Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Δικαστικές διαμάχες Καπνοβιομηχανιών – Άρθρο της Philip Morris International

Οι αγωγές κατά της καπνοβιομηχανίας ίσως να προσελκύουν το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης, αλλά δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη των στόχων του ελέγχου των προϊόντων καπνού.




Αφενός, οι δικαστικές διαμάχες είναι δαπανηρές, αναποτελεσματικές και συχνά επιζήμιες:

Καπνιστές στις Η.Π.Α. έχουν υποβάλει περισσότερες από 7.500 αγωγές κατά των καπνοβιομηχανιών τα τελευταία πενήντα χρόνια περίπου. Έχουν κερδίσει σε δίκη λιγότερες από 30 περιπτώσεις.

Σε αγωγές που υποβλήθηκαν εκτός των Η.Π.Α. κατά της Philip Morris International και άλλων καπνοβιομηχανιών, οι ενάγοντες είχαν επίσης πολύ μικρή επιτυχία.

Επιπλέον, οι δικαστικές διαμάχες είναι περιττές:

Ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη των στόχων ελέγχου των προϊόντων καπνου δεν είναι οι δικαστικές διαμάχες, αλλά η εφαρμογή ρυθμίσεων. Για αυτό πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη ισχυρών και αποτελεσματικών ρυθμίσεων για την καπνοβιομηχανία έχει περισσότερο νόημα για όλους τους εμπλεκόμενους, από ότι οι ακριβές, χρονοβόρες και συχνά αναποτελεσματικές δικαστικές διαμάχες.

Παρακάτω ακολουθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με δικαστικές διαμάχες που αφορούν το κάπνισμα και την υγεία.

Μεμονωμένες περιπτώσεις

Οι περισσότερες αγωγές για το κάπνισμα εκτός των Η.Π.Α. ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις ένας καπνιστής μηνύει μία ή περισσότερες καπνοβιομηχανίες για μια ασθένεια που ισχυρίζεται ότι προκλήθηκε από το κάπνισμα. Δικαστήρια σε πολλές διαφορετικές χώρες έχουν απορρίψει τις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις.

Υπερασπιστήκαμε την εταιρεία μας με επιτυχία σε μεμονωμένες περιπτώσεις σε χώρες τόσο διαφορετικές όπως η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Χιλή, η Κόστα Ρίκα, η Γαλλία, η Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ, η Ιταλία, το Καζακστάν, οι Φιλιππίνες, η Πολωνία, η Ισπανία και η Τουρκία.

Άλλες καπνοβιομηχανίες είχαν παρόμοια αποτελέσματα.

Σε ελάχιστες περιπτώσεις, πρωτοβάθμια δικαστήρια έκριναν εις βάρος των καπνοβιομηχανιών, αλλά όλες οι αποφάσεις στη συνέχεια ανεστράφησαν όταν κρίθηκαν από ανώτερα δικαστήρια. Η Βραζιλία και η Ιταλία είναι οι μόνες χώρες στις οποίες δεν έχουν μέχρι σήμερα αναστραφεί αρνητικές αποφάσεις εναντίον θυγατρικών εταιρειών της Philip Morris International από ανώτερο δικαστήριο.

Ομαδικές αγωγές

Στις ομαδικές ή συγκεντρωτικές αγωγές, ομάδες ατόμων με βλάβες που ισχυρίζονται ότι προκλήθηκαν από μία ή περισσότερες καπνοβιομηχανίες, προσπαθούν να συνδυάσουν τις απαιτήσεις τους σε μία μόνο αγωγή. Σε ορισμένες χώρες, οι οργανώσεις καταναλωτών υποβάλλουν αγωγές αυτού του είδους εξ ονόματος των μελών τους.

Σήμερα υπάρχουν ομαδικές αγωγές σε εκκρεμότητα σε τέσσερις χώρες: Τη Βραζιλία, τη Βουλγαρία, τον Καναδά και το Ισραήλ. Προηγούμενες προσπάθειες να εγερθούν τέτοιου είδους αξιώσεις στη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Νιγηρία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αποτύχει.

Η μόνη αρνητική απόφαση κατά θυγατρικής εταιρείας της Philip Morris International, στο πλαίσιο ομαδικής αγωγής καταναλωτών στη Βραζιλία, αναστράφηκε αργότερα μετά από έφεση και παραπέμφθηκε ξανά στο δικαστήριο για περαιτέρω διαδικασίες.

Περιπτώσεις αποζημιώσεων για έξοδα υγειονομικής περίθαλψης

Σε περιπτώσεις αποζημιώσεων για έξοδα υγειονομικής περίθαλψης, οι κυβερνήσεις, οι ασφαλιστικές εταιρείες ή οι εταιρείες παροχής υγειονομικής περίθαλψης επιδιώκουν την ανάκτηση του κόστους παροχής ιατρικής φροντίδας σε άτομα που ισχυρίζονται ότι αρρώστησαν επειδή κάπνιζαν.
Αγωγές αυτού του είδους έχουν υποβληθεί στον Καναδά, τη Γαλλία, το Ισραήλ, τη Νιγηρία, την Ισπανία και τις Νήσους Μάρσαλ. Απορρίφθηκαν στη Γαλλία, το Ισραήλ, τη Νιγηρία, την Ισπανία και τις Νήσους Μάρσαλ. Εκκρεμεί ακόμα η ένσταση του ενάγοντα εναντίον της απόρριψης στο Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου