Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο.Π.Κ.Ε. - ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ ΚΑΠΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
(Ο.Π.Κ.Ε.)
Κουταρέλια 74, 1ος Όροφος, Βόλος,
Τηλ-FAX 24210-32780 κιν.6934832876

ΒΟΛΟΣ  15/04/2011                                                                    ΑΡ.ΠΡΩΤ:472
ΠΡΟΣ
                           ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
       ΚΟΙΝ. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
                                                                 κ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
                         Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. Α΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΒΒΑΘΑ ΓΕΩΡΓΙΟ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Ο.Π.Κ.Ε.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η Ομοσπονδία Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ελλάδος (Ο.Π.Κ.Ε.) συντάσσεται με τις αποφάσεις τόσο της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. όσο και τις Π.Ο.Ε.Σ.Ε. για την τροποποίηση και την αντικατάσταση των άρθρων 3 και 6 του Ν. 3730/2008, δηλαδή ο ελεύθερος διαχωρισμός των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε μαγαζιά καπνιζόντων και μη καπνιζόντων με τη βοήθεια ειδικού σήματος, καθώς και η μετακύληση της πειθαρχικής ευθύνης σε περιπτώσεις παραβάσεων, αποκλειστικά στους πελάτες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κλάδου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων έχει 120.000 επιχειρήσεις με 400.000 εργαζόμενους. Ο κλάδος των Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ελλάδος μαζί με την παραγωγική διαδικασία των Καπνοβιομηχανιών ξεπερνά κατά πολύ τις 150.000 χιλιάδες οικογένειες. Όταν η χώρα μας βρίσκετε σε μια μεγάλη αλλά και βαθειά κρίση, όταν η μια μετά την άλλη επιχείρηση βάζει λουκέτο, όταν οι μικρές και πολύ μικρές επιχείρησης μας βρίσκονται υπερχρεωμένες στο τραπεζικό σύστημα, όταν μας διαβεβαιώνει η σχετική μελέτη του Ινστιτούτου των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (IΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ μέσα στο επόμενο έτος κινδυνεύουν να κλείσουν 175.000 επιχειρήσεις, όταν το 80% των μικρών πολύ μικρών επιχειρήσεων βρίσκονται στο ΤΕΙΡΕΣΙΑ, όταν καθημερινά υπάρχει μεγάλη αδυναμία πληρωμών τότε χρειάζεται να υπάρξει διορθωτική τροποποίηση του Νόμου 3730/2008 προκειμένου να έχουμε βιώσιμες επιχειρήσεις χωρίς ανέργους. Πρόταση μας είναι :
  • Να υπάρξει η αντικατάσταση των άρθρων 3 και 6 του Ν. 3730/2008, ώστε να δώσει την δυνατότητα να ορίζονται οργανωτικά και χωροταξικά οι χώροι που θα απαγορεύεται ή θα επιτρέπεται το κάπνισμα. Σας υπενθυμίζουμε ότι οι ανωτέρω ρυθμίσεις  ισχύουν ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων η Πορτογαλία, η Ολλανδία, που με πρόσφατη Νομοθεσία  ισχύει από την 1/1/2008.
  • Μέχρι να υπάρξει η αντικατάσταση των άρθρων 3 και 6 του Ν. 3730/2008, χρειάζεται πάγωμα της πλήρης απαγόρευσης τουλάχιστον για τα δυο επόμενα χρόνια, προκειμένου να μην έχουμε έντονο κύμα ανέργων, καθώς το 99,5% των επιχειρήσεων είναι  μικρές ή μικρομεσαίες.
  • Οι μικρές πολύ μικρές επιχειρήσεις μας χρειάζονται οικονομικό σχεδιασμό με κίνητρα για να υπάρξει οικονομική προοπτική ανάπτυξης και όχι αυστηρά κατασταλτικά μέτρα. Η δε εθνική μας οικονομία χρειάζεται ουσιαστικά στήριξη με νέες θέσεις εργασίας προκειμένου να ξεπεράσουμε και να ανταποκριθούμε στις μεγάλες προκλήσεις της βαθειάς κρίσης.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Ευελπιστούμε σε μια δίκαια και οριστική λύση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου