Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Ετοίμαζε νέο χτύπημα στις ΗΠΑ ο Μπιν Λάντεν

Νέα επίθεση στις ΗΠΑ φέρεται ότι σχεδίαζε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, πιθανότατα και σε ημέρα επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα έγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι του στο Πακιστάν.
Στόχος ήταν το σιδηροδρομικό δίκτυο, παρόλο που δεν είχε διαπιστωθεί κάποια επικείμενη απειλή.

Αξιωματούχοι επεξεργάζονται τους υπολογιστές, τα dvd και τα έγγραφα που κατασχέθηκαν από το σπίτι στο Αμποταμπάντ, όπου πιστεύεται ότι εκεί κρυβόταν ο Μπιν Λάντεν για περισσότερα από έξι χρόνια.

Σύμφωνα με το Associated press, η Αλ Κάιντα σχεδίαζε να εκτροχιάσει τρένο, έτσι ώστε να πέσει σε κοιλάδα ή από γέφυρα.

Οι πληροφορίες για τα εμφανή αυτά σχέδια που ήρθαν στο φως στο Πακιστάν συμπεριλαμβάνονταν σε ένα δελτίο που εξέδωσαν από κοινού το FBI και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, όπως ανέφερε το Associated Press.

«Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έστειλε χθες ειδοποίηση στους ομοσπονδιακούς εταίρους του, στις ομόσπονδες Πολιτείες, σχετικά με σχέδιο της αλ Κάιντα για επιθέσεις στο αμερικανικό σιδηροδρομικό δίκτυο», επισήμανε ο Ματ Τσάντλερ, εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Τον Φεβρουάριο του 2010 η αλ Κάιντα σχεδίαζε τρομοκρατικές επιχειρήσεις εναντίον τρένων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μη συγκεκριμένες περιοχές, την ημέρα της 10ης επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου 2001», αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου.

Στην ειδοποίηση διευκρινίζεται πως μια τέτοια πληροφορία είναι συχνά παραπλανητική ή ανακριβής λόγω των γρήγορων εξελίξεων και μπορεί να αλλάξει.

Η αλ Κάιντα, στα έγγραφα αυτά επισήμαινε πως μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο μια φορά και ανέφερε πως τα νέας τεχνολογίας τρένα διαθέτουν ειδικό σύστημα φρένων που σημαίνει ότι ακόμα και αν εκτροχιάζονταν δεν είναι απαραίτητο ότι θα ανατρέπονταν.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Μεταφορών Τζον Πίστολ τόνισε ενώπιον του Κογκρέσου πως δεν υπάρχει, αυτήν τη στιγμή, συγκεκριμένη απειλή για το δίκτυο των μέσων μαζικής μεταφοράς" στις ΗΠΑ.

Το δελτίο ανέφερε ότι η ιδέα να πλήξει αμερικανικό τρένο βρέθηκε σε χειρόγραφες σημειώσεις που κατασχέθηκαν από την έπαυλη του Μπιν Λάντεν.

Ενας εκ των αξιωματούχων της υπηρεσίας πληροφορικών δήλωσε ότι τα έγγραφα αυτά αποκάλυψαν την φιλοδοξία του να χτυπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με ευρείας κλίμακας επιθέσεις σε μεγάλες πόλεις και σε ημερομηνιες «κλειδιά», όπως επετείους και γιορτές.

«Κατάστρωνε συνεχώς σχέδια»

Επίσης, αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στους New York Times ότι τα στοιχεία αποκάλυψαν πως ο Μπιν Λάντεν δεν ήταν απλώς μία ηγετική φυσιογνωμία για τους οπαδούς της Αλ Κάιντα παγκοσμίως.

«Εξακολουθούσε να καταστρώνει σχέδια, να έχει ιδέες για τους επόμενους στόχους και να συζητά τις ιδέες αυτές με άλλους αρχηγούς της Αλ Κάιντα», επισημαίνει ο αξιωματούχος σύμφωνα με την εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου