Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Έρχεται το «έξυπνο» εισιτήριο

Με «ηλεκτρονικές κάρτες» που θα χρεώνουν τους επιβάτες ανάλογα με τη διανυόμενη απόσταση και το μέσο μεταφοράς αντί για το χάρτινο εισιτήριο θα γίνονται σταδιακά από τα μέσα του 2012 οι μετακινήσεις με τις αστικές συγκοινωνίες. Σήμερα προκηρύσσεται δημόσιος διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός για την υλοποίηση του αυτόματου συστήματος συλλογής κομίστρου (ΑΣΣΚ) με καταληκτική ημερομηνία την 24η Μαΐου και αρχικό προϋπολογισμό 82 εκατομμυρίων ευρώ.





Το νέο σύστημα θα καλύψει σταδιακά όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένου του προαστιακού σιδηροδρόμου ενώ σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί στο μετρό, το οποίο διαθέτει τη σχετική υποδομή.

Το «έξυπνο» εισιτήριο θα έχει ενσωματωμένο ένα μικροτσίπ, ενώ το σύστημα θα περιλαμβάνει και μηχανές ανάγνωσης με αισθητήρες που θα «διαβάζουν» τη διαδρομή και θα αφαιρούν τις ανάλογες μονάδες.

Δύο θα είναι οι τύποι του «έξυπνου» εισιτηρίου:

Οι μηνιαίες, ετήσιες και ελευθέρας κάρτες, που θα να είναι πλαστικές και θα διαθέτουν μικροεπεξεργαστή, για να διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή ασφάλεια των δεδομένων και των συναλλαγών.
Οι κάρτες αποθηκευμένης αξίας, που θα χρησιμοποιούνται με πολλές μορφές (ημερήσιο, διήμερο, εβδομαδιαίο εισιτήριο, κλπ.). Θα είναι κάρτες «μνήμης», χωρίς μικροτσίπ αλλά με δυνατότητα επαναφόρτισης και θα διατίθενται από τα αυτόματα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων.

Όλες οι κάρτες θα διαθέτουν και ψηφιακή φωτογραφία του κατόχου τους, ώστε να είναι δυνατή η ταυτοποίησή τους κατά τον έλεγχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου