Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΝΤΟΥ: Όχι στο ξεπούλημα της ΣΕΚΑΠ! - ΕΝΩ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΗΡΥΞΑΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
1. Γιατί η σημερινή κυβέρνηση δεν στηρίζει τη ΣΕΚΑΠ αλλά αντίθετα με την πολιτική της την οδηγεί σε οικονομική και λειτουργική απαξίωση;
2. Ποια είναι η πολιτική της ΑΤΕ για την περαιτέρω πορεία της εταιρείας;
3. Ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης για να αποτρέψει την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ, που λειτουργεί στην περιοχή της Θράκης, από Τούρκικη εταιρεία, ή από άλλη εταιρεία που δεν εγγυάται το μέλλον της;



«Καυτή» ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων κατέθεσε χθες ο βουλευτής Ξάνθης Αλέξανδρος Κοντός για την ΣΕΚΑΠ καθώς οι εξελίξεις «τρέχουν» κι όλοι μιλάνε για ένα έντονο «παρασκήνιο» που στην ουσία «παραδίδει» το «φιλέτο» των Συνεταιριστικών εργοστασίων στα ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ!
Συγκεκριμένα ο πρώην Υπουργός και βουλευτής Ξάνθης στην ερώτηση τον στον Υπουργό Οικονομικών του Μνημονίου, τονίζει μεταξύ των άλλων, γιατί «δεν στηρίζει η Κυβέρνηση την ΣΕΚΑΠ», αναφέροντας τα παρακάτω:



 
Προς: Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου
ΘΕΜΑ: Το μέλλον της ΣΕΚΑΠ


Η καταστροφική πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης στο θέμα της φορολογίας των τσιγάρων (τρεις αυξήσεις εντός του 2010), ανάγκασε τις βιομηχανίες που παράγουν τσιγάρα στη χώρα μας να οδηγηθούν σε οικονομικά αδιέξοδα, αφού για να παραμείνουν στην αγορά υποχρεώθηκαν να απορροφήσουν σημαντικό μέρος του φόρου.
Μια από τις επιχειρήσεις που δέχθηκε με τον πλέον σκληρό τρόπο τα «χτυπήματα» της κυβέρνησης Παπανδρέου είναι η ΣΕΚΑΠ, η βιομηχανία τσιγάρων που λειτουργεί στη Θράκη και αντιμετωπίζει οικονομικά και λειτουργικά αδιέξοδα.
Την συνεταιριστική αυτή βιομηχανία αρνείται πεισματικά η ΑΤΕ να χρηματοδοτήσει, παρά το γεγονός ότι κατέχει το 40% των μετοχών της και έχει εισπράξει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τόκους από αυτήν, αφού τα επιτόκια με τα οποία την δάνειζε ήταν κατά πολύ υψηλότερα του μέσου όρου των επιτοκίων της αγοράς, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να οδηγείται σε οικονομική ασφυξία.
Πέραν αυτών η ΑΤΕ δεν αποκαλύπτει τις προθέσεις της για την ΣΕΚΑΠ, με αποτέλεσμα να επιχειρείται ιδιωτικοποίηση της με όρους που γεννούν ερωτηματικά και προκαλούν φόβους και σύγχυση τόσο στους εργαζόμενους όσο και στην τοπική κοινωνία σχετικά με την διαφάνεια των διαδικασιών και κυρίως για το μέλλον της εταιρείας.
Οι φόβοι δε και οι ανησυχίες εντείνονται από τις πληροφορίες ότι υπήρξε ενδιαφέρον τουρκικής εταιρείας για εξαγορά της ΣΕΚΑΠ, στελέχη της οποία φέρονται μάλιστα να επικοινωνούν με στελέχη της ΣΕΚΑΠ.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός.
1. Γιατί η σημερινή κυβέρνηση δεν στηρίζει τη ΣΕΚΑΠ αλλά αντίθετα με την πολιτική της την οδηγεί σε οικονομική και λειτουργική απαξίωση;
2. Ποια είναι η πολιτική της ΑΤΕ για την περαιτέρω πορεία της εταιρείας;
3. Ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης για να αποτρέψει την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ, που λειτουργεί στην περιοχή της Θράκης, από Τούρκικη εταιρεία, ή από άλλη εταιρεία που δεν εγγυάται το μέλλον της;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Αλέξανδρος Κοντός
Βουλευτής Ξάνθης

Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Αναλυτικά τώρα στην εξέλιξη των γεγονότων που «τρέχουν» για το θέμα της ΣΕΚΑΠ!
Σε έκτακτη Γενική συνέλευση προχώρησαν λοιπόν το μεσημέρι του Σαββάτου, τα δύο σωματεία εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ καλώντας σε κινητοποίηση και επαγρύπνηση την τοπική κοινωνία, ενώ χθες εξήγγειλαν και την πρώτη αγωνιστική κινητοποίησή τους, ξεκινώντας 24ωρη απεργία από σήμερα στις 6 το πρωϊ μέχρι και την Τετάρτη το πρωϊ.
Μεταξύ των άλλων το παρόν στην Γενική Συνέλευση των εργαζομένων έδωσαν ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων, ο Περιφερειάρχης Α.Μ-Θ Άρης Γιαννακίδης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Καβάλας κ. Παπουτσής, εκπρόσωπος του βουλευτή Ν.Δ. Ξάνθης Αλέξανδρου Κοντού, ο Αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης, ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης Δημήτρης Μπένης ο οποίος εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Ξάνθης, ο πρώην Νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης, η Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Ξάνθης Σούλα Ιακωβίδου και Γιάννης Χρηστίδης, η πολιτευτής της Ν.Δ. κ. Γεωργία Ανδρέου, οι Δήμαρχοι Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης και Τοπείρου Στέλιος Χατζηευαγγέλου, ο γενικός διευθυντής της ΣΕΚΑΠ και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης Χρίστος Πούλιος, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης Άγγελος Μπεμπεκίδης, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Χρυσούπολης κ. Καμπούρης, ο Εκπρόσωπος της ΟΣΕΓΟ κ. Χατζηαντωνίου και εκπρόσωποι εργαζομένων, πολιτικοί και κομματικοί παράγοντες, διατράνωσαν τις αποφάσεις τους, για την μη ιδιωτικοποίηση της ΣΕΚΑΠ. Αντίθετα έλαμψε δια της απουσίας του ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης.

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
ΜΠΑΙΝΕΙ «ΜΠΡΟΣΤΑ» Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Η ΣΕΚΑΠ ήταν και είναι για όλους μας, το καμάρι της περιοχής μας και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που συμβάλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, δήλωσε ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων στην έκτακτη γεν. συνέλευση των εργαζομένων και συνέχισε «Είμαι πρόθυμος, να κάνω τις οποιεσδήποτε παρεμβάσεις μου υποδείξετε με πολύ μεγάλη χαρά, για να ασκήσω και εγώ την οποιαδήποτε επιρροή στους αρμοδίους, για την διατήρηση και την συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου της ΣΕΚΑΠ».

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ ΚΑΒΑΛΑΣ κ.ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Καβάλας κ. Παπουτσής κατά την διάρκεια της ομιλίας του τόνισε μεταξύ των άλλων: «κ. Πρόεδρε, θέλω να υπολογίζετε την δραστηριότητά μου και τον θεσμικό μου ρόλο όσο το δυνατόν πιο ενεργό σε αυτήν την προσπάθεια. Εγώ προτείνω μέσα από αυτήν την πολύ σημαντική συγκέντρωση, να προβούμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις πέρα από την αυτονόητη κατάληξη ενός κοινού ψηφίσματος, που θα δηλώνει με σαφήνεια τις θέσεις μας».

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΡΗ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ

Στην ομιλία του προς τους παραβρισκόμενους, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης, τόνισε μεταξύ των άλλων τα παρακάτω:
«Μπείτε μπροστά Σεβασμιότατε, συνθέστε όλους μας και οδηγήστε μας μπροστά, να αναστρέψουμε αυτό το κλίμα».
Ο κ. Γιαννακίδης πρότεινε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια μαζί με το Περιφερειακό που θα συνεδριάσει την Δευτέρα με πρωτοβουλία του Φώτη Καραλίδη, το θέμα της ΣΕΚΑΠ να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ανέφερε επίσης πως την Τετάρτη όλοι «οι Περιφερειάρχες, έχουν συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκεί ο κ. Γιαννακίδης θα θέσει στον κ. Παπούλια το ζήτημα τόσο της ΣΕΚΑΠ όσο και της ΕΒΖ. Τα ίδια θέματα θα τα θέσει και στον Πρωθυπουργό της χώρας».

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΥΛΙΔΗ

Το λόγο πήρε ο πρώην Νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά «Αντί να περιοριστούμε σε ψηφίσματα και λόγους, πρέπει να ξεκαθαρίσει ο καθένας μας. Να έχουμε μια καθαρή θέση υπέρ της Ανάπτυξης και ανάπτυξη είναι να πάμε πιο μπροστά την ΣΕΚΑΠ και όχι να την κλείσουμε. Η μεθόδευση η οποία γίνετε, πραγματικά είναι «έξυπνη». Μέσα από την αύξηση του κεφαλαίου, θα αλλάξει χέρια. Αυτός ο τόπος δεν χωράει άλλο κατήφορο».

 

ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΕΝΗΣ
Αίσθηση όμως προκάλεσε στην συγκέντρωση, η καθαρή δήλωση και θέση του Αντιδημάρχου Ξάνθης Δημήτρη Μπένη, ο οποίος μίλησε για παραιτήσεις τοπικών πολιτικών προσώπων, χωρίς όμως να κατονομάσει κανέναν.
«Για μένα, το θέμα δεν είναι να συμφωνήσουν οι φορείς. Το θέμα είναι να αποφασίσουμε ποιος πρέπει να είναι ο αγώνας.
Θα συμφωνήσω με οποιαδήποτε πρόταση έχει ακουστεί έως τώρα, αλλά κ. Περιφερειάρχη θεωρώ ότι ο Μητροπολίτης μπροστά και όλοι μαζί από πίσω, είναι ξεπερασμένο. Μέχρι να συγκεντρωθούμε, θα χάσουμε.

Εδώ θέλει δράση. Λάβετε ως δεδομένο, την συμμετοχή όλων αλλά τα μέτρα πρέπει να είναι άμεσα και δραστικά. Εάν εμείς οι πολιτικοί πιστεύουμε τόσο πολύ σε αυτό το εργοστάσιο και θέλουμε να το κρατήσουμε ... τις παραιτήσεις μας κύριοι. Από τον πρώτο Βουλευτή μέχρι τον τελευταίο Αντιδήμαρο. Δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι. Δεν μας ακούν. Δεν μας καταλαβαίνουν. Ας δείξουμε εμείς το παράδειγμα. Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο».
Την αμέριστη συμπαράστασή τους εξέφρασαν και οι Δήμαρχοι Αβδήρων, Βασίλης Τσολακίδης και Τοπείρου Στέλιος Χατζηευαγγέλου.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΟΥΛΙΟΥ

Στην συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο γενικός διευθυντής της ΣΕΚΑΠ και επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης Χρίστος Πούλιος, ο οποίος αφού αναφέρθηκε επιγραμματικά στην ιστορία της εταιρείας, δήλωσε τα ακόλουθα:
«Κάναμε αυτό που έπρεπε έτσι ώστε να στηρίξουμε ενεργά αυτήν την βιομηχανία που ζει στον τόπο μας εδώ; Μπορεί να μην δουλεύουμε εμείς, δουλεύει όμως ο αδελφός μας, ο ξάδερφός μας, ο φίλος μας…Το κάναμε; Με το χέρι στην καρδιά σας λέω ότι δεν το κάναμε.
Πολλοί από εμάς και από τους παριστάμενους σήμερα εδώ, στις τσέπες μας έχουμε τσιγάρα άλλων εταιριών. Και όταν πιάνω κάποιες φορές, γιατί με πονάει, κόσμο έξω και τον ρωτάω γιατί καπνίζεις τέτοιο τσιγάρο ξέρετε τι μου λένε; (Έλα μωρέ. Από μένα θα σωθεί η ΣΕΚΑΠ;) Ναί. Και από σένα θα σωθεί η ΣΕΚΑΠ.
Είναι να γίνει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας το οποίο είναι συγκεκριμένο και υπάρχει δέσμευση, ότι θα είναι έτοιμο μέχρι την επόμενη γενική συνέλευση. Είναι βέβαιο ότι θα ματώσουμε, και βάζω και τον εαυτό μου μέσα γιατί είμαι εργαζόμενος της εταιρείας, όμως αν δεν ματώσουμε δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουμε ανταγωνιστικοί, να μπορέσουμε να ζήσουμε, να μπορέσουμε, αν θέλετε, την απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρείας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πούλιος.
Στην συνέχεια μίλησαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Χρυσούπολης, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Ξάνθης κ. Κολλάρος καθώς και ο Αντιπρόσωπος της ΟΣΕΓΟ.
Επίσης στις δηλώσεις του ο κ. Γαβριηλίδης εξέφρασε την αγωνία των εργαζομένων της εταιρείας η οποία έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση μετά τις συνεχόμενες αυξήσεις των φόρων στα τσιγάρα το 2010 στις οποίες οι μεγάλες πολυεθνικές ανταπεξήλθαν με σχετική ευκολία απορροφώντας την αύξηση σε αντίθεση με τις Ελληνικές καπνοβιομηχανίες οι οποίες αναγκάστηκαν να πωλούν με ζημία για να μπορέσουν να κρατήσουν μερίδια τους στην αγορά. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί και η αύξηση του επιτοκίου δανεισμού από την Α.Τ.Ε. στο 17% και στην συνέχεια η μη χρηματοδότηση της εταιρίας.

Δημοσιέυτηκε την Τρίτη 22 Μαρτίου 2011 στο Εφημερίδα ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΘΡΑΚΗΣ

1 σχόλιο: