Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΣΕΚΑΠ: Η ιστορική Γενική Συνέλευση της ιδιωτικοποίησης...



Ιστορική αναμένεται να είναι η έκτακτη Γενική Συνέλευση της 14ης Απριλίου 2011 για την ΣΕΚΑΠ αφού οι αποφάσεις που θα κληθούν να πάρουν οι μέτοχοι, την οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση.


 

Μέχρι 25 εκατομμύρια ευρώ αύξηση μετοχικού κεφαλαίου…
Οι διαβουλεύσεις κι οι συνεδριάσεις των μελών του Δ.Σ. της εταιρίας, τις τελευταίες μέρες είναι συνεχείς καθώς η δεινή κατάσταση που έχει περιέλθει η ΣΕΚΑΠ με τις αυξήσεις των φόρων αλλά και την επιβεβλημένη λόγω μνημονίου, απεμπλοκή της μεγαλομετόχου Αγροτικής Τράπεζας , έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο, τουλάχιστον με τον σημερινό τρόπο λειτουργίας.
Ο μόνος τρόπος συνέχισης λειτουργίας είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που όμως θα ζητηθεί απ’ τους μετόχους  τυπικά αφού είναι γνωστό ότι κανείς δε μπορεί να καλύψει το αναγκαίο ποσό, πλην της ΑΤΕ που δεν πρόκειται να το κάνει.
Εκ των πραγμάτων λοιπόν, η πρόταση του Δ.Σ. προς την Γενική Συνέλευση θα είναι η αλλαγή του καταστατικού της εταιρίας που θα επιτρέπει τη συμμετοχή ιδιωτών, εταιριών και φυσικών προσώπων που θα μπορέσουν να διαθέσουν ποσό μέχρι 25 εκατομμύρια ευρώ κι ένταξη αναλόγως του ποσού, στους μετόχους της εταιρίας.

Ένας ο στρατηγικός επενδυτής και μεγαλομέτοχος;
Με την οικονομική κατάσταση της ΣΕΚΑΠ και τη σύνθεση των μετόχων βάσει οικονομικών δεδομένων, το ποσό των 25 εκατομμυρίων κρίνεται εξαιρετικά υψηλό όσο κι απαραίτητο φυσικά για την συνέχιση λειτουργίας της. Ωστόσο, έναντι των 11 εκατομμυρίων που είναι το μετοχικό της κεφάλαιο σήμερα,  εύκολα μπορεί να εξασφαλίσει ένας ενδιαφερόμενος το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών προσφέροντας ποσό που εξασφαλίζει το 51% ενώ ταυτόχρονα η ΑΤΕ θα χάσει το 33% που σήμερα διαθέτει.
Πρόκειται δηλαδή για άμεση ιδιωτικοποίηση της ΣΕΚΑΠ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους εργαζόμενους όλων των βαθμίδων της εταιρίας.

Θέμα διαπραγματεύσεων…

Μετά την Γενική Συνέλευση της 14ης Απριλίου και στην περίπτωση που οι μέτοχοι δηλώσουν αδυναμία να καλύψουν το μετοχικό κεφάλαιο κι αποδεχθούν την πρόταση της Διοίκησης, δίνεται ένα περιθώριο τεσσάρων- πέντε μηνών, ώστε ν’ αναζητηθούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές και να γίνουν οι απαραίτητες διαπραγματεύσεις μεταξύ των οποίων φυσικά και το μέλλον του προσωπικού, εργατών, τεχνιτών, στελεχών και Διεύθυνσης.
Δύσκολη η άνοιξη κι ακόμη πιο δύσκολο το καλοκαίρι για τη ΣΕΚΑΠ όπως διαφαίνεται αφού η στιγμή που όλοι απευχόταν έφτασε κι οι προσπάθειες είναι να διασφαλισθεί η λειτουργία του τελευταίου εργασιακού πνεύμονα της Ξάνθης, έστω και με ιδιώτη αφού ο λυσσαλέος αγώνας εναντίον της κι οι λανθασμένες επιλογής των πολιτικά τοποθετημένων διοικήσεων των προηγούμενων δεκαετιών, οδήγησαν την εταιρία στο αδιέξοδο που σήμερα αντιμετωπίζει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου