Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Άλλαζε «ταρίφα» με τηλεκοντρόλ - Πώς «πειράζουν» τα ταξίμετρα

Ο 51χρονος οδηγός επενέβαινε στο ταξίμετρο πατώντας το τηλεκοντρόλ και εκτόξευε στα ύψη το κόμιστρο, εισπράττοντας υπερδιπλάσιο ποσό από το νόμιμο. Ισχυρίστηκε πως το χρησιμοποιούσε μόνο σε ξένους τουρίστες.



Υπερδιπλάσιο κόμιστρο από το νόμιμο εισέπραττε ένας οδηγός ταξί, 51 ετών, ο οποίος συνελήφθη στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών από αστυνομικούς της Τροχαίας, με την κατηγορία ότι επενέβαινε στις ενδείξεις του ταξίμετρου με τηλεκοντρόλ.

Στο ταξί βρέθηκε το τηλεκοντρόλ-κλέφτης που χρησιμοποιούσε ο οδηγός, χωρίς να γίνεται αντιληπτός από τους επιβάτες, με το οποίο ανέβαζε το κόμιστρο στα ύψη.

Αρχικά ο ταξιτζής φέρεται να ισχυρίστηκε ότι το τηλεκοντρόλ το είχε για να ανοίγει την γκαραζόπορτα του σπιτιού του. Οταν όμως οι αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Αερολιμένα μπήκαν μαζί του στο ταξί και του ζήτησαν να κάνουν μια δοκιμαστική διαδρομή χρησιμοποιώντας το τηλεκοντρόλ, τα αποτελέσματα δεν σήκωναν αμφισβήτηση.

Υστερα από μέτρηση συγκεκριμένης διαδρομής που έγινε χωρίς τη χρήση του τηλεκοντρόλ, διαπιστώθηκε ότι για απόσταση 8,74 χιλιομέτρων το κόμιστρο ήταν 7,09 ευρώ. Με τη χρήση του τηλεκοντρόλ η ίδια διαδρομή χρεωνόταν στον πελάτη του ταξί 17,04 ευρώ. Επίσης, η απόδειξη που εκδόθηκε μετά τη χρήση του τηλεκοντρόλ ανέγραφε ότι η απόσταση ήταν 23,26 χιλιόμετρα, ενώ στην πραγματικότητα ήταν μόνο 8,74.

Κατόπιν αυτού ο οδηγός ταξί δεν μπορούσε παρά να παραδεχτεί την πράξη του. Ισχυρίστηκε όμως ότι χρησιμοποιούσε το τηλεκοντρόλ σε ειδικές περιπτώσεις και κυρίως όταν οι πελάτες του ήταν... Ιάπωνες ή από χώρες του εξωτερικού, που δεν ξέρουν πού κυμαίνονται τα κόμιστρα των ταξί στην Ελλάδα.

Το χθεσινό είναι το πέμπτο κρούσμα επέμβασης σε ταξίμετρο που εντοπίζεται στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» μέσα σε ένα έτος, ενώ είναι δεκάδες οι παραβάσεις για μη ανάρτηση τιμοκαταλόγου.

Συστάσεις στους επιβάτες να ελέγχουν τις αποδείξεις

Πώς «πειράζουν» τα ταξίμετρα

Σε ηλεκτρονικές και όχι μηχανολογικές μεθόδους καταφεύγουν πλέον όσοι θέλουν να παρέμβουν στα ταξίμετρα. Σύμφωνα με την Τροχαία, δύο είναι οι βασικοί τρόποι να «πειράξεις» το ταξίμετρο, είτε με τηλεχειριστήριο είτε με ένα κουμπί (μπουτόν), το οποίο είναι ενσωματωμένο στο όχημα κοντά στο χέρι ή το πόδι και ενεργοποιείται με το πάτημά του χωρίς να το αντιληφθεί ο επιβάτης.

Με αυτόν τον τρόπο ορισμένοι αυτοκινητιστές μπορούν να παρέμβουν τόσο στα διανυόμενα χιλιόμετρα και τη χρέωσή τους όσο και στον ΦΠΑ.
Από την πλευρά τους οι αυτοκινητιστές καταδικάζουν αυτές τις πρακτικές και ζητούν περισσότερους ελέγχους από την Τροχαία, προκειμένου να εντοπίζονται οι υπαίτιοι. Τονίζουν, πάντως, ότι τα ταξίμετρα φέρουν τη σφραγίδα του συγκεκριμένου τεχνίτη που τα έφτιαξε και για κάθε παρέμβαση απαιτείται αποσφράγιση, το οποίο μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό από τους ελέγχους. Καλούν, επίσης, τους επιβάτες -ιδιαίτερα στις διαδρομές που κάνουν συχνά και τις γνωρίζουν- να ελέγχουν στην απόδειξη τόσο τη χρέωση όσο και τα χιλιόμετρα που διανύθηκαν.

Αυστηρές ποινές προωθεί το Υπ. Υποδομών

Αφαίρεση άδειας και τσουχτερά πρόστιμα

Νέες αυστηρότερες ποινές για τους παραβάτες αυτοκινητιστές ταξί, οι οποίοι συλλαμβάνονται να έχουν παρέμβει στα ταξίμετρα, αναμένεται να περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για τα ταξί. Κι αυτό γιατί μέχρι τώρα εκτός της αφαίρεσης της ειδικής άδειας για 15 ημέρες από τα αρμόδια όργανα που διαπιστώνουν την παράβαση, το υπουργείο επιβάλλει μόνο χρηματικά πρόστιμα.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι σε περίπτωση εντοπισμού αυτοκινητιστή με «πειραγμένο» ταξίμετρο αφαιρείται η ειδική άδεια για δύο εβδομάδες και όταν η υπόθεση φτάσει στο υπουργείο Υποδομών επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα. Εάν μάλιστα ιδιοκτήτης και οδηγός του ταξί είναι το ίδιο πρόσωπο, ο νόμος ορίζει ότι επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 600 ευρώ για την πρώτη φορά που θα υποπέσει στη συγκεκριμένη παράβαση, 1.000 ευρώ για τη δεύτερη φορά, ενώ εάν εντοπιστεί ως υπότροπος τρίτη φορά καλείται να πληρώσει πρόστιμο ύψους 1.800 ευρώ.

Αυστηρές είναι οι ποινές για τους ιδιοκτήτες συνεργείων τοποθέτησης ταξιμέτρων, οι οποίοι αποδεικνύονται ένοχοι, καθώς πηγές του υπουργείου Υποδομών σημειώνουν ότι προβλέπεται αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος για δύο χρόνια, τρίμηνη φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο 500.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής η ποινή φυλάκισης μπορεί να φτάσει και τους έξι μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου