 οι απώλειες μειώνοντας στο 21% με μέσες πωλήσεις 1.486.083 φύλλα (-393.358), έναντι 1.879.441 το αντίστοιχο διάστημα του 2010.



Οι κυριακάτικες έχασαν σε ένα μήνα (Μάρτιος 2011) 183.365 φύλλα, και περιορίστηκαν στα 816.549. Οι πρωινές πολιτικές το Μάρτιο πούλησαν μόλις 31.545 φύλλα (-10.252), με την “Καθημερινή” στην πρώτη θέση με 24.070 φύλλα (-1.956).

Οι απογευματινές υποχώρησαν κατά 12% το Μάρτιο του 2011 με 172.456 φύλλα (-24.621), με τα “Νέα” να πουλάνε 42.538 φύλλα (-9.036) σε όλη την Ελλάδα και το “’Έθνος” 30.002(-3.153). Τα ημερήσια αθλητικά φύλλα έχασαν το 22% της δύναμής του πουλώντας το Μάρτιο 84.979(-23.881) με το “Φως” να βρίσκεται στην πρώτη θέση με 14.071 και τη “SportDay” δεύτερη με 12.504.

Τα αθλητικά φύλλα της Δευτέρας έχασαν 26% της κυκλοφορίας τους με μέσες πωλήσεις 100.024 φύλλα(-35.667), ενώ οι εβδομαδιαίες του στοιχήματος έχασαν 19% με μέσες πωλήσεις 85.722(-20.437).

Οι ημερήσιες οικονομικές περιορίζονται πλέον στα 5.723 φύλλα(-13.17) το Μάρτιο και οι εβδομαδιαίες οικονομικές σε 21.497(-9.973) καταγράφοντας απώλειες 32%. Τέλος, οι λοιπές εβδομαδιαίες εφημερίδες χάνουν το 36% της δύναμής τους με πωλήσεις 137.592 φύλλα (-76.075).

Πλοίο με λαθραία τσιγάρα στην Ιτέα!

Από κακιά σύμπτωση και παρέξηγηση εντοπίστηκε το πλοίο με το παράνομο φορτίο...

Οι λαθρέμποροι όπως λένε οι κακές γλώσσες ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένοι καθώς είχαν φροντίσει να κλείσουν στόματα, με το αζημίωτο βέβαια, προκειμένου το παράνομο φορτίο να φτάσει στον προορισμό του. Μάλιστα εκτός από τις νταλίκες κατασχέθηκε και το πλοίο "τσιγαράδικο".

Βρήκε το δάσκαλό του ο ληστής του περιπτέρου

Προσπάθησε να ληστέψει περίπτερο στο Λιτόχωρο, αλλά βρέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα και, σε λίγο, οδηγείται στον εισαγγελέα. Ο ιδιοκτήτης του περιπτέρου, αν και ηλικιωμένος, αποδείχτηκε… χειροδύναμος.
Ο 36χρονος πήγε, χθες, βράδυ, στο περίπτερο του 62χρονου συμπολίτη του, στο Λιτόχωρο Πιερίας. Φορούσε κράνος και κασκόλ και κρατούσε αιχμηρό αντικείμενο. Μπούκαρε στο περίπτερο και ζήτησε από τον ηλικιωμένο περιπτερά τις εισπράξεις της ημέρας.

Ο 62χρονος αντέδρασε με αποτέλεσμα να επακολουθήσει πάλη μεταξύ τους και ο δράστης με το αιχμηρό αντικείμενο, αφού του προκάλεσε ελαφρές σωματικές βλάβες στο πρόσωπο, έφυγε τρέχοντας χωρίς να κλέψει αντικείμενα ή χρηματικό ποσό. Ο παθών μεταφέρθηκε από συγγενικά του πρόσωπα στο Κέντρο Υγείας Λιτοχώρου όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και ενημέρωσε το Αστυνομικό Τμήμα Λιτοχώρου.
Το πρωί σήμερα οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τον επίδοξο ληστή. Κατηγορείται για απόπειρα ληστείας, επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράβαση του νόμου περί όπλων και κατοχή ναρκωτικών ουσιών(στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας μεταλλικός νυχοκόπτης με αναδιπλούμενη λεπίδα μήκους 4,5 εκατοστών και συνολικού μήκους 10 εκατοστών και 0,3 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης σε τρίμματα – κορφάδες).
Ο συλληφθείς με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία θα παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κατερίνης.
Πηγή: http://www.difernews.gr/articles/1/ellada/2280/Vrike-to-daskalo-tou-o-listis-tou-peripterou/