Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Ψωμί από περίπτερα και βενζινάδικα;

Η απελευθέρωση των επαγγελµάτων ανοίγει το δρόµο για την ελεύθερη διάθεση ψωµιού από κάθε είδους καταστήµατα, ακόµη και βενζινάδικα, περίπτερα και κοµµωτήρια. Αυτό υποστηρίζει ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Μ. Μούσιος, δηλώνοντας ότι αν δεν εκδοθεί προεδρικό διάταγµα που θα θέτει προϋποθέσεις για την πώληση ψωµιού, σε ένα µήνα θα βρεθούµε αντιµέτωποι µε µία κατάσταση που βάζει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών, αλλά και απειλεί µε εξαφάνιση το «φούρνο της γειτονιάς».

Οι αρτοποιοί ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης να θέσει όρους και προϋποθέσεις πριν εκπνεύσει η προθεσμία που δίνει ο νόμος. Στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε χθες η Ομοσπονδία, παρουσιάστηκε έρευνα κοινής γνώμης της εταιρείας MARC για την αγορά του ψωμιού. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας:

Οι τρεις στους τέσσερις αρτοποιούς ανέφεραν ότι σε σχέση με ένα χρόνο πριν ο τζίρος τους έχει μειωθεί και μόνο το 3,4% δήλωσε αύξηση. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και στα αρτοσκευάσματα. Οι προβλέψεις για το μέλλον δεν είναι αισιόδοξες, καθώς το 67% των αρτοποιών αναμένει περαιτέρω μείωση του τζίρου τους επόμενους
10 μήνες.

ΚΟΣΤΟΣ

Οι παράγοντες που επηρεάζουν περισσότερο το κόστος του ψωμιού είναι οι τιμές των αλεύρων και του πετρελαίου, καθώς και η ΔΕΗ, ενώ το εργατικό κόστος μάλλον δεν επηρεάζει σοβαρά τις τιμές, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι οικογενειακές. Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές, το 27% δήλωσαν ότι αγοράζουν λιγότερο ψωμί από ό,τι πριν 1-2 χρόνια, ενώ βασικότερος λόγος της μείωσης της κατανάλωσης ψωμιού αναφέρεται η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών λόγω δίαιτας ή υγείας και πάντως όχι η τιμή.

Η μέση κατά κεφαλή κατανάλωση ψωμιού, σύμφωνα με την έρευνα, ανέρχεται σε 200 γραμμάρια την ημέρα, ενώ ο φούρνος της γειτονιάς εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο σημείο αγοράς ψωμιού. Το 87,2% των καταναλωτών δήλωσαν ότι αγοράζουν ψωμί από το φούρνο της γειτονιάς τους και το 6,2% από πρατήριο άρτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου