Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Αναζητά επενδυτές από Ελλάδα και εξωτερικό η ΣΕΚΑΠ

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 25 εκατ. ευρώ θα επιδιώξει η ΣΕΚΑΠ, προκειμένου να αντιμετωπίσει το ασφυκτικό έλλειμμα ρευστότητας και τις δανειακές υποχρεώσεις της. Οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι αυτή η κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε ξεπούλημα ή και αναστολή λειτουργίας της μοναδικής συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας της χώρας. 

“Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να ανησυχούν οι εργαζόμενοι”, αναφέρει ο πρόεδρος της καπνοβιομηχανίας Δημήτρης Πράτσος. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Απριλίου, θα είναι ύψους 25 εκατ. ευρώ και ο κ. Πράτσος είναι αισιόδοξος ότι ενδιαφέρον συμμετοχής θα εκδηλωθεί από ελληνικές και ξένες εταιρείες που ήδη συνεργάζονται με τη ΣΕΚΑΠ. 



Η εταιρεία, που το 2009 έκλεισε με ζημίες 38 εκατ. ευρώ, το 2010 κατάφερε να περιορίσει τις ζημίες στα 11 εκατ. ευρώ με αναπροσαρμογή παγίων και αύξηση των εξαγωγών της. “Αυτό το ποσό αντιστοιχεί στο ποσό που απορροφήσαμε από τις απανωτές αυξήσεις φόρων στα τσιγάρα”, σημειώνει ο κ. Πράτσος, προσθέτοντας ότι “αυτή τη χρονιά δεχτήκαμε επίθεση από πολυεθνικές του κλάδου που έριξαν τεράστια ποσά για την απορρόφηση των αυξήσεων”. 

Αλλαγή συσχετισμών; 

Τις ανταγωνίστριες εταιρείες φοβούνται και οι εργαζόμενοι, διαβλέποντάς αλλαγή συσχετισμών στο μετοχικό κεφάλαιο και ενδεχόμενη απαξίωσης της εταιρείας. “Τώρα που η εταιρεία έγινε βιώσιμη, φοβόμαστε ότι παίζονται άλλα παιχνίδια, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε αναστολή λειτουργίας της ΣΕΚΑΠ”, αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου Κώστας Γαβριηλίδης. Χθες οι 280 εργαζόμενοι της εταιρείας κατέβηκαν σε απεργιακή κινητοποίηση σε μια προσπάθεια να πιέσουν(!) τη μεγαλομέτοχο Αγροτική Τράπεζα να λάβει μέρος στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, κάτι που η ΑΤΕ αποκλείει και μάλιστα προσπαθεί εδώ και μήνες να απεμπλακεί από τη συμμετοχή της σε συνεταιριστικές εταιρείες (βλ. Δωδώνη, ΕΒΖ κ.ά.) 

Σημειωτέον, η μεγαλομέτοχος τράπεζα δανείζει τη ΣΕΚΑΠ με επιτόκιο 11,7%, κάτι που κοστίζει σε τόκους 4,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ οι δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας ανέρχονται σε 35 εκατ. ευρώ. Επιπλέον έχει λαμβάνειν από το ελληνικό δημόσιο επιδοτήσεις απασχόλησης προσωπικού λόγω παραμεθορίου περιοχής 2,4 εκατ. ευρώ και επιδότηση από τον αναπτυξιακό νόμο για την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού 6 εκατ. ευρώ.

“Παρά τις αντίξοες συνθήκες και τον οξύτατο ανταγωνισμό καταφέραμε να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε ελαφρά το μερίδιό μας στην ελληνική αγορά (8,5%) και να τριπλασιάσουμε τις εξαγωγές μας”, τονίζει ο πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ.  Όπως αναφέρει, η καπνοβιομηχανία βρίσκεται στα πρόθυρα σύναψης μεγάλων συμφωνιών για εξαγωγή ελληνικών τσιγάρων και δημιουργία νέων σημάτων που θα κυκλοφορούν αποκλειστικά στις χώρες της Μέσης Ανατολής. 
Της Σοφίας Χριστοφορίδου 
christoforidou@makthes.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου