Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Βαλλιστικός τρόμος λιβυκών SCUD-C επάνω από την Κρήτη

Βαλλιστικός τρόμος λιβυκών SCUD-C επάνω από την Κρήτη

Πληροφορίες των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών αναφορικά με την ύπαρξη στο οπλοστάσιο της Λιβύης βαλλιστικών βλημάτων SCUD-C με  500 χλμ. εμβέλεια και οι χθεσινές απειλές του Μ.Καντάφι ότι πλέον ολόκληρη η Μεσόγειος είναι μία εμπόλεμο ζώνη, έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού την ελληνική αεράμυνα, ειδικά στην περιοχή της Κρήτης, που βρίσκεται εντός της ακτίνα δράσης των SCUD-C με την Σούδα να αποτελεί στόχο πρώτης κατηγορίας για τα λιβυκά βαλλιστικά βλήματα. Με τα βλήματα αυτά είχε βομβαρδίσει το 1991 ο Σαντάμ Χουσεϊν το Ισραήλ.



Είναι βέβαιη η ύπαρξη δεκάδων βλημάτων SCUD-B, με εμβέλεια 300 χλμ. αλλά υπάρχει ανησυχία ότι έχει σε ενεργό υπηρεσία και την έκδοση "-C" και δεν παρέδωσε τον Ιανουάριο του 2004 όλες τις συλλογές μετασκευής που είχε προμηθευτεί στις ΗΠΑ, μετά από σχετική συμφωνία.

Εν των μεταξύ, οι δυτικοί παρά τις προσπάθειές τους δεν έχουν καταφέρει ακόμα να πλήξουν τα αυτοκινούμενα βαλλιστικά συστήματα SCUD στην μέχρι τώρα επιχείρηση βομβαρδισμού της Λιβύης. 

Κι ενώ η ανησυχία είναι διάχυτη, τώρα φαίνεται η απουσία των S-300PMU1 αφού δεν είναι μέχρι σήμερα και παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις, επιχειρησιακοί. Οι S-300 είναι το μοναδικό σύστημα το οποίο θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν τους SCUD-C αφού διαθέτουν εγνωσμένες και αναγνωρισμένες αντιβαλλιστικές δυνατότητες και να προσφέρουν την απαιτούμενη ασφάλεια στην Κρήτη και στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ που επιχειρούν από την Σούδα.

Τον Ιανουάριο του 2004 η Λιβύη έστειλε στις ΗΠΑ τμήματα για επτά πυραύλους SCUD-C, πέντε βλήματα του ιδίου τύπου οι οποίοι μπορούσαν να πλήξουν στόχους σε απόσταση 500 χλμ, ενώ υπήρξε δέσμευση της κυβέρνησης της Λιβύης για την μετατροπή των υπολειπόμενων βλημάτων SCUD-B σε μικρού βεληνεκούς βαλλιστικά συστήματα. Κάτι που δεν έγινε ποτέ. Όπως και στο θέμα των χημικών όπλων που υποτίθεται ότι τα έχει καταστρέψει, αλλά τώρα ομολογείται ότι διαθέτει 10 τόνους αερίου μουστάρδας σε αποθήκευση νότια της Σύρτης, έτσι και στην περίπτωση των βαλλιστικών βλημάτων SCUD η ανησυχία είναι διάχυτη.  

Σύμφωνα με αναφορές των αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών στα τέλη του 2004, το πυραυλικό οπλοστάσιο της Λιβύης διέθετε πλέον βλήματα SCUD–B τα οποία έχουν εμβέλεια 300 χλμ και δυνατότητα μεταφοράς πολεμικής κεφαλής 985 κιλών

Το βαλλιστικό πρόγραμμα της Λιβύης ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1970 με την αγορά 80 βλημάτων Scud–B καθώς και 40 βλημάτων Frog-7 από την Σοβιετική Ένωση.  Ακολούθησαν προσπάθειες της Λιβύης να αποκτήσει πυραυλική τεχνολογία από μια γερμανική εταιρεία στις αρχές της δεκαετίας του 1980 η οποία σταμάτησε τη συνεργασία λόγω πιέσεων της γερμανικής κυβέρνησης.

Παρόλα αυτά οι Λίβυοι κατάφεραν να αποκτήσουν τη σχετική τεχνολογία και να την αξιοποιήσουν στο δικό τους πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων με την κωδική ονομασία Ittisalt και να συνεχίσουν την έρευνα στο πυραυλικό κέντρο που είχαν αναπτύξει στην όαση της  Siwa.

Την ίδια περίοδο η Λιβύη προσέγγισε βραζιλίανικες εταιρείες ενώ μετά από αρκετή προσπάθεια κατάφεραν να αναπτύξουν έναν πύραυλο βασισμένο στην γερμανική τεχνολογία που είχαν αποκτήσει με βεληνεκές 950 χλμ. Υποτίθεται ότι το βλήμα δεν έχει μπει στην παραγωγή, αλλά αυτό θα φανεί στην πορεία. Ανάλογη προσπάθεια απόκτησης πυραυλικής τεχνολογίας έγινε και από την Κίνα

Ακολούθησε η συνεργασία με το Ιράν η οποία όμως διακόπηκε από τις πιέσεις που δέχτηκε το καθεστώς της Λιβύης από την Δύση που είχε ως αποτέλεσμα την διακοπή του προγράμματος ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων και όπλων μαζικής καταστροφής με πρωτοβουλία του ιδίου του Μουαμάρ Καντάφι.

Κυβερνητικό φιάσκο με Λιβύη - Πως ακύρωσαν την απόφαση του ΚΥΣΕΑ


Απόλυτα αντίθετα σε επιχειρησιακό επίπεδο ήταν τα ελληνικά στρατιωτικά Επιτελεία στην ενεργό στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, με κορυφαίους αξιωματικούς να διατυπώνουν σαφείς και αιτιολογημένες επιφυλάξεις για την αποστολή των F-16 στην Λιβύη. Και μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες δικαιώθηκαν.

Άτακτη ήταν πριν από πέντε ώρες η υποχώρηση της κυβέρνησης από την πολεμική εμπλοκή στην Λιβύη, όταν το Μέγαρο Μαξίμου, το ΥΠΕΞ και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαίνεται ότι συνειδητοποίησαν τι σήμαινε η απόφαση του ΚΥΣΕΑ της περασμένης Παρασκευής για την Ελλάδα και που μπορούσε να οδηγήσει η επιχειρησιακή ανάπτυξη των ελληνικών μαχητικών στη λιβυκή ΖΑΠ. Η αντίδραση της κοινής γνώμης (σε όλες τις τηλεφωνικές και διαδικτυακές δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 70-80% των πολιτών είναι κατά της πολεμικής εμπλοκής που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ της περασμένης Παρασκευής), ήταν ένας από τους κύριους λόγους που πήραν πίσω την απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ προσπάθησε να διασώσει τα προσχήματα, αλλά είναι πολύ αργά. Υπάρχει μεγάλο πολιτικό θέμα, τόσο για την απόφαση της Παρασκευής, όσο και με την ανάκλησή της σήμερα. Τι συνέβη; Απλά την Παρασκευή επικράτησε η άποψη του υπουργείου Εξωτερικών που ήθελε πλήρη εμπλοκή, αντίθετα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ε.Βενιζέλο που εν τέλει κατάφερε να καταστήσει αντιληπτό στο Μαξίμου το τι θα συνέβαινε αν ελληνικά μαχητικά κτυπούσαν π.χ. κάποιο λιβυκό αεροσκάφος σε μία τέτοια επιχείρηση.

Tα βασικά αποκαλυπτικά άρθρα του defencenet.gr της Παρασκευής και του Σαββάτου για την πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας στον λιβυκό εμφύλιο δεν άφηναν περιθώριο παρερμηνειών ("Ελληνική αρμάδα στη Λιβύη: Συμμετοχή σε ληστεία") για το τι σήμαινε αυτή η εμπλοκή. Ιδού η ακυρωτική ανακοίνωση:
“Η Ελλάδα, όπως έχει δηλώσει η Κυβέρνηση, σέβεται απολύτως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη και τις υποχρεώσεις της ως χώρα μέλους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν μετέχει σε στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις οι οποίες δεν διεξάγονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Σε διμερές επίπεδο η Ελλάδα ανταποκρίνεται σε αιτήματα φίλων και συμμάχων χωρών για την παροχή διευκολύνσεων υποστηρικτικού χαρακτήρα. Η Ελλάδα έχει δηλώσει στο ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο των δικών του σχεδιασμών τη διαθεσιμότητα της βάσης της Σούδας και συμπληρωματικά  των αεροδρομίων του Ακτίου και της Ανδραβίδας, της φρεγάτας που εδώ και μέρες βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης με το οργανικό της ελικόπτερο και ενός ιπταμένου ραντάρ τύπου ΑΣΕΠΕ.

Η Ελλάδα είναι επίσης έτοιμη ανά πάσα στιγμή και εφόσον παραστεί ανάγκη να διαθέσει ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης”.
Από που να ξεκινήσεις και που να τελειώσεις σε μία τέτοια απίστευτη υπόθεση όπου στην κυβέρνηση δείχνουν να αγνοούν βασικές αρχές της εξωτερικής πολιτικής: Πρώτον είναι αδιανόητο για την Ελλάδα να στέλνει σε πολεμικές αποστολές μαχητικά σε αραβικό έδαφος. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός την νυν κυβέρνησης μιλώντας σήμερα στο defencenet.gr έλεγε χαρακτηριστικά: "Που φτάσαμε! Που ακούστηκε οι Έλληνες να πολεμούν Άραβες; Πως λάβανε τέτοια απόφαση και με ποια εξουσιοδότηση;"

Η καταγγελία από τον γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου της επιχείρησης βομβαρδισμού σήμερα, έπεσε σαν "κουβάς με νερό" στο κεφάλι των κυβερνητικών, όταν κατάλαβαν ότι είχαν λάβει αποφάσεις που
τους έφερναν σε εμπόλεμο κατάσταση με αραβική χώρα, αφού καλώς ή κακώς ο Μ.Καντάφι και το καθεστώς του παραμένουν στην ηγεσία της Λιβύης.

Η στάση της Τουρκίας, αλλά και της Γερμανίας σήμερα που μπλόκαραν την απόφαση του ΝΑΤΟ να εμπλακεί στην επιχείρηση, θορύβησε ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και αφαίρεσε την όποια νομιμοποίηση είχε μια τέτοια εμπλοκή.

Η όλη υπόθεση έχει εξελιχθεί σε απίστευτο πολιτικό-διπλωματικό φιάσκο και ας ελπίσουμε να μείνει εκεί και να μην υπάρξουν περαιτέρω συνέπειες για την Ελλάδα από την πρωτοφανή απόφαση της περασμένης Παρασκευής. Μόνος κερδισμένος σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ε.Βενιζέλος, ο οποίος, όπως πρώτο το defencenet.gr είχε σημειώσει την Παρασκευή όταν αποκαλύψαμε την αποστολή ελληνικών μαχητικών στη ΖΑΠ της Λιβύης. Ο ΥΕΘΑ ήταν υπέρ της εμπλοκής "χαμηλής κλίμακας" της Ελλάδας στις επιχειρήσεις από την αρχή.

Kυβερνητική ομολογία για κίνδυνο από τους SCUD-C - Δ.Δρούτσας: "Έχουμε λάβει μέτρα  

"Η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα μέτρα για την άμυνα της χώρας σε περίπτωση που υπάρξουν αντίποινα από τον Καντάφι" δήλωσε πριν από λίγο σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Εξωτερικών Δ.Δρούτσας αναφερόμενος στο δημοσίευμα του defencenet.gr για τα βαλλιστικά βλήματα SCUD-C και επιβεβαιώνοντας αφ'ενός μεν το κλίμα ανησυχίας, αφ'ετέρου δε ότι επιχειρείται να υπάρξει καθησυχασμός των πολιτών.

Είπε πως απαιτείται προσοχή από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και διέψευσε σενάρια και διαρροές περί διάστασης απόψεων στην κυβέρνηση σε ότι αφορά την εμπλοκή της Ελλάδος, αναφορικά με την "διαφορετική προσέγγιση" που έχει καταγραφεί στην σχέση των υπουργείων Άμυνας κια Εξωτερικών. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό σήμερα είπε ότι επρόκειτο περί "δημοσιογραφικών υπερβολών" η απόφαση για αποστολή μαχιμης δύναμης της Π.Α. στην Λιβύη.

Ο Δ.Δρούτσας επισήμανε πως τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας συνεργάστηκαν άψογα από την πρώτη στιγμή και σε κοινή γραμμή.

Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι τελεσίδικα "Η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, αλλά παρέχει διευκολύνσεις υποστηρικτικού χαρακτήρα βάσει των υποχρεώσεων της έναντι των Ηνωμένων Εθνών".

Πηγή: Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου