Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Παπαστράτος: Άμεση ανάγκη εξορθολογισμού της φορολόγησης

Την άμεση ανάγκη εξορθολογισμού της φορολογικής πολιτικής των καπνικών προϊόντων πρότεινε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Τσόλκας, κατά την ομιλία του στο  7ο Ετήσιο Φορολογικό Συνέδριο που διοργανώθηκε από το Ελληνo-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο την Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011.

 


Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Τσόλκας στην ομιλία του αναφέρθηκε στο σοβαρό πλήγμα  που υπέστη ο κλάδος των καπνικών προϊόντων το 2010 από τις τρεις διαδοχικές και υπέρμετρες αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), και τις δύο του ΦΠΑ, οι οποίες οδήγησαν τους περιπτερούχους σε μαζικές κινητοποιήσεις και σε ακραίες ενέργειες όπως οι απεργίες πείνας.

Η υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας έπληξε και την Παπαστράτος, μια επιτυχημένη και αναπτυσσόμενη εταιρεία με επενδύσεις πάνω από 100 εκατομμύρια στην Ελλάδα, η οποία κατέγραψε πτώση κερδών προ-φόρων κατά 85% στο εννεάμηνο του 2010, καθιστώντας το 2010 τη χειρότερη χρονιά για την εταιρεία από το 1946.

Ο κ. Τσόλκας σχολίασε θετικά την αλλαγή της φορολογίας των καπνικών προϊόντων του περασμένου Δεκεμβρίου, αλλά εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πρόσφατη προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση που επιβάλλει ελάχιστα περιθώρια κέρδους στο εμπόριο σημειώνοντας ότι «δεν λύνει το πρόβλημα της μειωμένης κερδοφορίας του λιανεμπορίου γιατί αυτή οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην πολύ υψηλή φορολογία»  

Αναφερόμενος στη φορολογική πολιτική για τα καπνικά προϊόντα, ο κ. Τσόλκας πρότεινε να συνεκτιμώνται οι  επικρατούσες μακρο-οικονομικές συνθήκες κατά το σχεδιασμό της. Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι «σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης, όταν η καταναλωτική ζήτηση μειώνεται, οι καταναλωτές στρέφονται προς φτηνότερα προϊόντα και οι εταιρείες κρατάνε χαμηλά τις τιμές, το Κράτος πρέπει να ενισχύει  σημαντικά το πάγιο στοιχείο του ΕΦΚ, δηλαδή το απόλυτο ποσό φόρου που αποδίδει κάθε μονάδα προϊόντος (και όχι το αναλογικό στοιχείο που υπολογίζεται επί της λιανικής τιμής) προκειμένου να προστατεύσει τα κρατικά έσοδα από την πτωτική τάση της αγοράς. »

Τέλος, ο κ. Τσόλκας στην ομιλία του ανέφερε ότι «είναι υποχρέωση της επιχειρηματικής κοινότητας να βάλει πλάτη στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την ταχεία έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση». Πρότεινε τη σύσταση ομάδας εργασίας (taskforce) απαρτιζόμενη από μέλη της Κυβέρνησης και στελέχη της επιχειρηματικής κοινότητας που θα αξιολογεί και θα υποβάλλει προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του Κράτους, αξιοποιώντας την πλούσια τεχνογνωσία και εμπειρία που διαθέτουν οι εταιρείες.   

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου