Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Στον εισαγγελέα περιπτερούχοι και ψιλικατζήδες

Στου… εισαγγελέα την πόρτα, έφτασαν χθες περιπτερούχοι και ψιλικατζήδες ζητώντας την άμεση παρέμβαση του, γιατί όπως επισημαίνουν η βιωσιμότητά τους βρίσκεται σε κόκκινη γραμμή. «Υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση από τους συναδέλφους. Βαρεθήκαμε να δουλεύουμε 16 ώρες τη μέρα και το κράτος να μη βλέπει πως ψήφισε ένα νόμο που δεν εφαρμόζεται», επισημαίνει στον «Τ.Θ.» ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστημάτων Ψιλικών, Καπνοπωλών και Ενοικιαζόμενων Περιπτέρων Μακεδονίας, Κώστας Ιακώβου.

Χθες, τα μέλη της Ένωσης, είχαν συνάντηση με το νομικό τους σύμβουλο και αποφάσισαν να στείλουν στον εισαγγελέα αναφορά, για το τι συμβαίνει στον κλάδο. Την ίδια ώρα, σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων.

Περιπτερούχοι και ψιλικατζήδες, αγωνίζονται για την εφαρμογή ενός νόμου που ψηφίστηκε στις 23 Μαρτίου 2011 στο ελληνικό κοινοβούλιο από 154 βουλευτές και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 31 Μαρτίου 2011.

Σύμφωνα με το νόμο και πιο συγκεκριμένα με το άρθρο 47, παράγραφος 6, το κατώτατο όριο προμήθειας των εμπόρων χονδρικής και λιανικής πώλησης των καπνοβιομηχανικών προϊόντων ορίζεται σε 8,3% και 31,3% αντίστοιχα επί της τιμής λιανικής τους προ φόρων. Παρόλα αυτά, οι χονδρέμποροι - πωλητές σιγαρέτων αρνούνται να εφαρμόσουν τον ως άνω πρόσφατο νόμο και εξακολουθούν να τους πωλούν τα προϊόντα αυτά χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την παραπάνω διάταξη, σύμφωνα με την οποία το κέρδος τους ως εμπόρους λιανικής πώλησης ανέρχεται πλέον σε 31,3% της τιμής λιανικής τους προ φόρων.

«Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες μας, εντελώς αυθαίρετα, παράνομα και αναίτια συνεχίζουν να τιμολογούν τα προϊόντα τούτα με προβλεπόμενο κέρδος δικό μας 28,2%, αντί 31,3%, αδιαφορώντας πλήρως προς τις διατάξεις του νόμου. Αντίστοιχα δε, σύμφωνα με το προηγούμενο καθεστώς το ποσοστό κέρδους των χονδρεμπόρων - πρατηριούχων (μεσαζόντων μεταξύ των καπνοβιομηχάνων και ημών) ήταν 10,2% και μειώθηκε πλέον σε 8,3%», εξηγεί στον «Τ.Θ.» ο κ. Ιακώβου.

Στην αναφορά της προς τον εισαγγελέα η Ένωση αναφέρει: «Επειδή είμαστε νεοσύστατο σωματείο και δεν έχουμε οικονομική ευχέρεια να διεκδικήσουμε δικαστικά τη συμμόρφωσή τους προς τον νόμο, απευθυνόμαστε σ’ εσάς και ζητούμε την παρέμβασή σας προκειμένου να συμμορφωθούν οι ανωτέρω στις ρητές προβλέψεις του νόμου 3943/2011 και να τιμολογούν τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα προς εμάς με ποσοστό 31,3% προ φόρων αντί του 28,2% που τιμολογούν σήμερα».

Εν τω μεταξύ, το αντίστοιχο σωματείο του Πειραιά με πρόεδρο την κα. Δήμητρα Λουκά είχε προβεί από την προηγούμενη βδομάδα στην ίδια ενέργεια με το Σωματείο της Θεσσαλονίκης και απ’ ότι φαίνεται και άλλα σωματεία θα ακολουθήσουν το δρόμο της εισαγγελίας.

Της ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Πηγή: typosthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου