Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Στρος-Καν: Η αναδιάρθρωση χρέους δεν θα έλυνε το πρόβλημα της Ελλάδας

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν απέρριψε για μία ακόμα φορά κατηγορηματικά τα σενάρια που θέλουν το ΔΝΤ να πιέζει την Ελλάδα να προβεί σε οποιουδήποτε είδους αναδιάρθρωση, κατά την διάρκεια ομιλίας του στο The George Washington University, ενώ εκτίμησε πως μια αναδιάρθρωση «δεν θα έδινε λύση στο κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, το οποίο είναι η ανταγωνιστικότητα».


Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είπε αναφορικά με τα σενάρια πιέσεων του οργανισμού του προς την Ελλάδα για αναδιάρθρωση χρέους: «Θέλω να το διαψεύσω αυτό» ενώ επανέλαβε την δήλωση ότι «στηρίζουμε απόλυτα την ελληνική κυβέρνηση στην στάση της ότι θέλει να μην αναδιαρθώσει το δημόσιο χρέος».

Ο κ. Στρος Καν πρόθεσε ότι η «η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους δεν θα έδινε λύση στο κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, το οποίο είναι η ανταγωνιστικότητα. Η ανάγκη της Ελλάδας για ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της είναι αναπόφευκτη» εκτίμησε ο επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ο κ. Στρος-Καν σημείωσε επίσης πως «το πρόγραμμα στήριξης που παρέχεται από το ΔΝΤ και την ΕΕ στόχο έχει να θέσει την Ελλάδα στο σωστό δρόμο όσο το δυνατόν συντομότερο χωρίς να υπάρξει ανάγκη για κανενός είδους πτώχευση».

«Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης με δύο πολύ σοβαρά προβλήματα, το δημόσιο χρέος και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας» επισήμανε ο επικεφαλής του ΔΝΤ και πρόσθεσε πως «Σε μία οποιαδήποτε άλλη τυπική περίπτωση, το ΔΝΤ θα είχε ως πρόταση την αναδιάρθρωση του χρέους και την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος. Η Ελλάδα όμως δεν έχει αυτά τα εργαλεία, καθώς δεν έχει το δικό της νόμισμα για να προβεί σε υποτίμηση και επίσης μία αναδιάρθρωση του χρέους θα είχε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα».

Ο κ. Στρος Καν συνέχισε σχολιάζοντας και τις κοινωνικές αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει στην Ελλάδα: «Όταν παρακολουθώ τις διαδηλώσεις στην Ελλάδα, κατανοώ απόλυτα τους ανθρώπους που βγαίνουν στους δρόμους αφού η κατάσταση στη χώρα τους είναι δύσκολη» είπε. «Η κατάσταση στην Ελλάδα θα ήταν σημαντικά πολύ καλύτερη αν το ΔΝΤ και η ΕΕ ήταν σε θέση να την βοηθήσουν νωρίτερα» κατέληξε ο Ντομινίκ Στρος-Καν.
«Η παγκοσμιοποίηση μεγάλωσε το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών»

«Η παγκοσμιοποίηση μεγάλωσε το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών», σημείωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Σχεδιάζοντας ένα νέο μακροοικονομικό πλαίσιο για έναν νέο κόσμο, η πλάστιγγα θα κλίνει -έστω και λίγο- λιγότερο υπέρ των αγορών και πολύ περισσότερο υπέρ του κράτους» τόνισε στην ομιλία του ο επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Προσέφερε πολύ το σχήμα της παγκοσμιοποίησης, αλλά έστειλε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια» συνέχισε στην ομιλία του τη Δευτέρα ο Ντομινίκ Στρος-Καν, λέγοντας πως ενώ η παγκοσμιοποίηση «των ανταλλαγών συνδέεεται κατ' αρχήν με τη μείωση των ανισοτήτων, η πιστωτική παγκοσμιοποίηση, δηλαδή το μέγα γεγονός των πρόσφατων ετών, μεγάλωσε αντιθέτως αυτές τις ανισότητες».

Αυτή η ανισότητα μάλιστα, συνέχισε ο πρόεδρος του ΔΝΤ «μπορεί να ήταν μία από τις σιωπηλές αιτίες της κρίσης», σημειώνοντας πως, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακρυπρόθεσμα, «η ανάπτυξη πρέπει να συνάδει με μία δίκαιη και πιο αναλογική κατανομή των εισοδημάτων όλων των κοινωνικών στρωμάτων».

«Η Αθήνα δεν έχει το θάρρος να κάνει το αποφασιστικό βήμα»

Με αυτό τον τίτλο δημοσιεύεται η ανάλυση του Γκερντ Χέλερ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt για τη διέξοδο από την κρίση. Αναλυτικότερα, το άρθρο αναφέρει: «Πέρσι η Ελλάδα δαπάνησε πάνω από 6% του ΑΕΠ για τοκοχρεολύσια. Εάν η ΕΚΤ αυξήσει το βασικό επιτόκιο, τότε η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους θα γίνει ακριβότερη.

Τα τοκοχρεολύσια στραγγαλίζουν το κράτος, τις τράπεζες και την οικονομία. Το πρόβλημα της ρευστότητας επιδεινώνει την ύφεση και ακυρώνει τη μείωση του δημόσιου χρέους. Η αναδιάταξη του χρέους θα έσπαγε τον φαύλο κύκλο. Όμως ένα τέτοιο βήμα θα είχε νόημα μόνον εάν δρομολογηθεί μία διορθωτική πολιτική της στρεβλής ανάπτυξης της χώρας, που την οδήγησε στην παγίδα του χρέους. Εάν αποφασιστεί μια αναδιάταξη του χρέους χωρίς παράλληλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τότε θα ακυρωθεί η θετική επιρροή της σε μικρό χρονικό διάστημα.»

«Η αναδιάταξη του χρέους θα έχει ελπιδοφόρα και αποφασιστική επιρροή, μόνον εάν προσφέρει την ευκαιρία μιας καινούργιας αρχής. Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι οι αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και θα ξανακάνουν την Ελλάδα ανταγωνιστική. Όμως οι αλλαγές αυτές έχουν κολλήσει. Το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας που εδώ και χρόνια απαιτούν οι οδηγίες της ΕΕ αναβάλλεται συνεχώς. Η απελευθέρωση των μεταφορών και του εμπορίου έχει αποφασιστεί, αλλά δεν εφαρμόζεται διότι δεν υπάρχουν ακόμη κανονιστικοί εγκύκλιοι.

Επίσης η υποσχεθείσα συρρίκνωση της γραφειοκρατίας δεν φαίνεται ακόμη να αποδίδει καρπούς, ενώ η διαφθορά και το πελατειακό σύστημα τρομάζουν τους επενδυτές. Η συντριβή αυτών των δομών που επί δεκαετίες βάζουν τροχοπέδη στην Ελλάδα είναι το κλειδί για την επιστροφή σε μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Οι ισχυρές ομάδες συμφερόντων αντιστέκονται ασφαλώς σε τέτοιες αλλαγές, αλλά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου οφείλει να τις αγνοήσει, διότι εάν καθυστερήσει και άλλο αυτές τις σοβαρές αλλαγές, τότε η Ελλάδα, έστω και εάν προβεί τελικά στην αναδιάρθρωση του χρέους της, θα βρεθεί ξανά στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου