Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Φούντωσαν οι θεωρίες συνωμοσίας για τον Μπιν Λάντεν

Ο ποντισμός της σορού φουντώνει τη συνωμοσιολογία για τον
Ο εσπευσμένος ποντισμός της σορού του Μπιν Λάντεν κάπου στην Αραβική θάλασσα, η παράξενη διεθνής και αμερικανική συγκυρία, δίνουν τροφή σε κάθε είδους θεωρίες συνωμοσίας στις οποίες η Ουάσιγκτον σκέφτεται πώς θα απαντήσει.


«Οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με την ανάγκη να αποδείξουν τον θάνατο του αρχηγού της Αλ Κάιντα χωρίς να προκαλέσουν τους υποστηρικτές του, και πιθανόν να δώσουν σύντομα στη δημοσιότητα φωτογραφίες της σορού του», γράφουν οι Los Angeles Times, προσθέτοντας πως οι σκεπτικιστές που δεν πανηγύρισαν «το τέλος του αρχιτρομοκράτη», περιλαμβάνουν ακόμη και συγγενείς των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Τον σκότωσαν ή όχι;»

Μέσα σε ελάχιστες ώρες μετά την επιδρομή στο κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν, η CIA έκανε χρήση της τεχνολογίας του 21ου αιώνα για να ταυτοποιήσει 100% τον νεκρό. Όμως, κάτι που έχει τις ρίζες του στον προηγούμενο αιώνα, αρχίζει να στοιχειώνει την Ουάσιγκτον: ο ποντισμός της σορού του ηγέτη της Αλ Κάιντα στη θάλασσα.

Πλημμύρισε το διαδίκτυο από απόψεις και θεωρίες, αντίθετες προς αυτήν της CIA

Οι υποστηρικτές των θεωριών συνωμοσίας, βρήκαν «το κλειδί» της απάτης, στο γεγονός ότι ουδείς είδε την επίθεση στο κρησφύγετο του Λάντεν, ουδείς είδε νεκρό τον Λάντεν, ουδείς γνωρίζει πού είναι η σορός του, ουδείς μπορεί να βεβαιώσει – πλην της CIA, φυσικά – ότι έγινε η επιχείρηση, ότι έγινε τη νύχτα της Κυριακής, κι ότι τότε σκοτώθηκε ο Μπιν Λάντεν.

Η συγκυρία

Επίσης, αρκετοί είναι αυτοί που «σπέρνουν το σπόρο της αμφιβολίας», αναφερόμενοι στην χρονική στιγμή της επιχείρησης της CIA κατά του Μπιν Λάντεν. Υποστηρίζουν πως ο Ομπάμα μόλις εγκαινίασε την εκστρατεία επανεκλογής του, πως μόλις μια μέρα πριν το ΝΑΤΟ σκότωσε το γιο και τρια εγγόνια του Καντάφι, πως η αμερικανική πολιτική στον μουσουλμανικό κόσμο έχει περάσει σε άλλη φάση, μετά την «Αραβική Ανοιξη» που ξεκίνησε από Τυνησία και Αλγερία. Και πολλά, πολλά ακόμη ...

«Οι οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά του πολιτικού τόξου, έσπευσαν να υποστηρίξουν είτε ότι ο Μπιν Λάντεν είναι ακόμη ζωντανός, είτε ότι έχει πεθάνει εδώ και χρόνια, βασιζόμενοι στην εσπευσμένη εξαφάνιση της σορού κάπου στην Αραβική Θάλασσα» γράφει χαρακτηριστικά η αμερικανική εφημερίδα.


Καταιγισμός αμφισβήτησης

Τα blog πλημμύρισαν με μηνύματα που θεωρούσαν φάρσα ή ακόμη και ανύπαρκτη την νυχτερινή επιδρομή στο κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν. Φυσικά, δεν γίνεται λόγος για το τί υποστηρίζουν οι οπαδοί του Λάντεν ανά τον κόσμο ...

«Συγνώμη, αλλά εάν πιστεύετε τον πρόσφατο θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, είστε ηλίθιοι», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook, ο γνωστός Αμερικανός αντιπολεμικός ακτιβιστής, Σίχαν, προσθέτοντας: «Απλώς σκεφτείτε: παράταξαν τους νεκρούς γιούς του Σαντάμ για να αποδείξουν ότι ήταν νεκροί – γιατί νομίζετε ότι βιάστηκαν να θάψουν αυτή την εκδοχή του Μπιν Λάντεν στη θάλασσα;»

Στον ιστότοπο Infowars, εμφανίστηκαν πλήθος ιστορίες που υποστηρίζουν ότι κατασκευάστηκε η ιστορία του φόνου του Μπιν Λάντεν για να δικαιολογηθεί μια εκστρατεία καταστολής. Ο ιστότοπος του ακροδεξιού Tea Party Nation, «βομβαρδίστηκε» επίσης από μηνύματα που θεωρούν ύποπτη την χρονική στιγμή της ανακοίνωσης της επιχείρησης.

«Δεν νομίζετε ότι ο Ομπάμα χρειάζεται κάτι που να του εξασφαλίσει την επανεκλογή του», γράφει κάποιος σε σχόλιό του.

Ακόμη και συγγενής ενός θύματος της 11ης Σεπτεμβρίου εκφράζει ιδιαίτερο σκεπτικισμό, επικαλούμενη τον ποντισμό της σορού.

«Είναι αλήθεια ή όχι; Δεν ξέρω,» λέει η Στέλα Ολέντερ από το Σικάγο, της οποίας η κόρη, Κριστίν, πέθανε στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. «Εμένα μου φαίνεται παράξενο που ξεφορτώθηκαν την σορό και κανένας δεν ήταν εκεί να ξέρει τί έγινε».

Η απάντηση της Ουάσιγκτον

Οι Los Angeles Times, αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον, έχοντας επίγνωση του σκεπτικισμού αυτού, σχεδιάζουν να δημοσιεύσουν φωτογραφίες της σορού του.

Πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα επιμένουν ότι ο ποντισμός της σορού έγινε ώστε να γίνει σεβαστή η μουσουλμανική παράδοση, αλλά και διότι οι ΗΠΑ δεν ήθελαν να υπάρξει κάποιος τόπος ταφής του Μπιν Λάντεν ο οποίος να μετατραπεί σε τόπο προσκυνήματος. Παράλληλα, αναφέρουν ότι έγινε ταυτοποίηση της σορού με τεστ DNA με δείγματα γενετικού υλικού από τον νεκρό και άλλα μέλη της οικογένειάς του.

Επί χρόνια η CIA συλλέγει γενετικό υλικό από συγγενείς του Μπιν Λάντεν, αναφέρει αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών. Καθώς η οικογένεια είναι πολύ μεγάλη, δεν ήταν δύσκολο να μαζευτεί πλούσιο δείγμα, τονίζει ο ίδιος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως ακόμη πιο εύκολο ήταν να ληφθεί δείγμα γενετικού υλικού από μέλη της οικογένειας τα οποία έχουν αποκηρύξει τον Μπιν Λάντεν.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε πως κανένας δεν θα έχει την δυνατότητα να προσπαθήσει να αμφισβητήσει το γεγονός ότι βρήκαμε τον Μπιν Λάντεν», δήλωσε ο Τζον Μπρέναν, ανώτατος σύμβουλος του Μπάρακ Ομπάμα σε θέματα αντιτρομοκρατίας.

«Ετσι, η δημοσιοποίηση πληροφοριών και το κατά πόσον σ' αυτό θα περιλαμβάνονται φωτογραφίες, είναι άτι που μένει να το αποφασίσουμε».
Βέβαια, όπως και με τις θεωρίες συνωμοσίας που ακολούθησαν την 11η Σεπτεμβρίου, η δημοσιοποίηση φωτογραφιών του νεκρού Μπιν Λάντεν, δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα σταματήσει η συνωμοσιολογία, ίσως μάλιστα, συμβεί και το αντίθετο ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου