Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Σε πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την επιβολή ειδικού τέλους στα τσιγάρα συναίνεσε ο υπουργός υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος

Σύμφωνα με πληροφορίες το τέλος θα διαμορφωθεί περίπου στο 5% ενώ σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο τα χρήματα αυτά θα καταλήγουν σε ταμείο του υπουργείου Υγείας με αντικείμενο την πρόληψη των μη μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά και ο σακχαρώδης διαβήτης.



Σχετικά με την ερφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, μέχρι τις 22 Απριλίου διενεργήθηκαν συνολικά περίπου 40.000 έλεγχοι και επιβληθηκαν περισσότερα από 2.000 πρόστιμα, το ύψος των οποίων ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Επίσης, στοιχεία τριών ερευνών έδειξαν ότι το τελευταίο εξάμηνο το κάπνισμα στην Ελλάδα μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 4%, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς το ποσοστό αυτό αναμένεται να φτάσει το 8% σε βάθος πενταετίας.
Όσον αφορά το κίνητρο, το 68% των καπνιστών δηλώνει ότι μείωσε το κάπνισμα για λόγους υγείας και το 36% εξαιτίας του υψηλού κόστους.
«Η κουλτούρα του Έλληνα αλλάζει» τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου και αρμόδιος σε θέματα δημόσιας υγείας, Αντώνης Δημόπουλος επισημαίνοντας ότι πλέον 4 στους 10 καπνιστές δεν ανάβουν τσιγάρο μέσα στο σπίτι τους, ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου