Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Επιστήμονες ζητούν αυξήσεις - "φωτιά" στα τσιγάρα

Εκτιμούν πως είναι ο μόνος τρόπος για να κόψουμε το κάπνισμα

Μεγάλες αυξήσεις, πάνω από 10%, στις τιμές των τσιγάρων, ζητούν οι επιστήμονες. Τα αντικαπνιστικά μέτρα έχουν οδηγήσει σε μείωση κατά 2% έως 3% των καπνιστών στον πληθυσμό των ενήλικων Ελλήνων και κατά 12% της ετήσιας κατανάλωσης τσιγάρων.

Εχουν, όμως, βαλτώσει και αναζητούνται νέοι τρόποι για μείωση της καπνιστικής συνήθειας. Προτείνεται, μεταξύ άλλων, η κάλυψη από τα Ταμεία της αγωγής για διακοπή του καπνίσματος και η εισαγωγή ειδικής εκπαίδευσης στις ιατρικές σχολές και στους γιατρούς όλων των βαθμίδων παροχής περίθαλψης.

Τα παραπάνω ανέφεραν χθες ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Κατά του Καπνίσματος, καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, ο πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ο καθηγητής κ. Γιάννης Κυριόπουλος και ο οικονομολόγος της Υγείας κ. Κώστας Αθανασάκης, παρουσιάζοντας την ευρωπαϊκή έκθεση για την πρόοδο στη διακοπή του καπνίσματος (EQUIPP).

Επικαλούμενος ευρωπαϊκά στοιχεία, ο κ. Κυριόπουλος τόνισε ότι η αύξηση των τιμών στα τσιγάρα είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο, το οποίο μειώνει τη ζήτηση. Στη Δανία, η αύξηση κατά 10% του ειδικού φόρου επέφερε μείωση της κατανάλωσης κατά 4%. Ο κ. Αθανασάκης διευκρίνισε ότι δεν επιτυγχάνονται αλλαγές στην κατανάλωση τσιγάρων όταν η αύξηση της τιμής τους είναι μικρή. Χρειάζεται, είπε, αύξηση τουλάχιστον κατά 10%.

Οι επιστήμονες είπαν ότι, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, το κάπνισμα προκαλεί κάθε χρόνο 20.000 θανάτους στην Ελλάδα, ενώ οι πάσχοντες από νοσήματα που σχετίζονται με αυτό είναι 600.000.

Ο κ. Αθανασάκης ανέφερε ότι το 13% της συνολικής νοσηρότητας στη χώρα μας οφείλεται στο τσιγάρο, ενώ δαπανάμε το 2,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) για τις επιπτώσεις του καπνίσματος. Αναφερόμενος σε διαχρονικές μελέτες, ο κ. Κυριόπουλος σημείωσε ότι το ποσοστό των καπνιστών στην Ελλάδα ήταν 46,8% το 2006 και το 2011 έχει περιοριστεί στο 36%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου